Direct naar de inhoud

Opleiding van rechtsbeoefenaars en opleidingsmethoden

Opleiding van rechtsbeoefenaars in het EU-recht om een uniforme toepassing van het recht in de hele EU en wederzijds vertrouwen te garanderen.

Doelstellingen

Scholing van rechtsbeoefenaars in EU-recht is essentieel om ervoor te zorgen dat het EU-recht correct en doeltreffend wordt toegepast, dat rechtsbeoefenaars in grensoverschrijdende procedures vertrouwen stellen in elkaar, en dat EU-waarden en -beginselen zoals de rechtsstaat beter worden gerespecteerd.

Omdat er sinds de strategie voor de Europese justitiële opleiding 2011-2020 forse vooruitgang is geboekt, is de Europese Commissie gestart met een nieuw omvangrijk pakket voor justitiële opleiding. Dit op 2 december 2020 aangenomen pakket voor justitiële modernisering definieert een nieuwe strategie voor de Europese justitiële opleiding voor 2021-2024, bevat het negende jaarverslag 2020 over de Europese justitiële opleiding van het directoraat-generaal Justitie en Consumentenzaken en voorziet in de lancering van het Europees opleidingsplatform (ETP) op het Europees e-justitieportaal.

De strategie voor Europese justitiële opleiding 2021-2024

De nieuwe strategie en de bijbehorende tools ondersteunen nog meer rechtsstelsels en juridische beroepen om rechtsbeoefenaars voor te bereiden op de uitdagingen van de 21e eeuw en de voortdurende ontwikkelingen binnen het EU-recht.

Voor de nieuwe strategie zijn nieuwe, ambitieuze operationele opleidingsdoelstellingen en prioriteiten vastgesteld

  • die zijn toegesneden op de behoeften van verschillende juridische beroepen.
  • Het doelpubliek en het geografisch toepassingsgebied zijn verruimd om aan de behoeften van de rechtsbeoefenaars tegemoet te komen.
  • Bij de justitiële opleiding moet nog meer aandacht uitgaan naar bevordering van een gemeenschappelijke rechtsstatelijke cultuur, bescherming van de grondrechten en verdere digitalisering van justitie. Zij dient zich niet tot juridisch onderwijs te beperken, maar moet ook de beroepsvaardigheden ontwikkelen en snel op nieuwe opleidingsbehoeften inspelen.
  • De opleiding van rechters en openbare aanklagers moet prioriteit krijgen, zonder voorbij te gaan aan andere rechtsbeoefenaars, zoals gerechtsmedewerkers, advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders, bemiddelaars, juridische tolken en vertalers, gerechtsdeskundigen en, in bepaalde gevallen, gevangenispersoneel en reclasseringsambtenaren. Vooral de opleiding van gerechtsmedewerkers en advocaten loopt achter en moet worden aangepakt. Gevangenispersoneel en reclasseringsambtenaren vormen een nieuwe doelgroep, die niet onder de vorige strategie viel.
  • De strategie is in eerste instantie gericht op EU-rechtsbeoefenaars, maar helpt ook aspirant-lidstaten op de Westelijke Balkan en landen buiten Europa, vooral in Afrika en Latijns-Amerika, met het verstevigen van de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat.
  • De Europese Commissie zal steun verlenen aan grensoverschrijdende opleidingsprojecten van hoge kwaliteit op het gebied van EU-wetgeving via verschillende EU-fondsen, zoals de toekomstige programma’s voor justitie en burgerschap, gelijkheid, rechten en waarden.

EU-conferentie op hoog niveau “Justitiële opleiding: de juiste vaardigheden om de digitalisering van justitie te omarmen”, 26/28 april 2023

De conferentie richt zich op degenen die belast zijn met de opleiding van rechters, openbare aanklagers, personeel van rechtbanken en openbare ministeries, advocaten, notarissen, gerechtsdeurwaarders en gevangenis- en reclasseringspersoneel in de EU-lidstaten, de kandidaat-lidstaten en de potentiële kandidaat-lidstaten. Er wordt dieper ingegaan op de digitalisering van justitie, een van de prioriteiten van de strategie voor Europese justitiële opleiding 2021-2024

Tijdens 26 gespecialiseerde workshops en in de plenaire vergadering wordt er besproken hoe rechtsbeoefenaars kunnen worden bijgeschoold “op digitaal gebied”, zodat inzicht kan worden verkregen in de impact van digitalisering op de inhoud van opleidingen en de opleidingsmethoden zelf.  Het biedt de mogelijkheid om van gedachten te wisselen over concrete opleidingsbehoeften en voorbeelden van beste praktijken.

