Direct la conținutul principal

Formarea profesioniștilor din domeniul justiției. Bune practici

Formarea profesioniștilor din domeniul justiției în dreptul UE, pentru o aplicare coerentă a reglementărilor pe tot teritoriul UE și pentru dezvoltarea încrederii reciproce în cadrul procedurilor transfrontaliere.

Obiective

Formarea profesioniștilor din domeniul justiției cu privire la dreptul UE este un instrument esențial pentru asigurarea aplicării corecte și eficace a dreptului UE, pentru stimularea încrederii reciproce în procedurile transfrontaliere și pentru sprijinirea punerii în aplicare a valorilor și principiilor UE, precum statul de drept.

După progresele semnificative înregistrate de la adoptarea Strategiei europene de formare judiciară pentru perioada 2011-2020, Comisia Europeană a lansat un nou pachet amplu de formare judiciară. Pachetul de modernizare a justiției adoptat la 2 decembrie 2020 include o nouă Strategie europeană de formare judiciară pentru perioada 2021-2024, cel de al 9-lea raport anual (2020) privind formarea judiciară europeană, realizat de Direcția Generală Justiție și Consumatori, și lansarea Platformei europene de formare (PEF) pe Portalul european e-justiție.

Strategia europeană în materie de formare judiciară pentru perioada 2021-2024

Noua strategie și instrumentele acesteia urmăresc să sprijine și mai mult sistemele de justiție și profesioniștii din domeniul dreptului, astfel încât să poată face față provocărilor secolului 21 și evoluției constante a legislației UE.

Ea stabilește noi obiective ambițioase și noi priorități în materie de formare:

  • Noua strategie stabilește noi obiective operaționale adaptate nevoilor diferitelor profesii din domeniul justiției.
  • Aceasta se axează pe un public-țintă mai larg și pe o nouă sferă geografică de aplicare, pentru a găsi soluții la noile provocări în funcție de nevoile profesioniștilor din domeniul justiției.
  • Formarea judiciară ar trebui să promoveze și mai mult cultura comună a statului de drept, să apere drepturile fundamentale, să extindă digitalizarea justiției, să meargă dincolo de educația juridică și să sprijine dezvoltarea competențelor profesionale, asigurând, în același timp, punerea la dispoziție rapidă a unor noi oferte de formare ca răspuns la noile nevoi de formare.
  • Prioritatea este formarea judecătorilor și a procurorilor, dar sunt vizați toți profesioniștii din domeniul justiției: personalul instanțelor, avocații, juriștii, notarii, executorii judecătorești, mediatorii, interpreții și traducătorii din domeniul juridic, experții judiciari și, în anumite situații, personalul penitenciarelor și consilierii de probațiune. În special, formarea personalului instanțelor și a avocaților și juriștilor este deficitară, lucru care ar trebui remediat. Personalul penitenciarelor și consilierii de probațiune reprezintă un nou public-țintă care nu a fost vizat de strategia anterioară.
  • Strategia se axează pe profesioniștii din domeniul justiției din UE, dar sprijină, de asemenea, perspectivele statelor din Balcanii de Vest de a deveni membre ale UE, precum și țările din afara Europei, în special din Africa și America Latină, în ceea ce privește consolidarea democrației, a drepturilor omului și a statului de drept.
  • Comisia Europeană va sprijini proiecte de formare transfrontalieră de înaltă calitate privind dreptul UE, utilizând diferitele fonduri UE disponibile, precum viitoarele programe „Justiție și cetățenie” și „Egalitate, drepturi și valori”.

Conferința UE la nivel înalt „Formarea judiciară: competențele necesare pentru digitalizarea justiției”, 26-28 aprilie 2023

Conferința se adresează persoanelor responsabile cu formarea judecătorilor, a procurorilor, a personalului instanțelor și parchetelor, a avocaților și juriștilor, a notarilor, a executorilor judecătorești, a personalului din penitenciare și a personalului de probațiune din statele membre ale UE, din țările candidate și din țările potențial candidate. Ea se axează în profunzime pe digitalizarea justiției, una dintre prioritățile stabilite de Strategia europeană de formare judiciară pentru perioada 2021-2024.

În cursul a 26 de ateliere specializate și în plen, participanții la conferință discută despre cum se poate perfecționa capacitatea digitală a profesioniștilor din domeniul justiției și despre impactul digitalizării asupra conținutului formării și chiar asupra metodologiei de formare.  Conferința poate ocaziona schimburi de idei cu privire la nevoile concrete de formare și descoperirea de bune practici.

