Direct la conținutul principal

Strategii și politici

Strategia privind piața unică digitală

Strategia privind piața unică digitală are trei piloni:

  • ameliorarea accesului online la bunuri și servicii digitale
  • un mediu în care serviciile de rețele digitale
  • să poată prospera și transformarea sectorului digital într-un motor al creșterii economice.

În cadrul Parteneriatului Agendei urbane a UE privind tranziția digitală, orașele, țările UE și Comisia Europeană colaborează pentru a furniza servicii publice mai eficiente și pentru a intensifica schimbul de cunoștințe. Actorii se concentrează pe viitorul serviciilor de sănătate și asistență socială, al guvernării electronice, al comunicațiilor 5G, al planificării urbane, al învățării și al dezvoltării competențelor.

Linkuri

Parteneriatul european pentru inovare privind orașele și comunitățile inteligente (EIP SCC)

Coaliția pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital

Planul european de acțiune privind guvernarea electronică 2016-2020

26 MARTIE 2018
Digital Agenda Toolbox (2014)

Date și studii despre mediul urban

Principalele date și studii

Portalul de date deschise pentru fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI)

Sistemul de informare pentru orașe inteligente

Cadrul european al competențelor digitale pentru cetățeni. Etapa 1 de actualizare: modelul conceptual de referință

Orașele și regiunile ca rampe de lansare pentru transformarea digitală

Posibilități de finanțare și consiliere

Programe și posibilități de finanțare

Fondul european pentru investiții strategice (FEIS)

Fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI)

Portalul european pentru proiecte de investiții (PEPI)

Acțiuni urbane inovatoare (UIA)

Pentru mai multe informații și alte posibilități de finanțare, vă invităm să consultați pagina noastră dedicată finanțării.

Consiliere și asistență tehnică

URBIS

URBIS este o nouă platformă de consiliere în materie de investiții urbane, constituită în cadrul Platformei europene de consiliere în materie de investiții. A fost înființată pentru a ajuta autoritățile urbane să faciliteze, să accelereze și să deblocheze proiecte, programe și platforme de investiții urbane.

ELTIS

ELTIS este principalul observator al mobilității urbane din Europa. El facilitează schimbul de informații, cunoștințe și experiență în domeniul mobilității urbane durabile în Europa.

Asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor în regiunile europene (JASPERS) 

Inițiativa JASPERS oferă consiliere gratuită orașelor și regiunilor (autorități și promotori) cu privire la planificarea strategică într-o gamă largă de sectoare. Ea sprijină pregătirea proiectelor în domeniile care beneficiază de fonduri UE, astfel încât acestea să îndeplinească toate standardele necesare.

fi-Compass

fi-Compass este o platformă de servicii de consiliere cu privire la instrumentele financiare, menită să sprijine autoritățile de management pentru fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI), furnizorii de microfinanțare din cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI) și alte părți interesate. Ea le pune la dispoziție cunoștințe practice și instrumente de învățare cu privire la instrumentele financiare.

Referințe

Ghidul solicitantului de finanțare europeană

Accesarea fondurilor de politică regională

Rețele

Marea coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital

Concursuri

Concursul „Capitala europeană a inovării”

Premiul european pentru competențe digitale

Exemple de proiecte

Provocare: orașele digitale

„Provocare: orașele digitale” este un program adaptat de îndrumare și facilitare lansat de Comisia Europeană pentru a ajuta 41 de orașe să elaboreze și să aplice politici digitale care pot transforma viața de zi cu zi a locuitorilor, companiilor, angajaților și antreprenorilor.

DISCUS
DISCUS va analiza, va proiecta și va demonstra o arhitectură completă și tehnologii pentru o rețea optică viabilă din punct de vedere economic, eficientă energetic, durabilă din punct de vedere al mediului și pregătită pentru nevoile viitorului.

Foodakai-1: Studiu de fezabilitate pentru o aplicație care să avertizeze consumatorii imediat ce apare o amenințare alimentară
Utilizatorii Foodakai pot descoperi informații clare, prezentate uniform, cu privire la toxiinfecțiile alimentare, alertele privind alimentele, eventualele focare și rechemări ale produselor.

Clarity – Servicii deschise de guvernare electronică
Proiectul CLARITY caută să sprijine statele membre în eforturile lor de sporire a încrederii populației și a transparenței și eficienței guvernelor, prin utilizarea mai frecventă a inițiativelor guvernamentale deschise.

Inovare socială înlesnită de TIC (IESI)
IESI analizează modalități prin care inovarea înlesnită de TIC poate stimula abordările integrate de furnizare a serviciilor sociale în diferite sisteme de protecție socială din UE.

Legislația UE în domeniu

Regulamentul (CE) nr. 1501/2015 privind cadrul de interoperabilitate

Regulamentul nr. 1502/2015 de stabilire a unor specificații și proceduri tehnice minime pentru nivelurile de asigurare a încrederii ale mijloacelor de identificare electronică