Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE - Comisia Europeană
Direct la conținutul principal
Acesta este un site oficial al Uniunii EuropeneSite oficial al UE
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE

Fără agricultori nu avem nici prezent, nici viitor

Datorită sectorului agroalimentar european, 450 de milioane de oameni au acces la alimente sigure, sănătoase și la prețuri acceptabile. 

Agricultorii din UE reprezintă coloana vertebrală a autonomiei alimentare a Europei și sunt actori principali ai ocupării forței de muncă și ai creșterii durabile în zonele rurale. Ei contribuie în mod semnificativ la tranziția verde colectivă a Europei. Din păcate, în același timp, se confruntă cu provocări precum schimbările climatice și supraviețuirea pe o piață globală competitivă. Fermierii au dat dovadă de o reziliență remarcabilă în fața pandemiei, a crizei energetice, a consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a inflației ridicate.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Dorim cu toții un sector alimentar și agricol prosper pe întregul nostru continent, de care să se bucure fermierii și cetățenii noștri și care să protejeze patrimoniul nostru natural prețios. Datorită acestui raport, avem de o bază solidă pentru dezvoltarea unei noi viziuni privind alimentația și agricultura în Europa.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
Productivitatea
suferă din cauza schimbărilor climatice și a condițiilor meteo extreme
Peste 17 milioane de persoane
lucrează în agricultura UE
57 de ani
Vârsta medie a fermierilor din UE

Încheierea Dialogului strategic

Ce face UE pentru agricultură

Pentru a răspunde preocupărilor fermierilor, Comisia a prezentat opțiuni de reducere a sarcinii administrative pentru fermierii din UE și lucrează la acțiuni de îmbunătățire a poziției acestora în cadrul lanțului alimentar și de asigurare a respectării legislației împotriva practicilor comerciale neloiale. De asemenea, a lansat două sondaje: un prim sondaj prin care fermierii și toți furnizorii mai mici din cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente se pot exprima cu privire la practicile comerciale neloiale cu care se confruntă și un al doilea prin care fermierii își pot transmite opiniile cu privire la simplificarea anumitor norme și proceduri.

În februarie 2025, Comisia a prezentat o nouă viziune pentru viitorul agriculturii și al sectorului alimentar din UE, dezvoltată ținând cont de concluziile dialogului strategic. Vrem să construim un sistem alimentar mai puternic și mai inovator, care să aducă beneficii atât fermierilor, cât și consumatorilor. În același timp, urmărim ca sectorul să devină atractiv, competitiv, rezilient și adaptat exigențelor viitorului și să pună în valoare și alimentele, și oamenii.