Siirry pääsisältöön

Komiteamenettely

EU:n lainsäädännön mukaan Euroopan komissiolla on toisinaan oikeus hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan sääntöjä lainsäädännön yhdenmukaisen soveltamisen varmistamiseksi. Komiteamenettelyssä EU-maiden edustajat voivat vaikuttaa täytäntöönpanosäädösten sisältöön.

Milloin komiteamenettelyä sovelletaan?

Komiteamenettelyä käytetään silloin, kun EU:n säädöksen täytäntöönpanovalta on siirretty komissiolle. EU-maiden edustajista koostuva komitea avustaa komissiota täytäntöönpanotoimenpiteiden määrittelyssä.

Komiteamenettely ei ole pakollista kaikkien täytäntöönpanosäädösten kohdalla. Komissio voi hyväksyä jotkin niistä ilman että niitä käsitellään komiteassa (esimerkiksi avustukset, jotka eivät ylitä tiettyä kynnysarvoa).

Täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset

Miten komiteamenettely toimii?

Kun komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, noudatetaan jompaakumpaa seuraavista menettelyistä:

  • tarkastelumenettely, jota sovelletaan erityisesti, kun hyväksytään i) yleisluonteisia säädöksiä ja ii) säädöksiä, joiden vaikutus saattaa olla merkittävä (esim. verotuksen tai maatalouspolitiikan alalla)
  • neuvoa-antava menettely, jota pääsääntöisesti sovelletaan kaikissa muissa täytäntöönpanosäädöksissä.

Molemmat menettelyt edellyttävät, että komitea, jossa on edustajia kaikista EU-maista, antaa komission ehdottamista toimenpiteistä virallisen lausunnon. Yleensä lausuntoon liittyy äänestys.

Menettelystä riippuu, kuinka suuressa määrin komitean lausunto sitoo komissiota.

Tarkastelumenettely

  • Jos määräenemmistö (55 % EU-maista, jotka samalla edustavat vähintään 65 % EU:n koko väestöstä) äänestää ehdotetun täytäntöönpanosäädöksen puolesta, komission on hyväksyttävä se.
  • Jos määräenemmistö äänestää säädösehdotusta vastaan, komissio ei voi hyväksyä sitä.
  • Jos säädösesityksen puolesta tai sitä vastaan ei ole määräenemmistöä, komissio voi joko hyväksyä sen tai esittää siitä uuden version.

Neuvoa-antava menettely 

  • Komissio päättää itse, hyväksytäänkö säädösehdotus, mutta sen on otettava komitean lausunto mahdollisimman suuressa määrin huomioon.

Miten komiteat työskentelevät?

Komiteamenettelyyn kuuluvat komiteat ovat lainsäätäjän (EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti tai EU:n neuvosto yksin) perustamia. Kuhunkin komiteaan kuuluu edustaja jokaisesta EU-maasta ja sen puheenjohtajana toimii komission virkamies.

Kukin komitea päättää työskentelymenettelyistään komiteoiden yhteisen työjärjestysmallin pohjalta.

Komission pääosastot toimittavat täytäntöönpanosäädöksen luonnoksen asiasta vastaavalle komitealle lausuntoa varten.

Suurin osa komiteoista kokoontuu useamman kerran vuodessa (yleensä komission tiloissa Brysselissä).

Ennen kutakin kokousta komissio lähettää kansallisille viranomaisille kokouskutsun, asialistan ja täytäntöönpanosäädöstä koskevan ehdotuksen. Kokouksen jälkeen komissio julkaisee äänestystulokset ja kokousmuistion komiteamenettelyrekisterissä.

Komissio julkaisee komiteamenettelyyn kuuluvien komiteoiden toiminnasta vuosikertomuksen, joka kattaa kaikki politiikan alat.

Komiteoiden haku

Muutoksenhakukomitea

Jos komissio ei voi hyväksyä esittämäänsä täytäntöönpanosäädöstä (erityisesti komitean kielteisen lausunnon vuoksi), se voi viedä asian muutoksenhakukomiteaan.

Muutoksenhakukomitea toimii samalla tavalla kuin muutkin komiteamenettelyyn osallistuvat komiteat: se koostuu EU-maiden edustajista, jotka kuitenkin ovat korkeamman tason edustajia kuin muissa komiteoissa. Muutoksenhakukomitean puheenjohtajana toimii komissio, ja se noudattaa samoja äänestyssääntöjä kuin muutkin komiteat.

Muutoksenhakukomitea antaa EU-maille mahdollisuuden toiseen käsittelyyn.

Jos muutoksenhakukomitea vastustaa komission ehdottamaa täytäntöönpanoasetusta, komission on noudatettava sen päätöstä.

Muutoksenhakukomitean työjärjestys 

EU:n neuvoston ja parlamentin valvontaoikeudet

EU-maat valvovat komiteamenettelyyn kuuluvien komiteoiden välityksellä komission täytäntöönpanovallan käyttöä, mutta myös Euroopan parlamentilla ja EU:n neuvostolla on tietyt valvontaoikeudet:

  • Tiedonsaantioikeus: Kaikista komission komiteoiden käsittelyyn antamista toimenpide-ehdotuksista tiedotetaan viipymättä parlamentille ja neuvostolle.
  • Valvontaoikeus: Jos komission toimet liittyvät säädökseen, jonka kohdalla noudatetaan tavallista lainsäätämisjärjestystä, Euroopan parlamentti ja/tai neuvosto voi vastustaa ehdotettua täytäntöönpanosäädöstä, jos se ylittää alkuperäisessä säädöksessä komissiolle määritellyn toimivallan. Tällöin komissio tarkastelee säädösehdotustaan uudelleen ja ilmoittaa, aikooko se pitää ehdotuksensa voimassa, muuttaa sitä tai peruuttaa sen.

Komiteamenettelyrekisteri

Komiteamenettelyrekisterissä on luettelo kaikista komiteoista sekä taustatietoa ja asiakirjoja kunkin komitean toiminnasta.

Documents

14. HELMIKUUTA 2017
Commission proposal amending the Comitology Regulation