Strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU - Europese Commissie
Direct naar de inhoud
Een officiële website van de Europese UnieEen officiële website van de EU
Strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU

Landbouwers zijn van cruciaal belang, nu en in de toekomst

Dankzij de Europese agrovoedingssector hebben 450 miljoen mensen toegang tot veilig, gezond en betaalbaar voedsel. 

De landbouwers in de EU vormen de ruggengraat van Europa’s zelfvoorziening op voedselgebied en zijn de motor van werkgelegenheid en duurzame groei in plattelandsgebieden. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan onze collectieve groene transitie. Tegelijkertijd worden zij geconfronteerd met uitdagingen, zoals klimaatverandering en een concurrerende wereldmarkt. Zij hebben opmerkelijke veerkracht getoond tijdens een pandemie, een energiecrisis, de gevolgen van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de hoge inflatie.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

We willen allemaal een bloeiende voedsel- en landbouwsector op ons hele continent, die onze landbouwers, onze burgers en ons kostbaar natuurlijk erfgoed ten goede komt. Dit verslag biedt ons een zeer solide basis voor de ontwikkeling van een nieuwe visie op voedsel en landbouw in Europa.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie
Productiviteit
staat onder zware druk als gevolg van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden
Meer dan 17 miljoen mensen
werken in de landbouw in de EU
57 jaar
is de gemiddelde leeftijd van landbouwers in de EU

Afronding van de strategische dialoog

Wat doet de EU op het gebied van landbouw?

In antwoord op de bezorgdheden van de landbouwers heeft de Commissie opties voorgesteld om de administratieve lasten voor de landbouwers in de EU te verlichten en werkt zij aan maatregelen om de positie van de landbouwers in de voedselketen te verbeteren en de handhaving in verband met oneerlijke handelspraktijken op te krikken. Ook heeft zij twee enquêtes gelanceerd: een eerste waarbij landbouwers en alle kleinere leveranciers in de hele voedselvoorzieningsketen hun mening kunnen geven over hun ervaringen met oneerlijke handelspraktijken, en een tweede om de standpunten van de landbouwers over de vereenvoudiging van bepaalde regels en procedures te verzamelen.

In februari 2025 presenteerde de Commissie een nieuwe visie op de toekomst van landbouw en voedselproductie in de EU, die voortbouwt op de conclusies van de strategische dialoog over dit onderwerp. Het doel is een robuuster en innovatiever voedselsysteem op te zetten dat zowel landbouwers als consumenten ten goede komt, en een aantrekkelijke, concurrerende, veerkrachtige en toekomstbestendige sector tot stand te brengen waarin voedsel en mensen centraal staan.