Gå til hovedindholdet

Høring om og undersøgelser af digitale kontrakter

Høring om forslag til harmoniserede aftaleregler for onlinekøb af varer og digitalt indhold.

Høring

I overensstemmelse med EU-Kommissionens minimumsstandarder vedrørende interesserede parters deltagelse og åbenhed, som fremgår af retningslinjerne for bedre regulering, er der udviklet en omfattende høringsstrategi for at sikre en bred deltagelse i hele initiativets politiske cyklus.

Strategien byggede på en blanding af offentlige og målrettede høringer. Kommissionen ønskede at indhente et bredt og afbalanceret udsnit af synspunkter om dette emne ved at give alle relevante parter (virksomheder, forbrugere, nationale myndigheder, jurister og akademikere) mulighed for at blive hørt.
Den omfattende høringsproces omfattede en offentlig høring, særlige høringer, der var målrettet centrale interessenter og EU-landene, samt forbruger- og virksomhedsundersøgelser.

1. Offentlig høring 

2. Høringer, der er målrettet til de centrale interessenter:

a. Interessenthøringsgruppen for forbrugerregler ved online- og digitalkøb ("interessenthøringsgruppen") blev oprettet tidligt i 2015 og bestod af 22 organisationer, der repræsenterer en bred vifte af interesser fra forbrugere til SMV'er, detailhandlere, e-handlende, onlineplatforme, fabrikanter, juridiske erhverv, fagfolk inden for marketing samt udviklere af indhold og udbydere. Interessenthøringsgruppen blev bedt om at bistå Kommissionen med at kortlægge problemområderne med hensyn til aftaleretlige hindringer for onlinekøb af digitalt indhold og materielle varer og diskutere mulige løsninger. Gruppen mødtes 7 gange fra januar til oktober 2015.

b. Workshops sammen med EU-landene: Der blev organiseret tre workshops sammen med EU-landene. Første workshop (5. juni 2015) fokuserede på, hvilken overordnet metode Kommissionen burde bruge til dette nye initiativ, og på de centrale aftaleretlige spørgsmål om digitalt indhold.

Anden workshop (6. juli 2015) handlede om onlinesalg af materielle varer. Tredje workshop (6. oktober 2015) gik i detaljer med de forslag, som Kommissionen overvejer. De relevante spørgsmål blev også drøftet med de nationale håndhævelsesmyndigheder på mødet i udvalget for forbrugerbeskyttelsessamarbejde (28. april 2015) og med de nationale myndigheder med ansvar for forbrugerpolitik på mødet i det forbrugerpolitiske netværk (5.-6. maj 2015).

c. Der blev holdt en række bilaterale møder med EU-lande, som har indledt det forberedende arbejde på lovgivning om digitalt indhold. Der er også holdt tekniske møder med andre EU-lande.

d. Undergruppen for det digitale indre marked i Den Europæiske Rådgivende Forbrugergruppe (ECCG) består af 12 repræsentanter fra nationale forbrugerorganisationer og har udarbejdet henstillinger til, hvordan aftaleretlige hindringer for onlinekøb af digitalt indhold og materielle varer kan tackles. Gruppen anbefalede især en revision af forbrugerkøbsdirektivet og direktivet om urimelige kontraktvilkår, insisterede på bedre håndhævelse af lovgivningen og mente, at der ikke bør være to forskellige ordninger for online- og offlinetransaktioner.

e. Der blev ført indgående samtaler med virksomheder, som beskæftiger sig med eller interesserer sig i e-handel, fra forskellige EU-lande fra juni til august 2015.

3. Forbruger- og virksomhedsundersøgelser

Forbrugerne blev hørt direkte gennem undersøgelser, som Kommissionen udførte. Som led i strategien for det digitale indre marked, blev der udført to undersøgelser i 2015 for at kortlægge de væsentligste grænseoverskridende hindringer for det digitale indre marked:

  • En forbrugerundersøgelse, der blev gennemført i alle 28 EU-lande. Over 23 000 svarpersoner blev spurgt om deres onlineindkøb i hvert EU-land og på tværs af grænserne vedrørende både materielle varer og digitalt indhold, samt i Norge og Island. Forbrugerne blev også spurgt om deres indtryk og adfærdsmæssig motivation, der fremmer eller hæmmer deres inden- eller udenlandske indkøb på internettet.
  • Der blev gennemført en forbrugerundersøgelse i 26 EU-lande. 8 705 svarpersoner blev spurgt om deres onlineindkøb og -salg, både i hjem- og udlandet, deres erfaringer med køb og salg på tværs af grænserne, opståede problemer og de væsentligste grunde til, at de ikke sælger online på tværs af grænserne.

Som del af en økonomisk undersøgelse af digitalt indhold til forbrugere blev 1 000 forbrugere i hvert af 15 EU-lande spurgt, hvilke problemer de har haft, når de ville købe digitalt indhold. Virksomhederne blev også hørt direkte gennem 20-30 samtaler, der blev udført i hvert af de 15 udvalgte EU-lande. De enkelte virksomheder, herunder SMV'er, blev bedt om at udpege de største problemer, de oplever, når de sælger digitalt indhold til forbrugerne, både i hjem- og udlandet.

Undersøgelser

25. OKTOBER 2017
Economic study on consumer digital content products
25. OKTOBER 2017
Report - The macro-economic impact of e-commerce in the EU Digital Single Market
25. OKTOBER 2017
Study on mandatory rules applicable to contractual obligations in contract for sales of goods sold at a distance and in particular on line