Sådan fungerer det
Mekanismen for kontrol med anvendelsen af nærhedsprincippet benyttes på områder, hvor EU deler kompetence med medlemslandene.
Hvis de nationale parlamenter mener, at et lovforslag ikke er i overensstemmelse med nærhedsprincippet, kan de sende en begrundet udtalelse til Kommissionen inden for 8 uger.
Kommissionen skal tage de begrundede udtalelser, den modtager, i betragtning.
Udtalelser fra de nationale parlamenter og Kommissionens svar
Effekten på lovgivningsprocessen
Effekten af de begrundede udtalelser på lovgivningsprocessen afhænger af, hvor mange nationale parlamenter, der reagerer, og hvor mange stemmer, de repræsenterer. Hver af de 28 nationale parlamenter har to stemmer. Hvis et parlament har to kamre, får hvert af dem én stemme.
Hvis begrundede udtalelser repræsenterer mindst en tredjedel af samtlige stemmer, der er tildelt de nationale parlamenter, skal Kommissionen tage sit forslag op til fornyet overvejelse. Denne tærskel er lavere for udkast til lovgivningsmæssige retsakter vedrørende retfærdighed, frihed og sikkerhed, nemlig en fjerdedel af stemmerne. I begge tilfælde kan Kommissionen beslutte at fastholde, ændre eller trække forslaget tilbage. Kommissionen skal begrunde sin beslutning. Det er den såkaldte "gult kort-procedure".
Hvis begrundede udtalelser repræsenterer et flertal af stemmerne, og udkastet til retsakt hører under den almindelige lovgivningsprocedure, skal Kommissionen tage sit forslag op til fornyet overvejelse og beslutter så at fastholde, ændre eller trække det tilbage. Hvis Kommissionen fastholder forslaget, skal den begrunde sin beslutning over for Europa-Parlamentet og Rådet og forklare, hvorfor forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Det er den såkaldte "orange kort-procedure".
Hvis et simpelt flertal af EU-parlamentets medlemmer eller 55 % af Rådets medlemmer mener, at forslaget er i strid med nærhedsprincippet, vil forslaget ikke blive overvejet yderligere.
Procedurer, der er blevet benyttet hidtil
Til dato er proceduren med det gule kort blevet brugt tre gange, og proceduren med det orange kort er aldrig blevet anvendt.
2012
Tærsklen på en tredjedel af de nationale parlamenters stemmer blev første gang nået i forbindelse med et forslag til forordning om udøvelse af retten til kollektive skridt. Kommissionen genovervejede sit forslag, men mente ikke, at det var i strid med nærhedsprincippet.
Kommissionen kom dog ved sin vurdering af medlemslandenes synspunkter og drøftelserne mellem de to medlovgivere, EU-Parlamentet og Rådet, frem til, at det var usandsynligt, at der kunne skaffes den nødvendige politiske støtte til vedtagelsen af forslaget. Kommissionen besluttede derfor at trække forslaget tilbage.
2013
Den anden gult kort-procedure iværksattes i 2013 i forbindelse med Kommissionens forslag til en forordning om oprettelse af en europæisk anklagemyndighed. Efter en omhyggelig gennemgang af de begrundede udtalelser konkluderede Kommissionen, at forslaget var i overensstemmelse med nærhedsprincippet, og besluttede at fastholde forslaget. Kommissionen begrundede sin afgørelse i meddelelse COM(2013) 851.
2016
Proceduren blev benyttet for tredje gang i maj 2016, efter at 14 kamre i 11 EU-lande havde gjort indsigelse imod Kommissionens forslag om en revision af direktivet om udstationering af arbejdstagere. Efter en omhyggelig analyse af de begrundede udtalelser konkluderede Kommissionen, at forslaget var i overensstemmelse med nærhedsprincippet, og besluttede at fastholde forslaget. Kommissionen begrundede sin afgørelse i meddelelse COM(2016) 505.
Årlige rapporter
Kommissionens offentliggør hvert år rapporter om anvendelsen af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet.
Årsrapporterne om nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet
Documents
- 7. JUNI 2016
- 7. JUNI 2016