Gå til hovedindholdet

Uddannelse af retsvæsenets aktører og uddannelsespraksis

Uddannelse af retsvæsenets aktører i EU-lovgivning sikrer konsekvent anvendelse af reglerne i hele EU og gensidig tillid i grænseoverskridende retssager.

Formål

Uddannelse af retsvæsenets aktører i EU-retten er et vigtigt redskab til at sikre korrekt og effektiv anvendelse af EU-retten, fremme gensidig tillid blandt aktørerne i grænseoverskridende retssager og understøtte overholdelsen af EU's værdier og principper, bl.a. retsstatsprincippet.

Efter de store fremskridt, der er sket siden vedtagelsen af EU's strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for perioden 2011-2020, har Kommissionen iværksat en ny omfattende uddannelsespakke. Denne pakke, der skal modernisere retsvæsenet, blev vedtaget den 2. december 2020, og den omfatter dels en ny europæisk strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for perioden 2021-2024, dels Generaldirektoratet for Retlige Anliggender og Forbrugeres 9. årlige rapport (2020) om uddannelse af retsvæsenets aktører, dels oprettelsen af den europæiske uddannelsesplatform (ETP) på den europæiske e-justiceportal.

EU-strategien for uddannelse af retsvæsenets aktører for perioden 2021-2024

Formålet med den nye strategi og de tilhørende værktøjer er at understøtte endnu flere retssystemer og retsvæsensaktører ved at gøre dem klar til det 21. århundredes udfordringer og den løbende udvikling af EU-lovgivningen.

Med strategien fastlægges både en række ambitiøse uddannelsesmål og prioriteter:

  • I den nye strategi fastsættes nye operationelle målsætninger, som er tilpasset behovene i de forskellige juridiske erhverv.
  • Den har en bredere målgruppe og et nyt geografisk anvendelsesområde, der tager højde for de nye udfordringer i overensstemmelse med retsvæsensaktørernes behov.
  • Uddannelse af retsvæsenets aktører skal i højere grad fremme den fælles retsstatskultur, sikre overholdelsen af de grundlæggende rettigheder, øge digitaliseringen af retsvæsenet, bevæge sig ud over snæver juridisk undervisning og understøtte udviklingen af faglige kvalifikationer og samtidig sikre, at nye uddannelsesbehov hurtigt modsvares af nye uddannelsestilbud.
  • Uddannelsen af dommere og anklagere har højeste prioritet, men alle retsvæsenets aktører kan få glæde af den: domstolsmedarbejdere, advokater, notarer, fogeder, mæglere, retstolke og juridiske oversættere, retseksperter og i visse tilfælde fængselspersonale og tilsynsværger. Især kurserne for domstolsmedarbejdere og advokater er sakket bagud og skal prioriteres. Fængselspersonale og tilsynsværger er en ny målgruppe, som ikke var omfattet af den tidligere strategi.
  • Den nye strategis fokus er EU's retsvæsensaktører, men den fremmer også Vestbalkans udsigter til EU-medlemskab og den retlige situation i ikke-europæiske lande, navnlig i Afrika og Latinamerika, ved at styrke demokratiet, menneskerettighederne og retsstatsprincippet.
  • Europa-Kommissionen vil støtte grænseoverskridende uddannelsesprojekter af høj kvalitet vedrørende EU-retten ved at bruge forskellige EU-midler såsom de fremtidige programmer inden for retlige anliggender og unionsborgerskab, ligestilling, rettigheder og værdier.

EU-konference på højt plan om uddannelse af retsvæsenets aktører: De færdigheder, der er nødvendige for en vellykket digitalisering af retsvæsenet (26.-28. april 2023)

Konferencen henvender sig til personer, der er ansvarlige for uddannelse af dommere, anklagere, medarbejdere ved domstolene og anklagemyndigheden, advokater, notarer, fogeder, fængselspersonale og ansatte i kriminalforsorgen i EU-landene, kandidatlandene og de potentielle kandidatlande. Den går i dybden med digitaliseringen af retsvæsenet, som er en af prioriteterne i strategien for uddannelse af retsvæsenets aktører i EU i perioden 2021-2024.

På 26 specialiserede workshopper og på plenarforsamlingen drøfter konferencedeltagerne, hvordan man kan opkvalificere retsvæsenets medarbejdere på det digitale område. Man vil her bl.a. se på, hvilken indvirkning digitaliseringen har på indholdet af uddannelserne og uddannelsesmetoderne.  Det giver mulighed for at diskutere konkrete uddannelsesbehov og eksempler på bedste praksis.

