Gå direkt till innehållet

EU-agendan för städer

EU-agendan för städer sammanför kommissionen, regeringar, lokala förvaltningar och andra aktörer för att främja bättre lagstiftning, enklare tillgång till finansiering och mer kunskapsutbyte om stadsfrågor. 

EU-agendan för städer

EU-agendan för städer ska hjälpa städerna att hantera olika problem med hjälp av partnerskap mellan kommissionen, EU-organisationer, regeringar, lokala myndigheter, icke-statliga organisationer och andra aktörer.

Tillsammans arbetar de för att

  • ta fram bättre lagar
  • förbättra finansieringsprogrammen
  • dela kunskap, t.ex. data, studier och bra lösningar.

Bättre lagstiftning

EU-lagstiftningen kan få direkta och indirekta konsekvenser för lokala myndigheter och kan vara svår att tillämpa. Olika målgrupper påverkas också på olika sätt. Det här är svårigheter som EU försöker beakta i sin lagstiftning.

EU-agendan för städer ska hjälpa aktörerna att tillämpa de strategier, lagar och instrument som finns på ett mer effektivt och enhetligt sätt.

När det gäller ny EU-lagstiftning har kommissionen ett program för bättre lagstiftning för att se till att målen nås till lägsta möjliga kostnad och utan onödig byråkrati för berörda företag och organisationer.

Bättre finansiering

Lokala myndigheter får mycket EU-bidrag. Men det kan ändå vara svårt att få pengar eftersom det finns många EU-institutioner som erbjuder finansiering och på många olika sätt.

EU-agendan för städer ska förbättra finansieringskällorna och göra det lättare att få tillgång till finansiering.

Tanken är inte att erbjuda ny EU-finansiering, utan att göra det lättare för de lokala myndigheterna att ansöka om finansiering från alla EU-program, bland annat inom sammanhållningspolitiken.

Bättre kunskap

Lyckade exempel och annan kunskap om stadsutveckling måste användas bättre och få större spridning.

Myndigheternas och förvaltningarnas ansvar kan se väldigt olika ut i olika städer. Det behövs därför tillförlitliga data för att se till att stadspolitiken bygger på fakta och anpassas efter behoven.

EU-agendan för städer bidrar till att bygga upp en kunskapsbas och främja utbyte av bra lösningar. Alla initiativ är förenliga med EU:s lagstiftning om dataskydd och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn och främjar användningen av länkade, öppna stordata.

Prioriterade områden

Agendan för städer omfattar följande områden:

De här områdena fastställdes i Amsterdamavtalet, som godkändes av EU-ländernas ansvariga ministrar i maj 2016.