I fokus
Det første Global Gateway-forum fandt sted den 25.-26. oktober 2023 i Bruxelles. Her drøftede over 40 højtstående repræsentanter for regering, finansielle institutioner og virksomheder verdens investeringsbehov og -løsninger, iværksatte nye initiativer og sikrede nye langsigtede partnerskaber. Der var fokus på grøn energi, kritiske råstoffer, konnektivitet, sundhed og uddannelse.
Oversigt over Global Gateway
Europa-Kommissionen og den højtstående repræsentant har lanceret Global Gateway med det formål at fremme intelligente, rene og sikre links på det digitale område og inden for energi og transport. Derudover skal den styrke sundheds-, uddannelses- og forskningssystemerne i hele verden.
I perioden 2021 til 2027 vil Team Europe mobilisere op til 300 mia. euro i investeringer til bæredygtige projekter af høj kvalitet, der skal sikre varige fordele for lokalsamfundene under hensyntagen til partnerlandenes behov. Global Gateway vil både understøtte EU's partnere i at udvikle deres samfund og økonomier og give EU-landenes private sektorer mulighed for at investere og forblive konkurrencedygtige, samtidig med at man overholder de allerhøjeste miljø- og arbejdsstandarder og sikrer en forsvarlig økonomisk styring.
Global Gateway er EU's bidrag til at mindske den globale investeringskløft. Global Gateway er på linje med G7-ledernes tilsagn fra juni 2021 om at lancere et værdidrevet, gennemsigtigt infrastrukturpartnerskab af høj standard, som skal imødekomme de globale behov for infrastrukturudvikling. Desuden er Global Gateway i fuld overensstemmelse med FN's 2030-dagsorden og dens mål for bæredygtig udvikling samt Parisaftalen.
Den første milepæl for Global Gateway var investeringspakken mellem Afrika og Europa med investeringer på ca. 150 mia. euro til styrkelse af samarbejdet med afrikanske partnere. Vi er desuden begyndt at gennemføre Global Gateway i Asien og Stillehavsområdet og i Latinamerika og Caribien, og kommissionsformand Ursula von der Leyen har lovet, at EU og medlemslandene vil investere over i alt 45 mia. euro i disse samarbejder.
Der er i 2023 blevet iværksat 90 store projekter på verdensplan i den digitale sektor og i energi- og transportsektorerne gennem Global Gateway for at styrke sundheds-, uddannelses- og forskningssystemerne globalt.
Principperne for Global Gateway
Den europæiske model for pålidelig konnektivitet i partnerlandene er langsigtet og i overensstemmelse med EU's interesser og værdier – retsstatsprincippet, menneskerettighederne og internationale normer. Global Gateway handler om
- at sikre intelligente, rene og sikre investeringer i kvalitetsinfrastruktur
- at forbinde varer, mennesker og tjenesteydelser i hele verden på en bæredygtig måde
Global Gateway gennemføres gennem projekter i Latinamerika og Caribien, Mellemøsten, Asien og Stillehavsområdet samt Afrika syd for Sahara.
Global Gateway vil blive gennemført af Team Europe, som samler EU og EU-landene med deres finansielle institutioner og udviklingsinstitutioner. Global Gateway skal desuden mobilisere den private sektor for at tilvejebringe investeringer, der virkelig sætter skub i omstillingen.
Strategien udnytter de nye finansielle redskaber i EU's flerårige finansielle ramme for 2021-2027. Det gælder ikke mindst instrumentet for naboskab, udviklingssamarbejde og internationalt samarbejde – et globalt Europa (NDICI – et globalt Europa), instrumentet til førtiltrædelsesbistand (IPA) III, den digitale og internationale del af Connecting Europe-faciliteten samt Interreg, InvestEU og Horisont Europa, som er EU's forsknings- og innovationsprogram.
Dokumenter
Find infographics that give an overview of projects around the world in 2023
- български
- español
- čeština
- Deutsch
- eesti
- ελληνικά
- English
- français
- Gaeilge
- hrvatski
- italiano
- latviešu
- lietuvių
- magyar
- Malti
- Nederlands
- polski
- português
- română
- slovenčina
- slovenščina
- suomi
- svenska