Link til konferencens websted: https://judicialtrainingdigitalisation.eu/

Konference på højt plan om uddannelse af retsvæsenets aktører i EU med fokus på grunduddannelse og respekt for retsstatsprincippet (22.-23. februar 2022)

Som et andet meget vigtigt skridt i gennemførelsen af EU's strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for 2021-2024 afholdt det franske formandskab for EU's Ministerråd, École Nationale de la Magistrature (ENM) og Europa-Kommissionen i fællesskab en todages hybridkonference på højt plan i Bordeaux den 22.-23. februar. Konferencen med titlen "Initial Training of Justice Professionals Serving the Law", som primært var rettet mod dommere og advokater, var helliget juridisk grunduddannelse og respekt for retsstatsprincippet i EU. Læs mere om konferencen, de spændende drøftelser, der fandt sted på dens plenarforsamlinger og i en lang række arbejdsgrupper, og de konkrete opfølgende foranstaltninger, der blev besluttet på konferencen, i konferencerapporten:

7. JUNI 2022
Report of the conference on initial training and the respect for the rule of law 22/23 February 2022

Digital konference på højt plan om uddannelse af retsvæsenets aktører i EU (6.-7. maj 2021)

Som en vigtig milepæl i formidlingen og gennemførelsen af den nye europæiske strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for 2021-2024 afholdt det portugisiske formandskab for EU's Ministerråd, Centro de Estudos Judiciários (CEJ) i Portugal og Europa-Kommissionen i fællesskab en digital konference på højt plan med titlen "Modernising EU Justice Systems by boost training of Justice professional" den 6. og 7. maj 2021. Du kan læse mere om konferencen og de givtige debatter i konferencerapporten:

21. SEPTEMBER 2021
Report of the digital conference on European judicial training 6/7 May 2021

Evaluering af EU's strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for perioden 2011-2020

Evalueringen af EU's strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører for perioden 2011-2020, som blev vedtaget i 2019, viser, at målene generelt blev nået på en effektiv måde. Strategien har bidraget til at øge antallet af uddannelsesaktiviteter, men har også fremmet nye aktivitetstyper såsom udvekslingsprogrammer. Hovedformålet med meddelelsen fra 2011 – at halvdelen (800.000) af alle retsvæsenets aktører i EU skulle uddanne sig i EU-ret i løbet af perioden 2011-2020 – blev allerede opfyldt i 2017, to år før planlagt. Strategien har været med til at forbedre uddannelsen i EU-ret for flere kategorier af retsvæsensaktører, navnlig dommere og anklagere. Den har også medvirket til at opbygge kapaciteten i netværk, f.eks. Det Europæiske Netværk for Uddannelse af Dommere og Anklagere (EJTN), og at styrke netværk og uddannelsesudbydere på EU‑plan.

Kursusmuligheder på den europæiske e-justiceportal

Er du retsvæsensaktør? Er du interesseret i at uddanne dig selv i EU-ret? Så gå ind på den nye europæiske uddannelsesplatform (ETP) på portalen. ETP er et søgeredskab, der giver retsvæsenets aktører mulighed for at finde uddannelse og kurser i EU-ret, der afholdes i EU, samt undervisningsmateriale, så de kan gennemføre selvstudier. Europa-Kommissionen bidrager til platformen med opdateret og brugsklart undervisningsmateriale og håndbøger, der er udarbejdet takket være økonomisk støtte fra EU. Den første fase af programmet iværksættes med deltagelse anerkendte uddannelsesudbydere i EU: Det Europæiske Netværk for Uddannelse af Dommere og Anklagere (EJTN), Det Europæiske Retsakademi (ERA), Det Europæiske Institut for Offentlig Administration (EIPA) og Det Europæiske Universitetsinstitut (EUI).

EU's politik for uddannelse af retsvæsenets aktører og de årlige rapporter

Besøg siderne om Europæisk uddannelse af retsvæsenets aktører på e-justiceportalen, hvis du vil vide mere om politikken for Europæisk uddannelse af retsvæsenets aktører og om de involverede aktører.

Hvis du vil vide mere om andelen af retsvæsensaktører, der tager kurser i EU-lovgivning, kan du læse de årlige statistiske rapporter på e-justiceportalen. I de årlige statistiske rapporter opgøres retsvæsensaktørernes deltagelse i uddannelse i EU-ret i EU, og det ses tydeligt, at der er sket store fremskridt.

God uddannelsespraksis

På e-justiceportalen kan kursusudbydere og undervisere finde faktablade om god praksis for uddannelse af dommere og anklagere. Denne praksis dækker en bred vifte af emner, fra vurdering af uddannelsesbehov til tilrettelæggelse af undervisning og evaluering.

Finansiel støtte

Der gives tilskud til uddannelsesaktiviteter. Du kan læse mere om EU-støtten her:

Dokumenter

 

23. NOVEMBER 2020
Sikring af retsvæsenets funktion i EU — strategi for uddannelse af retsvæsenets aktører i EU 2021-2024

 

20. DECEMBER 2022
2022 Report on justice professional’s training on EU law (2021 data)

 

16. JUNI 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU

 

16. JUNI 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU - annexes

 

25. OKTOBER 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381

 

25. OKTOBER 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381 – Executive summary

 

16. MAJ 2019
Analysis of the replies to the 2018 public consultation on training of justice professionals on EU law

 

16. MAJ 2019
Analysis of the replies to the 2018 targeted consultation on training of justice professionals on EU law

 

 

22. JULI 2019
Deloitte. Evaluation of the 2011 European judicial training strategy. Final Report. May 2019

 

24. AUGUST 2017
European Commission Communication "Building trust in EU-wide justice: a new dimension to European judicial training" COM(2011) 551 Final