Gå til hovedindholdet

Tiltag til ligestilling af LGBTIQ-personer

1 of 1

Yde beskyttelse og sikkerhed til LGBTIQ-personer

Lesbiske, bøsser, biseksuelle, transpersoner, interkønnede og queerpersoner (LGBTIQ) i EU udsættes dagligt for forskelsbehandling, had og chikane. Dette kan føre til skadelige virkninger for fysisk, psykisk og følelsesmæssig trivsel. Vi skal stræbe efter at beskytte LGBTIQ-personers rettigheder og sikkerhed.

For nogle LGBTIQ-personer i EU er det stadig ikke sikkert at være åben omkring sin seksuelle orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika, altså blot at være sig selv uden at føle sig udsat. Et stort antal LGBTIQ-personer risikerer også at blive ramt af fattigdom og social udstødelse. Ikke alle føler sig sikre nok til at anmelde verbale overgreb og fysisk vold til politiet.

EU skal gå forrest i bestræbelserne på bedre at beskytte LGBTIQ-personers rettigheder og aktivt fremme ligestilling og ikke-forskelsbehandling på tværs af medlemsstaterne.

  • alt=""
    64 % af LGBTIQ-respondenterne

    følte, at de er blevet forskelsbehandlet for at være LGBTIQ-personer

  • alt=""
    72 % af europæerne

    er enige i, at ægteskaber af samme køn bør være tilladt i hele EU

  • alt=""
    43 % af LGBTIQ-respondenterne

    har været udsat for chikane for at være LGBTIQ-personer

Strategi for ligestilling af LGBTIQ-personer for 2020-2025

I 2020 vedtog Kommissionen den første strategi nogensinde for ligestilling af LGBTIQ-personer.

Strategien indeholder en række målrettede tiltag til at håndtere de uligheder, der påvirker LGBTIQ-personer, integrere ligestilling af LGBTIQ-personer i alle politikområder og bidrage til, at LGBTIQ-personer kommer til orde. Den har til formål at samle medlemsstater og aktører på alle niveauer i en fælles indsats for at bekæmpe forskelsbehandling af LGBTIQ-personer mere effektivt senest i 2025.

Strategien har fokus på fire centrale søjler:

  • A person holding a poster with a rainbow and the words "Love is Love"
    bekæmpelse af forskelsbehandling
  • A person holding a rainbow flag
    sikring af sikkerhed
  • A woman in a wheelchair, with a rainbow flag flowing behind
    opbygning af inklusive samfund
  • A transgender woman
    fremme af LGBTIQ-ligestilling i hele verden

Sporing af fremskridt

Statusrapporten om strategiens gennemførelse, der blev offentliggjort i 2023, viser, at had og narrativer mod LGBTIQ-personer har bredt sig i de europæiske samfund i de seneste år. Kommissionen har truffet foranstaltninger til at afhjælpe dette og har ikke tøvet med at indlede traktatbrudsprocedurer i sager, hvor LGBTIQ-personers grundlæggende rettigheder er blevet krænket.

På den anden side viste rapporten, at et stigende antal EU-lande har vedtaget nationale LGBTIQ-handlingsplaner eller -strategier til bekæmpelse af forskelsbehandling af LGBTIQ-personer. De har også indført eller ændret love for at udvide anvendelsesområdet for beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af køn og seksuel orientering.

Selv om det kan tage tid at gøre fremskridt, er mange af foranstaltningerne i strategien for ligestilling af LGBTIQ-personer 2020-2025 blevet gennemført eller er ved at blive gennemført med det formål at integrere ligestilling i alle EU's politikker, lovgivning og finansieringsprogrammer og fortsat fremme en tværsektoriel tilgang til og opmærksomhed på LGBTIQ-personer.

Støtte til LGBTIQ-personer

Europa-Kommissionen støtter finansielt projekter, der fremmer ligestilling af LGBTIQ-personer, f.eks. gennem programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier (CERV). 

Derudover modtager 5 europæiske paraplyorganisationer for LGBTIQ-personer direkte finansiel støtte gennem tilskud til CERV:

Yderligere oplysninger om finansiering og nye indkaldelser af forslag

Vidnesbyrd

Europa-Kommissionen er også fast besluttet på at dele videoer med personlige historier fra LGBTIQ-personer i hele Europa.

Retlig beskyttelse af LGBTIQ-personer

Den Europæiske Union har fokus på at håndhæve og forbedre den retlige beskyttelse af LGBTIQ-personer på forskellige centrale områder, herunder: 

  • Styrkelse af LGBTIQ-personers retlige beskyttelse mod hadforbrydelser, hadefuld tale og vold 
  • Sikring af rettigheder og forbedring af beskyttelsen af LGBTIQ-personer og -familier i grænseoverskridende situationer 
  • Sikring af rettigheder for LGBTIQ-migranter og -ansøgere, der søger om international beskyttelse

EU-landene skal overholde EU's charter om grundlæggende rettigheder, når de gennemfører EU-retten. De grundlæggende rettigheder er normalt også beskyttet af dit lands forfatning. Hvis du mener, at dine ligestillingsrettigheder krænkes, kan du se, hvordan du kan indgive en klage på nationalt plan