Link către site-ul conferinței: https://judicialtrainingdigitalisation.eu/

Conferința UE la nivel înalt privind formarea judiciară și respectarea statului de drept, 22-23 februarie 2022

Un alt pas major în implementarea Strategiei europene de formare judiciară pentru perioada 2021-2024 a fost conferința hibridă la nivel înalt organizată în comun de Președinția franceză a Consiliului UE, École Nationale de la Magistrature (ENM) și Comisia Europeană la Bordeaux, în zilele de 22 și 23 februarie 2022. Intitulată „Formarea inițială a profesioniștilor din domeniul justiției care lucrează în serviciul statului de drept”, aceasta a fost dedicată formării judiciare inițiale și respectării statului de drept în Uniunea Europeană, în special pentru magistrați și avocați. Pentru detalii despre conferință, despre discuțiile animate din cadrul sesiunilor plenare și din cadrul a numeroase grupuri de lucru, precum și despre acțiunile subsecvente concrete de monitorizare care au fost convenite, consultați raportul conferinței:

7 IUNIE 2022
Report of the conference on initial training and the respect for the rule of law 22/23 February 2022

Conferința digitală la nivel înalt privind formarea judiciară europeană, 6-7 mai 2021

Un pas major în diseminarea și implementarea noii strategii europene în materie de formare judiciară pentru perioada 2021-2024 a fost Conferința digitală la nivel înalt organizată în comun de Președinția portugheză a Consiliului UE, Centro de Estudos Judiciários (CEJ) din Portugalia și Comisia Europeană. Intitulată „Modernizarea sistemelor de justiție din UE prin consolidarea formării profesioniștilor din domeniul justiției”, aceasta s-a desfășurat în zilele de 6 și 7 mai 2021. Pentru detalii despre conferință și despre discuțiile și dezbaterile fructuoase din cadrul acesteia, consultați raportul conferinței:

21 SEPTEMBRIE 2021
Report of the digital conference on European judicial training 6/7 May 2021

Evaluarea Strategiei europene de formare judiciară pentru perioada 2011-2020

Evaluarea Strategiei europene de formare judiciară pentru perioada 2011-2020, adoptată în 2019, a arătat că obiectivele au fost, în general, atinse în mod eficient. Strategia a contribuit la creșterea numărului de activități de formare și a promovat, de asemenea, noi tipuri de activități, cum ar fi programele de schimb. Obiectivul principal al comunicării din 2011, și anume ca jumătate (800 000) dintre toți profesioniștii din domeniul justiției din UE să participe la cursuri de formare privind dreptul UE în perioada 2011-2020, a fost deja atins în 2017, cu doi ani înainte de termen. Strategia a contribuit la îmbunătățirea procesului de formare în domeniul dreptului UE pentru mai multe categorii de profesioniști din domeniul justiției, în special judecători și procurori. Ea a dezvoltat, de asemenea, capacitățile rețelelor, cum ar fi Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), și a consolidat rețelele și furnizorii de servicii de formare la nivelul UE.

Oportunități de formare pe Portalul european e-justiție

Sunteți profesionist în domeniul justiției? Ați dori să faceți cursuri de drept european? Vizitați noua Platformă europeană de formare (PEF) de pe portal. ETP este un instrument de căutare care le permite profesioniștilor din domeniul justiției să găsească cursuri de formare privind dreptul UE organizate în UE și materiale de formare pentru a se instrui. Comisia contribuie la platformă cu materiale de formare sau manuale actuale, gata de utilizare, elaborate în special grație sprijinului financiar al UE. Prima fază a PEF este lansată cu participarea unor furnizori recunoscuți de cursuri de talie europeană: Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN), Academia de Drept European (ERA), Institutul European de Administrație Publică (EIPA) și Institutul Universitar European (IUE).

Politica europeană de formare judiciară și rapoartele anuale

Pentru a afla mai multe despre politica de formare judiciară europeană și despre actorii săi, consultați paginile dedicate de pe Portalul european e-justiție.

Pentru a afla mai multe despre nivelul de participare a profesioniștilor din domeniul justiției la cursurile de formare judiciară în dreptul UE, consultați rapoartele statistice anuale de pe Portalul e-justiție. Rapoartele statistice anuale măsoară participarea profesioniștilor din domeniul justiției la cursurile de formare judiciară organizate în UE pe teme de drept european și contribuie la monitorizarea progreselor semnificative înregistrate.

Bune practici în materie de formare

Furnizorii de cursuri de formare și formatorii pot consulta, pe Portalul e-justiție, fișe informative cu bune practici legate de formarea judecătorilor și a procurorilor. Practicile acoperă o gamă largă de teme, de la evaluarea necesităților de formare la furnizarea de instruire și evaluare.

Sprijin financiar

Activitățile de formare sunt susținute prin granturi. Detalii despre sprijinul financiar acordat de UE pe paginile:

Documente

 

23 NOIEMBRIE 2020
EU Strategy on the Training of Justice Professionals for 2021 – 2024

 

20 DECEMBRIE 2022
2022 Report on justice professional’s training on EU law (2021 data)

 

16 IUNIE 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU

 

16 IUNIE 2021
2021 Study on the training needs of court staff on EU law in the EU - annexes

 

25 OCTOMBRIE 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381

 

25 OCTOMBRIE 2019
European Commission Staff Working Document on the Evaluation of the 2011 European judicial training strategy SWD(2019) 381 – Executive summary

 

16 MAI 2019
Analysis of the replies to the 2018 public consultation on training of justice professionals on EU law

 

16 MAI 2019
Analysis of the replies to the 2018 targeted consultation on training of justice professionals on EU law

 

 

22 IULIE 2019
Deloitte. Evaluation of the 2011 European judicial training strategy. Final Report. May 2019

 

24 AUGUST 2017
European Commission Communication "Building trust in EU-wide justice: a new dimension to European judicial training" COM(2011) 551 Final