Direct la conținutul principal

Un mediu de securitate adaptat exigențelor viitorului

Visual banner security

În viața de zi cu zi, ne bazăm pe o serie de infrastructuri online și offline care sunt indispensabile pentru a călători, a munci sau a beneficia de servicii publice esențiale. Atacurile asupra unor astfel de infrastructuri pot cauza perturbări foarte grave.

Pe măsură ce economia și societatea migrează din ce în ce mai mult către mediul online, securitatea cibernetică devine o chestiune de importanță strategică. Dacă o infrastructură critică este perturbată, acest lucru poate avea afecta grav operațiunile din alte infrastructuri. Locuințele, băncile, serviciile financiare și întreprinderile pot avea foarte mult de suferit de pe urma atacurilor cibernetice.

În timpul pandemiei de COVID-19, tehnologiile au fost utilizate intensiv. În paralel, numărul atacurilor răuvoitoare a crescut dramatic, autorii lor încercând să profite de trecerea la lucrul de acasă. În consecință, serviciile medicale esențiale au avut de suferit într-o perioadă în care se confruntau cu o presiune foarte mare. UE trebuie să se asigure că ține pasul cu realitatea în privința capacităților în materie de securitate cibernetică disponibile.

După cum o demonstrează recentele atacuri teroriste, spațiile publice (cum ar fi nodurile de transport și lăcașurile de cult), datorită naturii lor deschise și accesibile, sunt deosebit de vulnerabile la atacuri. Este, așadar, necesar să se asigure atât o mai bună protecție fizică a acestor locuri, cât și sisteme de detectare adecvate, fără a submina libertățile cetățenilor.

Unitatea cibernetică comună propusă de Comisie caută să reunească resursele și cunoștințele de specialitate de care dispun UE și statele sale membre pentru a preveni, a descuraja și a răspunde în mod eficace la incidentele și crizele cibernetice de mare amploare. Comunitățile din domeniul securității cibernetice, inclusiv comunitățile civile, de asigurare a respectării legii, diplomatice și de apărare cibernetică, precum și partenerii din sectorul privat, acționează de prea multe ori separat. Odată cu înființarea unității cibernetice comune, aceste comunități vor avea o platformă virtuală și fizică de cooperare. Instituțiile, organismele și agențiile relevante ale UE, împreună cu statele membre, vor construi treptat o platformă europeană pentru solidaritate, cooperare operațională și tehnică sigură și rapidă și asistență, care să le ajute să contracareze atacurile cibernetice la scară largă.

Comisia propune crearea unității cibernetice comune printr-un proces treptat și transparent în patru etape, împreună cu statele membre și cu diferitele entități care își desfășoară activitatea în domeniu. Planul prevede ca unitatea cibernetică comună să fi intrat în faza operațională la 30 iunie 2022 și să fie pe deplin instituită după un an, la 30 iunie 2023.

ENISA contribuie la stabilirea unor măsuri concrete pentru punerea în aplicare a unor politici noi în materie de securitate cibernetică. Va fi înființat un birou local la Bruxelles, conceput pentru a încuraja cooperarea cu alte instituții, agenții și organisme ale UE.

Documente

 

16 DECEMBRIE 2020
Factsheet on Cybersecurity: EU External Action