Direct la conținutul principal

Pachetul privind apărarea democrației

Pachetul privind apărarea democrației, prezentat pe 12 decembrie 2023, introduce:

  • o comunicare în care se analizează activitățile desfășurate în cadrul Planului de acțiune pentru democrația europeană
  • o propunere legislativă de stabilire a unor standarde comune în materie de transparență și responsabilitate pentru activitățile de reprezentare a intereselor care urmăresc să influențeze procesul decizional din Uniune și se desfășoară în numele unor țări terțe
  • o recomandare de promovare a alegerilor libere, corecte și reziliente
  • o recomandare de promovare a participării cetățenilor și a organizațiilor societății civile la elaborarea politicilor

Standardele comune în materie de transparență vizează:

  • să protejeze sfera democratică a UE
  • să promoveze încrederea în instituții
  • să protejeze dezbaterile publice deschise împotriva ingerințelor disimulate

Scopul este de a realiza toate cele de mai sus, asigurând, în același timp, respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a valorilor democratice printr-o intervenție proporțională la nivel de politici. Pentru a susține pachetul, Comisia a publicat, de asemenea, rezultatele unui sondaj Eurobarometru complementar privind democrația.

Ce este Planul de acțiune pentru democrația europeană?

În 2020, Comisia a adoptat Planul de acțiune pentru democrația europeană, menit să construiască democrații mai reziliente în întreaga UE prin:

  • promovarea alegerilor libere și corecte
  • consolidarea libertății mass-mediei
  • combaterea dezinformării

Implicarea semnificativă și activă a cetățenilor și o societate civilă activă au fost, de asemenea, priorități transversale pentru întregul plan. În 2023, în perspectiva alegerilor europene viitoare, Comisia a revizuit punerea în aplicare a planului de acțiune și a identificat o serie de domenii în care UE poate interveni pentru a aborda în mod proactiv provocările existente și în continuă evoluție.

Aflați cum s-a reînnoit Planul de acțiune pentru democrație în anexă

European democracy action plan: empowered citizens and civil society

Protejarea unor alegeri libere și corecte

Pentru a ne apăra democrația și a ne proteja procesele electorale, trebuie să acționăm cu hotărâre. Trebuie să ne păstrăm alegerile libere și corecte, dezbaterile democratice deschise și mediul digital protejat de toate amenințările, inclusiv cele mai recente.

Ce facem în acest sens? Printre altele:

Libertatea și pluralismul mass-mediei

Libertatea și pluralismul mass-mediei sunt esențiale pentru democrațiile noastre și sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale. Ele sunt esențiale pentru a trage la răspundere entitățile care exercită puterea și pentru a ajuta cetățenii să ia decizii în cunoștință de cauză. Oferind publicului informații fiabile, mass-media independente joacă un rol important în lupta împotriva dezinformării și a manipulării dezbaterilor democratice. Îmbunătățirea siguranței jurnaliștilor, protejarea acestora de litigiile abuzive și îmbunătățirea peisajului general al pluralismului mass-mediei au fost principalele priorități care au ghidat acțiunile UE în acest domeniu:

  • În 2021, Comisia a prezentat o Recomandare de îmbunătățire a siguranței jurnaliștilor și a altor profesioniști din domeniul mass-mediei. Printre altele, aceasta face apel la crearea unor servicii naționale independente de sprijin, care să ofere linii de asistență telefonică, consiliere juridică, sprijin psihologic și adăposturi pentru jurnaliștii și profesioniștii din domeniul mass-mediei care sunt ținta unor amenințări. Se solicită, de asemenea, protecția sporită a jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor, siguranță mai mare în mediul online și un sprijin special pentru jurnaliste. 
  • În 2022, Comisia Europeană a propus noi inițiative pentru a îmbunătăți protecția jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului împotriva procedurilor judiciare abuzive (numite și acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice sau SLAPP). Directiva propusă acoperă acțiunile în justiție de tip SLAPP în materie civilă cu implicații transfrontaliere. Cu ajutorul său, judecătorii pot respinge rapid procesele vădit nefondate intentate jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului. De asemenea, directiva stabilește mai multe garanții și căi de atac procedurale, cum ar fi despăgubirea pentru daune și sancțiunile disuasive pentru inițierea de procese abuzive. În același timp, Comisia a adoptat o recomandare complementară pentru a încuraja statele membre să-și alinieze normele la legislația UE propusă pentru cauzele interne și pentru toate procedurile, nu numai în materie civilă. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să ia o serie de alte măsuri de combatere a SLAPP, precum formarea și sensibilizarea.
  • Tot în 2022, Comisia a propus un nou set de norme menite să protejeze pluralismul și independența mass-mediei în UE, în cadrul Actului legislativ european privind libertatea mass-mediei. Actul legislativ european privind libertatea mass-mediei caută să garanteze că presa publică și cea privată pot funcționa mai ușor în orice țări din piața internă a UE, fără presiuni nejustificate. În același timp, caută să ia în calcul transformarea digitală a spațiului mediatic. Comisia a mai propus înființarea unui Comitet european independent pentru servicii mass-media, alcătuit din autorități naționale din domeniu. Acesta va promova aplicarea eficace și consecventă a cadrului legislativ al UE privind mass-media, în special prin emiterea de orientări privind aspectele de reglementare a mass-mediei.

