Direct la conținutul principal

Agenda urbană a UE

Agenda urbană a UE reunește reprezentanți ai Comisiei, ai ministerelor naționale, ai municipalităților și ai altor părți interesate, pentru a promova o mai bună legiferare, pentru a facilita accesul la finanțare și pentru a intensifica schimbul de cunoștințe pe teme relevante pentru orașe.

Agenda urbană a UE

Agenda urbană a UE caută soluții la problemele cu care se confruntă orașele prin stabilirea de parteneriate între Comisie, organizațiile UE, guvernele naționale, autoritățile locale și părți interesate precum organizațiile neguvernamentale.

Împreună, acestea elaborează planuri de acțiune pentru:

  • a adopta legi mai bune
  • a implementa programe de finanțare
  • a face schimb de cunoștințe (date, studii, bune practici)

Îmbunătățirea legiferării

Legislația UE este adesea pusă în aplicare în orașe, cu implicații directe și indirecte pentru municipalități. Însă legislația poate avea un impact diferit asupra diverselor categorii de public și poate fi dificil de pus în aplicare la nivel local. Acestea sunt dificultăți pe care reglementările UE ar trebui să le anticipeze.

Agenda urbană a UE caută să-i ajute pe actorii relevanți să aplice mai eficient și mai coerent politicile, legile și instrumentele existente.

În ceea ce privește noua legislație a UE, programul Comisiei pentru o mai bună legiferare vizează atingerea obiectivelor cu costuri minime, fără a impune sarcini administrative inutile întreprinderilor și altor organizații afectate.

Îmbunătățirea finanțării

Autoritățile urbane se numără printre beneficiarii principali ai fondurilor publice. Însă obținerea acestor fonduri poate fi dificilă, având în vedere că există mai multe instituții UE care oferă finanțare, iar metodele lor diferă.

Agenda urbană urmărește îmbunătățirea calității surselor de finanțare și facilitarea accesului municipalităților la acestea.

Ea nu creează fonduri UE suplimentare, ci formulează concluzii din experiențele de până acum, pentru a facilita demersurile municipalităților de solicitare a finanțării din toate programele UE, inclusiv din cele care se înscriu în politica de coeziune.

Îmbunătățirea cunoștințelor

Trebuie să facem cunoscute poveștile de succes și să utilizăm mai mult cunoștințele despre evoluția orașelor.

De la un oraș la altul, responsabilitățile autorităților și structurile administrative aferente pot varia foarte mult. Este important să existe date fiabile pentru a se garanta că politica urbană se bazează pe dovezi și că pot fi găsite soluții adaptate la provocările majore.

Agenda urbană a UE va sprijini crearea unui repertoriu de cunoștințe despre politicile urbane și va promova schimbul de bune practici.Toate inițiativele conexe vor respecta legislația UE privind protecția datelor și reutilizarea informațiilor din sectorul public și vor promova utilizarea datelor deschise, interconectate și masive.

Priorități

Prioritățile agendei urbane sunt:

Aceste priorități au fost definite în Pactul de la Amsterdam, ratificat de miniștrii responsabili de politicile urbane din statele membre ale UE în mai 2016.