Οι γεωργοί είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον μας
Χάρη στον αγροδιατροφικό τομέα της Ευρώπης, 450 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, υγιεινά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα.
Οι γεωργοί της ΕΕ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής αυτάρκειας της Ευρώπης και ζωτικής σημασίας κινητήριες δυνάμεις για την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές. Συμβάλλουν καθοριστικά στη συλλογική πράσινη μετάβασή μας. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και μια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια μιας πανδημίας, μιας ενεργειακής κρίσης, των συνεπειών του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και του υψηλού πληθωρισμού.

Όλοι θέλουμε έναν ακμάζοντα τομέα τροφίμων και γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος θα επιβραβεύει τους γεωργούς, τους πολίτες και την πολύτιμη φυσική κληρονομιά μας. Η έκθεση αυτή μας προσφέρει μια στέρεη βάση για την ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην Ευρώπη.
Συμπεράσματα του στρατηγικού διαλόγου
Ο στρατηγικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, ο οποίος ανακοινώθηκε από την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2023 και ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024, συγκέντρωσε 29 σημαντικούς ενδιαφερόμενους φορείς από τους ευρωπαϊκούς αγροδιατροφικούς τομείς, την κοινωνία των πολιτών, τις αγροτικές κοινότητες και την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την επίτευξη κοινής αντίληψης και ενός κοινού οράματος για το μέλλον των συστημάτων γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ.
Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου, την οποία παρέδωσε ο πρόεδρος της ομάδας, καθηγητής κ. Peter Strohschneider. Με τίτλο «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», η έκθεση αξιολογεί τις προκλήσεις και των ευκαιρίες, και εν συνεχεία παρουσιάζει μια σειρά συστάσεων.
Μάθετε περισσότερα για τον διάλογο, τις συνεδριάσεις του και τους συμμετέχοντες
Τι κάνει η ΕΕ για τη γεωργία
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει ένα 5ετές σύστημα στήριξης των γεωργών με τη μορφή μιας νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) το 2023. Το εν λόγω σύστημα στήριξης έλαβε χρηματοδότηση ύψους 300 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ισχυρότερα κίνητρα για να βοηθήσει τους γεωργούς μας να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές πρακτικές. Οι γεωργοί θα πληρώνονται επιπλέον για την απόδοσή τους εάν αποθηκεύουν και άνθρακα.
Στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΓΠ, τα κράτη μέλη κατευθύνουν ισχυρότερα επίπεδα στήριξης σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο. Για παράδειγμα, πάνω από το 10 % των άμεσων ενισχύσεων της ΕΕ, που αντιστοιχούν σε 4 δισ. ευρώ ετησίως, θα ανακατανεμηθεί σε μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Αυξήσαμε επίσης τη στήριξη έκτακτης ανάγκης για φυσικές καταστροφές και διαταραχές των τιμών.
Μόνο μέσα στο 2023 η Ευρώπη παρείχε έκτακτη βοήθεια άνω των 500 εκατ. ευρώ σε γεωργούς που επλήγησαν περισσότερο από κρίσεις.

Ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες των γεωργών, η Επιτροπή παρουσίασε επιλογές για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς της ΕΕ, ενώ επεξεργάζεται δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και τη βελτίωση της επιβολής της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Δρομολόγησε επίσης δύο έρευνες: μια πρώτη στην οποία οι γεωργοί και όλοι οι μικρότεροι προμηθευτές σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με την εμπειρία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, και μια δεύτερη για να συγκεντρώσει τις απόψεις των αγροτών σχετικά με την απλοποίηση ορισμένων κανόνων και διαδικασιών.
Τον Φεβρουάριο του 2025 η Επιτροπή παρουσίασε ένα νέο όραμα για το μέλλον της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων στην ΕΕ, το οποίο βασίζεται στα συμπεράσματα του στρατηγικού διαλόγου. Στόχος του είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρότερου, πιο καινοτόμου συστήματος τροφίμων που θα ωφελεί τόσο τους γεωργούς όσο και τους καταναλωτές και θα δημιουργεί έναν ελκυστικό, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και θωρακισμένο στις μελλοντικές εξελίξεις τομέα που θα εκτιμά τα τρόφιμα και τους ανθρώπους.