Combaterea dezinformării, a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine

În ultimii ani, protejarea democrațiilor Europei împotriva amenințărilor și efectelor dăunătoare ale dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor, mai ales din partea unor actori străini, a devenit o prioritate strategică pentru UE. Democrațiile din întreaga lume se confruntă cu o proliferare a dezinformării și a operațiunilor de ingerință străină, fenomene care au potențialul de a destabiliza instituțiile democratice și de a exacerba diviziunile din societate, subminând încrederea cetățenilor. Lucrurile s-au înrăutățit și mai mult pentru că digitalizarea permite diseminarea dezinformării cu o viteză și o eficiență fără precedent.

În cadrul Planului de acțiune pentru democrația europeană, UE și-a intensificat eforturile de a găsi soluții în acest peisaj amenințător aflat în continuă evoluție, atât pe plan intern, cât și la nivel internațional. Eforturile actuale se bazează pe eforturile anterioare ale UE și sunt ferm ancorate în valorile și principiile europene. Planul protejează libertatea de exprimare și dreptul cetățenilor de a avea acces la conținut legal.

Ce facem în acest sens? Printre altele:

Responsabilizarea platformelor online

Plecând de la orientările adoptate de Comisie în 2021 pentru consolidarea Codului UE de bune practici privind dezinformarea, în iunie 2022 s-a semnat un nou cod care reunește platformele online majore și pe cele specializate, sectorul publicității online, cercetarea și societatea civilă, precum și verificatorii veridicității informațiilor. Codul stabilește o gamă largă de angajamente, de la demonetizare și transparență până la accesul la date. Un aspect important este faptul că acesta este însoțit de un cadru solid de monitorizare și de un centru pentru transparență menit să sporească transparența și responsabilitatea.

De asemenea, codul stabilește un cadru de coreglementare în conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale. Acesta obligă platformele online foarte mari și motoarele de căutare foarte mari să evalueze periodic riscurile sistemice pe care serviciile lor le pot prezenta pentru societate, inclusiv riscul ca serviciile lor să fie utilizate în mod abuziv ca instrument pentru campaniile de dezinformare.

Angajamentul civic incluziv și participarea incluzivă pentru sporirea rezilienței democrației europene

Pentru o democrație mai rezilientă, este esențial ca legăturile dintre cetățeni și instituțiile democratice care îi reprezintă să fie mai strânse. Crearea unui spațiu civic pentru implicarea și participarea cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesele de elaborare a politicilor este foarte importantă pentru reziliența democrațiilor noastre, și aceasta nu doar în contextul alegerilor.

În cadrul Planului de acțiune pentru democrația europeană, aceasta a fost o prioritate transversală. Conferința privind viitorul Europei a dovedit că se poate încuraja participarea cetățenilor. Ea a condus la un nou nivel de astfel de participare: grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni sunt acum integrate în procesul de elaborare a politicilor al Comisiei Europene.

Finanțare pentru democrație

Comisia continuă să mobilizeze finanțare specifică dintr-o gamă largă de programe UE disponibile pentru a sprijini măsurile și obiectivele Planului de acțiune pentru democrația europeană.

Iată câteva astfel de fluxuri de finanțare: 

  • promovarea integrității alegerilor și stimularea participării cetățenilor, a angajamentului civic și a încrederii în democrație, prin finanțare din programele „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, „Europa creativă”, „Erasmus+”, „Orizont Europa” și din fondurile de coeziune
  • consolidarea finanțării pentru organizațiile mass-media de știri din UE și din afara acesteia, prin finanțare din programele „Europa creativă”, „Europa digitală”, și „Europa globală – Drepturile omului și democrație”
  • combaterea dezinformării pentru a promova educația în domeniul mass-mediei și pentru a ajuta cetățenii să identifice dezinformarea, prin finanțare din programul Erasmus+ și prin Corpul european de solidaritate

Pentru a facilita navigarea prin diferitele programe, Comisia a creat un portal ușor accesibil, care are rolul de punct de acces unic pentru fondurile Uniunii și permite găsirea, printre altele, a unor oportunități de finanțare legate de sprijinirea democrației.

Inițiative asociate

Contact

e-mail

UNITE-E-1atec [dot] europa [dot] eu (UNITE-E-1[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Documente