Direct la conținutul principal

Strategii și politici

Pachetul de măsuri privind economia circulară

Pachetul de măsuri privind economia circulară stabilește un program de acțiune concret și ambițios, cu măsuri care acoperă întregul ciclu: de la producție și consum, la gestionarea deșeurilor și piața materiilor prime secundare.

În cadrul Parteneriatului Agendei urbane a UE privind economia circulară, orașele, țările UE și Comisia Europeană încearcă să identifice soluții inovatoare pentru a stimula reutilizarea, repararea, recondiționarea și reciclarea materialelor și a produselor existente.

Posibilități de finanțare și consiliere

Programe și posibilități de finanțare

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)

Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI)

Portalul european pentru proiecte de investiții

Acțiuni urbane inovatoare (UIA)

Pentru mai multe informații și alte posibilități de finanțare, vă invităm să consultați pagina noastră dedicată finanțării.

Consiliere și asistență tehnică

URBIS

URBIS este o nouă platformă de consiliere în materie de investiții urbane, constituită în cadrul Platformei europene de consiliere în materie de investiții. A fost înființată pentru a ajuta autoritățile urbane să faciliteze, să accelereze și să deblocheze proiecte, programe și platforme de investiții urbane.

Asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene (JASPERS)

Inițiativa JASPERS oferă consiliere gratuită orașelor și regiunilor (autorități și promotori) cu privire la planificarea strategică într-o gamă largă de sectoare. Ea sprijină pregătirea proiectelor în domeniile care beneficiază de fonduri UE, astfel încât acestea să îndeplinească toate standardele necesare.

fi-Compass

fi-Compass este o platformă de servicii de consiliere cu privire la instrumentele financiare, menită să sprijine autoritățile de management pentru fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI), furnizorii de microfinanțare din cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) și alte părți interesate. Ea le pune la dispoziție cunoștințe practice și instrumente de învățare cu privire la instrumentele financiare.

Referințe

Ghidul solicitantului de finanțare europeană

Accesarea fondurilor de politică regională

Rețele

Platforma europeană a părților interesate privind economia circulară

Concursuri

Concursul „Capitala europeană verde”

Concursul „Frunza verde europeană”

Concursul „Capitala europeană a inovării”

Legislația UE în domeniu

Pachetul de măsuri privind economia circulară conține propuneri legislative revizuite privind deșeurile. Propunerile au fost elaborate de Comisia Europeană pentru a stimula tranziția Europei către o economie circulară care să stimuleze competitivitatea globală și creșterea economică durabilă și să genereze noi locuri de muncă.

Acțiunile propuse vor contribui la „închiderea cercului” în ciclurile de viață ale produselor, prin intensificarea reciclării și a reutilizării. Ele vor fi benefice atât pentru mediu, cât și pentru economie.

Iată principalele documente legislative referitoare la implementarea economiei circulare:

Directiva 2008/98/CE privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive

Directiva 2006/66/CE privind bateriile și acumulatorii și deșeurile de baterii și acumulatori

Directiva 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice 

Directiva 2001/81/CE privind plafoanele naționale de emisie pentru anumiți poluanți atmosferici

Propuneri de revizuire a directivelor privind deșeurile, parte a pachetului de măsuri privind economia circulară