Gå til hovedindholdet

Vi skal opnå klimaneutralitet på en bæredygtig måde

EU på COP28

FN's 28. klimakonference, COP28, fandt sted fra den 30. november til den 12. december 2023 i Dubai. Under De Forenede Arabiske Emiraters formandskab blev deltagerne på COP28-topmødet enige om at fremskynde indsatsen for at nå målene i Parisaftalen og FN's rammekonvention om klimaændringer.

På topmødet pressede EU på for at få vedtaget betydeligt højere globale klimaambitioner, så det bliver muligt at holde 1,5 °C-målet inden for rækkevidde i overensstemmelse med Parisaftalen, og samarbejdede med ligesindede partnere om at nå et godt resultat. 

Her er de vigtigste forpligtende tilsagn og tiltag, som EU bebudede på COP28: 

  • vi skal fremskynde omstillingen væk fra fossile brændstoffer i dette årti, træffe foranstaltninger til at reducere emissionerne med 43 % inden 2030 og bane vejen for at opnå nettonulemissioner senest i 2050 
  • som led i det globale løfte med hensyn til vedvarende energi og energieffektivitet skal vi tredoble kapaciteten for vedvarende energi og fordoble energieffektiviteten senest i 2030 vi skal understøtte energiomstillingen i EU's nabolande og resten af verden med 2,3 mia. euro fra EU-budgettet 
  • vi skal reducere metanemissionerne med 175 mio. euro i finansiel støtte fra EU og dets medlemslande 
  • vi skal aktivere en ny fond for tab og skader i forbindelse med klimakriser med over 400 mio. euro i finansiering fra EU og dets medlemslande 
  • de første to europæiske projekter inden for ren teknologi skal med støtte fra partnerskabet mellem EU og Catalyst hjælpe EU til at nå sine klimamål for 2030 
  • et Team Europe-bidrag på 20 mia. euro er afsat til Afrika-EU-initiativet om grøn energi 
  • et nyt Team Europe-initiativ får fokus på skovrydningsfrie værdikæder 
Ursula von der leyen

Vi er rede til at gøre mere, og vi ved, at der skal gøres mere. COP28 har f.eks. også været en lejlighed til at drøfte kulstofprissætning med andre parter, så flere lande begynder at sætte en pris på forurening. Og vi har også været i stand til at lægge grunden til bredere finansielle reformer, finde nye innovative finansieringskilder og tilpasse alle finansielle strømme til Parisaftalen.

Ursula von der Leyen, Europa-Kommissionens formand

EU's prioriteter for COP28

I COP28-klimaforhandlingerne arbejdede EU for at højne ambitionsniveauet og øge tempoet i dette vigtige årti, bl.a. ved

  • at udfase fossile brændstoffer og forøge kapaciteten for vedvarende energi og energieffektiviteten

  • i højere grad at koordinere indsatsen for emissionsreduktioner i dette årti

  • at forberede os selv og vores partnere på tilpasning til klimaændringer

  • at sikre klimafinansiering fra alle, der kan betale, så vi hindrer tab og skader

EU's resultater på COP28

  1. 2. december 2023
    EU bebuder støtte på 175 mio. euro til reduktion af metanemissioner
  2. 2. december 2023
    EU står i spidsen for det globale initiativ, der skal tredoble kapaciteten for vedvarende energi og fordoble indsatsen for forbedring af energieffektiviteten frem til 2030.

EU's klimaindsats

Den europæiske grønne pagt omfatter en ny vækststrategi for Europa. Den skal frem mod 2050 omdanne EU til et retfærdigt og velstående samfund baseret på en moderne og konkurrencedygtig økonomi med nul nettodrivhusgasemissioner. EU's seneste klima- og energilovgivning kaldet Fit for 55-pakken forventes at reducere EU's nettodrivhusgasemissioner med mindst 55 % inden 2030. EU lever op til sine løfter til borgerne og sine internationale partnere om at føre an i klimaindsatsen og gennemføre den grønne omstilling til gavn for både borgerne og erhvervslivet.

EU støtter den grønne omstilling i hele verden og investerer med sin Global Gateway-strategi i både afbødning af og modstandsdygtighed over for klimaændringer. EU understøtter desuden ren energi som et middel til at nå målene for bæredygtig udvikling og opfylde forpligtelserne i Parisaftalen. EU vil som Team Europe fremme omstillingen til grøn teknologi og styrke energisikkerheden ved at sørge for globale, bæredygtige og pålidelige forbindelser og løsninger.

Team Europe bidrager til den globale klimafinansiering

28,5 mia. euro
er mobiliseret af Team Europe
20 % mere til klimafinansiering
end i 2021