Direct naar de inhoud

De subsidiariteitscontrole

Subsidiariteit is het beginsel dat de EU alleen maatregelen neemt als dat doeltreffender is dan nationale, regionale of lokale maatregelen in EU-landen. Als nationale parlementen menen dat een wetsvoorstel niet aan dat beginsel voldoet, kunnen zij dat kenbaar maken via het mechanisme voor subsidiariteitscontrole. 

Hoe werkt de controle?

De subsidiariteitscontrole is van toepassing op gebieden waarvoor zowel de Europese Unie als de EU-landen bevoegd zijn.

Is een nationaal parlement van mening dat geplande wetgeving niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel, dan moet het dat binnen acht weken in een "met redenen omkleed advies" aan de Commissie laten weten.

De Commissie moet rekening houden met alle adviezen die zij ontvangt.

Adviezen van nationale parlementen en antwoorden van de Commissie

Gevolgen voor de wetgevingsprocedure

De gevolgen van de adviezen voor de wetgevingsprocedure hangen af van het aantal nationale parlementen dat reageert en het aantal stemmen dat zij vertegenwoordigen. Elk van de 28 nationale parlementen heeft twee stemmen. Als er twee kamers zijn, heeft elke kamer een stem.  

Als de adviezen ten minste een derde van alle stemmen vertegenwoordigen, moet de Commissie haar voorstel opnieuw bezien. Bij wetsontwerpen op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid is een kwart van de stemmen voldoende. In beide gevallen kan de Commissie besluiten om haar voorstel te handhaven, te wijzigen of in te trekken. Zij moet haar besluit wel motiveren. Dit staat bekend als de "gele kaart".

Wanneer de adviezen een meerderheid van de stemmen vertegenwoordigen en het wetsontwerp onder de gewone wetgevingsprocedure valt, moet de Commissie haar voorstel opnieuw bezien en besluiten of zij het handhaaft, wijzigt of intrekt. Als de Commissie besluit haar voorstel te handhaven, moet zij aan het Europees Parlement en de Raad verantwoorden waarom het voorstel wel in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel is. Dit staat bekend als de "oranje kaart".

Als een gewone meerderheid in het Europees Parlement of 55% van de leden van de Raad van oordeel is dat het voorstel toch niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel, wordt dit niet verder behandeld.

Procedures tot dusver

Tot dusverre is drie keer een "gele kaart" getrokken en de procedure van de "oranje kaart" is nog nooit gevolgd.

2012

De drempel van één derde van het totaal aantal stemmen van de nationale parlementen werd voor het eerst bereikt over een voorstel voor een verordening betreffende de uitoefening van het recht om collectief actie te voeren. De Commissie heeft haar voorstel toen opnieuw bekeken, maar vond niet dat het in strijd was met het subsidiariteitsbeginsel.

Maar ze hield wel rekening met de standpunten en de discussies onder de medewetgevers, het Europees Parlement en de Raad, en concludeerde toen dat het voorstel waarschijnlijk niet de nodige politieke steun zou krijgen. De Commissie besloot het voorstel dan ook in te trekken.

2013

De tweede "gele kaart" kwam er in 2013 naar aanleiding van het voorstel van de Commissie voor een verordening tot instelling van het Europees openbaar ministerie. Na zorgvuldige bestudering van de met redenen omklede adviezen concludeerde de Commissie dat het voorstel in overeenstemming was met het subsidiariteitsbeginsel, en besloot zij het voorstel te handhaven. De Commissie motiveerde haar besluit in de mededeling COM(2013) 851.

2016

De procedure werd voor de derde keer ingeleid in mei 2016 toen 14 parlementaire kamers in 11 EU-landen bezwaar maakten tegen het voorstel van de Commissie tot herziening van de zogenaamde detacheringsrichtlijn, voluit de richtlijn betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers. Na een zorgvuldige analyse van de met redenen omklede adviezen concludeerde de Commissie dat het voorstel in overeenstemming was met het subsidiariteitsbeginsel, en besloot zij het voorstel te handhaven. De Commissie motiveerde haar besluit in de mededeling COM(2016) 505.

Jaarverslagen

Elk jaar brengt de Commissie verslag uit over de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid.

Jaarverslagen over subsidiariteit en evenredigheid

Documents

7 JUNI 2016
Protocol no. 2 on the application of the principles of subsidiarity and proportionality
English
(1.74 MB - HTML)
Downloaden

7 JUNI 2016
Letter from President Barroso and Vice-President Wallström to the Presidents of the national Parliaments on practical arrangements for applying the subsidiarity control mechanism - 1 December 2009
English
(36.22 KB - PDF)
Downloaden