Siirry pääsisältöön

Hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa edistävät toimet

1 of 1

Hlbtiq-henkilöiden suojelu ja turvallisuus

EU-maissa asuvat homot, lesbot, biseksuaalit, transihmiset, intersukupuoliset ja queer-henkilöt (hlbtiq-henkilöt) joutuvat päivittäin syrjinnän, vihan ja häirinnän kohteeksi. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti heidän fyysiseen, henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiinsa. Meidän on pyrittävä suojelemaan hlbtiq-henkilöiden oikeuksia ja turvallisuutta.

Avoimuus oman seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuoli-ilmaisun tai sukupuoliominaisuuksien suhteen voi vielä tänä päivänäkin olla vaarallista EU:ssa. Moni ei yksinkertaisesti voi olla oma itsensä ilman pelkoa uhatuksi tulemisesta. Merkittävä osuus hlbtiq-henkilöistä on myös vaarassa ajautua köyhyyteen tai syrjäytyä sosiaalisesti. Kaikki eivät koe, että voisivat turvallisin mielin ilmoittaa sanallisesta tai fyysisestä väkivallasta poliisille.

Euroopan unionin on oltava eturintamassa edistämässä hlbtiq-ihmisten oikeuksien suojelua, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä kaikissa EU-maissa.

alt=""
64 % hlbtiq-vastaajista

koki tulleensa syrjityiksi seksuaalisen tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi

alt=""
72 % eurooppalaisista

katsoo, että samaa sukupuolta olevien avioliitot olisi sallittava kaikkialla EU:ssa

alt=""
43 % hlbtiq-vastaajista

on kokenut häirintää seksuaalisen tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi

Hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa koskeva strategia 2020–2025

Komissio hyväksyi vuonna 2020 kaikkien aikojen ensimmäisen hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa koskevan EU:n strategian.

Strategiassa esitetään kohdennettuja toimia, joilla puututaan hlbtiq-henkilöihin vaikuttavaan eriarvoisuuteen, sisällytetään hlbtiq-henkilöitä koskeva tasa-arvonäkökulma kaikkiin EU:n politiikkoihin ja autetaan tuomaan hlbtiq-henkilöiden ääntä kuuluviin. Sen tavoitteena on koota EU-maat ja eri tasojen toimijat yhteen, jotta hlbtiq-henkilöihin kohdistuvaa syrjintää voitaisiin torjua tehokkaammin vuoteen 2025 mennessä.

Strategiassa keskitytään neljään painopisteeseen:

A person holding a poster with a rainbow and the words "Love is Love"
syrjinnän torjunta
A person holding a rainbow flag
turvallisuuden varmistaminen
A woman in a wheelchair, with a rainbow flag flowing behind
osallisuutta edistävien yhteiskuntien rakentaminen
A transgender woman
hlbtiq-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen kaikkialla maailmassa

Edistymisen seuranta

Vuonna 2023 julkaistu strategian täytäntöönpanoa koskeva edistymiskertomus osoittaa, että viha ja hlbtiq-henkilöiden vastaiset narratiivit ovat viime vuosina levinneet Euroopassa laajalle. Komissio on toteuttanut toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi, eikä se ole epäröinyt käynnistää rikkomusmenettelyjä tapauksissa, joissa hlbtiq-henkilöiden perusoikeuksia on loukattu.

Toisaalta kertomuksessa todettiin myös, että yhä useammat EU-maat ovat hyväksyneet kansallisia toimintasuunnitelmia tai strategioita hlbtiq-henkilöihin kohdistuvan syrjinnän torjumiseksi. Ne ovat myös ottaneet käyttöön tai muuttaneet lakeja suojellakseen paremmin syrjinnältä, joka perustuu sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen.

Vaikka asioiden eteneminen voi viedä aikaa, monet hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa koskevaan strategiaan 2020–2025 sisältyvistä toimenpiteistä on jo toteutettu tai niitä toteutetaan parhaillaan. Tavoitteena on valtavirtaistaa tasa-arvo kaikkiin EU:n politiikkoihin, lainsäädäntöön ja rahoitusohjelmiin sekä edistää intersektionaalista lähestymistapaa ja hlbtiq-henkilöiden huomioon ottamista.

Tuki hlbtiq-henkilöille

Euroopan komissio myöntää hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa edistäville hankkeille taloudellista tukea esimerkiksi kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelmasta (CERV-ohjelma). 

Lisäksi viisi eurooppalaista hlbtiq-kattojärjestöä saa suoraa rahoitustukea CERV-ohjelmasta myönnettävinä avustuksina:

Lisätietoa rahoituksesta ja uusista ehdotuspyynnöistä

Omakohtaisia kokemuksia

Euroopan komissio on sitoutunut jakamaan videoita, joissa eri puolilla Eurooppaa asuvat hlbtiq-henkilöt kertovat henkilökohtaisista kokemuksistaan.

Hlbtiq-henkilöiden oikeudellinen suoja

Euroopan unioni pyrkii määrätietoisesti vahvistamaan ja parantamaan hlbtiq-henkilöiden oikeudellista suojaa useilla keskeisillä osa-alueilla. Painopisteinä ovat esimerkiksi 

  • hlbtiq-henkilöiden vahvempi oikeudellinen suoja viharikoksilta, vihapuheelta ja väkivallalta 
  • hlbtiq-henkilöiden ja -perheiden oikeuksien takaaminen ja heidän suojelunsa parantaminen rajatylittävissä tilanteissa 
  • hlbtiq-maahanmuuttajien ja kansainvälistä suojelua hakevien hlbtiq-henkilöiden oikeuksien toteutumisesta huolehtiminen.

EU-maiden on EU:n lainsäädäntöä täytäntöön pannessaan noudatettava EU:n perusoikeuskirjaa. Muilta osin perusoikeutesi on yleensä turvattu oman maasi perustuslaissa. Jos katsot, että yhdenvertaisuuden takaavia oikeuksiasi on loukattu, voit kannella asiasta kotimaasi viranomaisille