Link naar de website van de conferentie: https://judicialtrainingdigitalisation.eu/

EU-conferentie op hoog niveau over initiële justitiële opleiding en de eerbiediging van de rechtsstaat, 22/23 februari 2022

Een andere zeer belangrijke stap in de uitvoering van de strategie voor de Europese justitiële opleiding 2021-2024 was de tweedaagse hybride conferentie op hoog niveau die het Franse voorzitterschap van de Raad van de EU, de École Nationale de la Magistrature (ENM) en de Europese Commissie op 22 en 23 februari in Bordeaux gezamenlijk hebben gehouden. De conferentie, getiteld “Initial Training of Justice Professionals Serving the Rule of Law”, was gewijd aan de initiële justitiële opleiding en de eerbiediging van de rechtsstaat in de Europese Unie, met name door magistraten en advocaten. Om meer te weten te komen over de conferentie, de levendige discussies in plenaire vergaderingen en in tal van werkgroepen, en over de concrete follow-upacties die tijdens de conferentie zijn afgesproken, kunt u het verslag van de conferentie bekijken:

7 JUNI 2022
Report of the conference on initial training and the respect for the rule of law 22/23 February 2022

Digitale conferentie op hoog niveau over Europese justitiële opleiding, 6/7 mei 2021

Als belangrijke mijlpaal in de verspreiding en uitvoering van de nieuwe strategie voor de Europese justitiële opleiding 2021-2024 hebben het Portugese voorzitterschap van de Raad van de EU, het Portugese Centro de Estudos Judiciários (CEJ) en de Europese Commissie op 6 en 7 mei 2021 gezamenlijk een digitale conferentie op hoog niveau gehouden met als titel “Modernising EU Justice Systems by boosting training of justice professionals”.Meer informatie over de conferentie en de vruchtbare discussies en debatten hierbij is te vinden in het verslag van de conferentie:

21 SEPTEMBER 2021
Report of the digital conference on European judicial training 6/7 May 2021

Evaluatie van de strategie voor de Europese justitiële opleiding 2011-2020

Uit de evaluatie van de strategie voor de Europese justitiële opleiding 2011-2020, die in 2019 heeft plaatsgevonden, is gebleken dat de doelstellingen over het algemeen op efficiënte wijze zijn gehaald. De strategie heeft bijgedragen tot een toename van het aantal opleidingsactiviteiten, maar heeft ook nieuwe soorten activiteiten bevorderd, zoals uitwisselingsprogramma’s. De belangrijkste doelstelling van 2011, namelijk om de helft (800.000) van alle rechtsbeoefenaars in de EU tussen 2011 en 2020 een opleiding in EU-recht te laten volgen, werd al in 2017 bereikt, twee jaar eerder dan gepland. De kennis van verschillende categorieën rechtsbeoefenaars, met name rechters en openbare aanklagers, over het EU-recht is hierdoor verbeterd Ook zijn capaciteiten van netwerken, zoals het Europees netwerk voor justitiële opleiding (EJTN), en van aanbieders van opleidingen op EU-niveau verbeterd.

Opleidingsmogelijkheden op het Europees e-justitieportaal

Bent u rechtsbeoefenaar? Heeft u belangstelling voor een zelfcursus EU-recht? Ga dan naar het nieuwe Europees opleidingsplatform (ETP) op het e-justitieportaal. Het ETP is een zoekinstrument waarmee u als rechtsbeoefenaar cursussen over EU-recht en opleidingsmateriaal kunt vinden waarmee u zichzelf kunt opleiden. De Commissie draagt bij aan het platform met gebruiksklaar actueel opleidingsmateriaal en handboeken die met financiële steun van de EU zijn samengesteld. Aan de eerste fase van het ETP werken erkende aanbieders van opleidingen op EU-niveau mee, waaronder: het Europees netwerk voor justitiële opleiding (ENJO), de Academie voor Europees recht (ERA), het Europees Instituut voor bestuurskunde (EIPA) en het Europees Universitair Instituut (EUI).

Beleid voor de Europese justitiële opleiding en jaarverslagen

Wilt u meer weten over de Europese justitiële opleiding? Bezoek dan de desbetreffende pagina's op het Europese e-justitieportaal.

Wilt u weten hoeveel rechtsbeoefenaars deelnemen aan juridische opleidingen op het gebied van EU-recht, kijk dan eens in de statistische jaarverslagen op het e-justitieportaal. Die houden bij hoeveel rechtsbeoefenaars in de EU een juridische opleiding in het EU-recht volgen en helpen de grote vooruitgang te monitoren.

Goede opleidingsmethoden

Aanbieders van opleidingen en instructeurs vindt u op het e-justitieportaal factsheets over goede praktijken bij de opleiding van rechters en openbare aanklagers . Het materiaal heeft betrekking op een breed scala van onderwerpen, variërend van de inventarisatie van de behoeften tot de feitelijke opleiding en de evaluatie ervan.

Financiële steun

Opleidingsactiviteiten kunnen worden gesteund via subsidies. Meer informatie over financiële steun van de EU vindt u hier:

Documenten

 

23 NOVEMBER 2020
Zorgen voor gerechtigheid in de EU – een strategie voor de Europese justitiële opleiding 2021-2024

 

20 DECEMBER 2022
2022 Report on justice professional’s training on EU law (2021 data)

 

16 JUNI 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU

 

16 JUNI 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU - annexes

 

25 OKTOBER 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381

 

25 OKTOBER 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381 – Executive summary

 

16 MEI 2019
Analysis of the replies to the 2018 public consultation on training of justice professionals on EU law

 

16 MEI 2019
Analysis of the replies to the 2018 targeted consultation on training of justice professionals on EU law

 

 

22 JULI 2019
Deloitte. Evaluation of the 2011 European judicial training strategy. Final Report. May 2019

 

24 AUGUSTUS 2017
European Commission Communication "Building trust in EU-wide justice: a new dimension to European judicial training" COM(2011) 551 Final