Direct naar de inhoud

Wereldwijde respons op het coronavirus

Actueel

Team Europa

De wereldwijde respons van de EU op de coronapandemie bedraagt 46 miljard euro van "Team Europa", een gezamenlijke actie van de EU, haar lidstaten en Europese financiële instellingen.

Dit geld helpt ruim 130 partnerlanden om:

  • de gezondheidscrisis aan te pakken
  • hun gezondheidsstelsels te versterken
  • te zorgen voor schoon water en sanitaire voorzieningen
  • de sociaal-economische gevolgen van de pandemie te verzachten

Bijna 10 miljoen euro is bedoeld ter versterking van belangrijke sectoren die de crisis binnen de perken kunnen houden, zoals de zorg, water en sanitaire voorzieningen.

EU‑mechanisme voor civiele bescherming

Sinds het begin van de pandemie heeft het EU-mechanisme voor civiele bescherming de levering van meer dan 23 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen en medische uitrusting aan meer dan 30 landen gecoördineerd. Via het mechanisme zijn al 32 miljoen vaccindoses aan 40 landen geleverd.

Wereldgezondheidstop

Team Europa presenteerde tijdens de top concrete bijdragen, waaronder zijn werkzaamheden met industriële partners die in Europa vaccins produceren, om de doses voor lage- en middeninkomenslanden snel beschikbaar te stellen.

Steun voor de lokale vaccinproductie

Om de productiecapaciteit in Afrika en de toegang tot vaccins, geneesmiddelen en gezondheidstechnologieën te vergroten, heeft Team Europa op 21 mei 2021 een initiatief van 1 miljard euro gelanceerd. Hiermee wordt de doelstelling van de Afrikaanse Unie ondersteund om in 2040 60 % van de op het continent gebruikte vaccins lokaal te produceren en tegelijkertijd de lokale farmaceutische systemen te versterken.

De EU is samen met Spanje ook een partnerschap met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aangegaan om de lokale productie van vaccins, geneesmiddelen en andere gezondheidstechnologieën te ondersteunen en de veerkracht van de gezondheidsstelsels te versterken. 

Donormarathon

Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator

De Wereldgezondheidsorganisatie, de EU en de mondiale gezondheidsorganisaties hebben in april 2020 een nieuw initiatief genomen: de “Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator”, Het doel is

  • versneld vaccins, tests en behandelingen voor COVID-19 te ontwikkelen
  • ervoor te zorgen dat deze overal ter wereld op billijke wijze toegankelijk zijn
  • de gezondheidsstelsels te versterken

De ACT-Accelarator brengt regeringen, wetenschappers, het maatschappelijk middenveld, liefdadigheidsinstellingen en wereldwijde gezondheidsorganisaties samen. Hiervoor hebben de betrokken partijen samen al 23,06 miljard euro toegezegd.

COVAX

COVAX (kort voor COVID-19 Vaccines Global Access) is een wereldwijd initiatief om iedereen gelijke toegang te geven tot coronavaccins; het wordt geleid door Gavi, de Vaccine Alliance, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en UNICEF. Het is de vaccinpijler van ACT-Accelerator.

Tot dusver hebben de donoren al 12,2 miljard euro toegezegd aan COVAX.

Meer dan 5 miljard euro van Team Europa van de EU brengt ons dichter bij de doelstelling van COVAX om 1,8 miljard doses beschikbaar te stellen voor de lagere-inkomenseconomieën.

Op 24 februari 2021 kreeg Ghana als eerste land coronavaccins via COVAX. Er werden 600.000 doses van het levensreddende vaccin in Accra geleverd. Commissievoorzitter Von der Leyen noemde het „echt een historisch moment van wereldwijde solidariteit”.

Midden juni 2022 waren dankzij COVAX al ruim 1,5 miljard doses aan 145 landen geleverd.

 

EU-mechanisme voor het delen van vaccins

Daarnaast hebben de EU-landen 70 miljoen doses geleverd via bilaterale donaties, bijvoorbeeld aan onze buren op de Westelijke Balkan.

Momenteel is 62% van de wereldbevolking gevaccineerd. Een groot deel van de vaccindoses die daarvoor nodig waren, waren geëxporteerd of gedoneerd door Europa. En we zullen nog meer doen.

We gaan er nog harder voor werken om de vaccinatiegraad in Afrika op te trekken, want die is lager dan in de rest van de wereld.

Daarom heeft voorzitter Von der Leyen tijdens de tweede COVID-19-top nog eens 300 miljoen euro aangekondigd om de uitrol en het gebruik van vaccins in Afrika te versnellen, plus 100 miljoen euro om de toegang tot en de inzet van diagnostiek en behandelingen te verbeteren en de gezondheidszorgstelsels in de partnerlanden te versterken.  

De Commissie is ook van plan 427 miljoen euro (450 miljoen dollar) bij te dragen aan het Global Pandemic Preparedness Fund ter ondersteuning van inspanningen om toekomstige pandemieën te voorkomen en er beter op te reageren, onder voorbehoud van een akkoord over de governance ervan.

Wij zullen nauw blijven samenwerken met internationale partners zoals de Verenigde Staten om de vaccinatie-inspanningen op te voeren, de mondiale toeleveringsketens en de lokale productie te versterken en het wereldwijde gezondheidsbeveiligingskader te verbeteren.

In totaal heeft Team Europa beloofd 700 miljoen doses te delen voor het einde van 2022. Ons doel is er zo snel mogelijk voor te zorgen dat 70% van de wereldbevolking gevaccineerd is.

70%
van de wereldbevolking zou zo snel mogelijk gevaccineerd moeten zijn
700 miljoen doses
worden naar verwachting uiterlijk in 2022 door Team Europa gedoneerd

Uitvoer van vaccins

Gedurende de pandemie is de EU eerlijk en open gebleven tegenover de rest van de wereld. Sinds december 2020 zijn bijna 2,5 miljard vaccindoses geëxporteerd naar ruim 168 landen. 

De EU heeft een voortrekkersrol gespeeld bij de werkzaamheden in het kader van de reactie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op de coronapandemie. Als reactie op de uitzonderlijke omstandigheden van de coronapandemie hebben de ministers tijdens de 12e Ministeriële Conferentie van de WTO overeenstemming bereikt over een aantal verduidelijkingen en een ontheffing van bepaalde verplichtingen uit hoofde van de TRIPS-overeenkomst. Zo kunnen in aanmerking komende WTO-leden een bedrijf toestaan op snelle en vereenvoudigde wijze COVID-19-vaccins te vervaardigen en uit te voeren zonder toestemming van de octrooihouder.

Documenten

 

6 DECEMBER 2021
Factsheet: Team Europe COVID-19 global solidarity