Αστικό θεματολόγιο της ΕΕ
Με το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ αντιμετωπίζονται προβλήματα των πόλεων με τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ της Επιτροπής, των οργανισμών της ΕΕ, των εθνικών κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών και ενδιαφερόμενων φορέων όπως οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Οι εταίροι αυτοί αναπτύσσουν σχέδια δράσης για:
- βελτίωση της νομοθεσίας
- βελτίωση των προγραμμάτων χρηματοδότησης
- ανταλλαγή γνώσεων (δεδομένων, μελετών, ορθών πρακτικών)
Βελτίωση της νομοθεσίας
Οι νόμοι της ΕΕ έχουν συχνά εφαρμογή στις πόλεις, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις για τις δημοτικές αρχές. Ωστόσο, η νομοθεσία μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις ανάλογα με τις ομάδες κοινού τις οποίες αφορά, ενώ η εφαρμογή της σε τοπικό επίπεδο μπορεί να είναι δύσκολη. Πρόκειται για δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ.
Σκοπός του αστικού θεματολογίου της ΕΕ είναι να βοηθήσει τους σχετικούς φορείς να εφαρμόσουν περισσότερο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη συνέπεια τις πολιτικές, τους νόμους και τα μέσα που ήδη υφίστανται.
Όσον αφορά τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, με το πρόγραμμα της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας διασφαλίζεται ότι επιτυγχάνει τους στόχους της με το ελάχιστο κόστος και χωρίς να επιβάλλει περιττή διοικητική επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και τους άλλους οργανισμούς που επηρεάζονται.
Βελτίωση της χρηματοδότησης
Οι δημοτικές αρχές συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων δικαιούχων δημόσιας χρηματοδότησης. Ωστόσο, η λήψη αυτής της χρηματοδότησης παρουσιάζει ενδεχομένως δυσκολίες, εξαιτίας της πληθώρας των διαφόρων θεσμικών οργάνων της ΕΕ που παρέχουν χρηματοδότηση και των διαφόρων τρόπων με τους οποίους παρέχεται η χρηματοδότηση.
Το αστικό θεματολόγιο επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα των πηγών χρηματοδότησης και να διευκολύνει την πρόσβαση των δημοτικών αρχών σε αυτές.
Δεν δημιουργεί πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά, αξιοποιώντας διδάγματα του παρελθόντος, καθιστά ευκολότερη για τις δημοτικές αρχές την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από όλα τα προγράμματα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στην πολιτική συνοχής.
Βελτίωση της γνώσης
Επιτυχημένα παραδείγματα και άλλες γνώσεις σχετικά τον τρόπο εξέλιξης των πόλεων πρέπει να αξιοποιούνται καλύτερα και να διαδίδονται ευρύτερα.
Από τη μία πόλη στην άλλη, οι αρμοδιότητες των αρχών και οι σχετικές διοικητικές δομές μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Τα αξιόπιστα δεδομένα είναι σημαντικά ώστε να διασφαλίζεται η χάραξη τεκμηριωμένης αστικής πολιτικής, καθώς και η εξεύρεση εξατομικευμένων λύσεων για σημαντικές προκλήσεις.
Το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας βάσης γνώσεων για την αστική πολιτική και στην προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών. Όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες θα συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, ενώ επίσης θα προάγουν και τη χρήση μεγάλων, συνδεδεμένων και ανοικτών δεδομένων.
Θέματα προτεραιότητας
Τα θέματα προτεραιότητας του αστικού θεματολογίου για τις πόλεις είναι:
- ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα
- κυκλική οικονομία
- προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
- ψηφιακή μετάβαση
- ενεργειακή μετάβαση
- στέγαση
- ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων
- καινοτόμες και υπεύθυνες δημόσιες συμβάσεις
- απασχόληση και δεξιότητες στην τοπική οικονομία
- βιώσιμη χρήση της γης και λύσεις βασισμένες στη φύση
- αστική κινητικότητα
- αστική φτώχεια
Αυτά τα αστικά θέματα καθορίστηκαν με το Σύμφωνο του Άμστερνταμ, το οποίο επικυρώθηκε από τους αρμόδιους για την αστική πολιτική υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ, τον Μάιο του 2016.