Siirry pääsisältöön
Microchip

EU:n sirusäädös vahvistaa Euroopan kilpailu- ja häiriönsietokykyä puolijohdeteknologian ja -sovellusten alalla ja tukee sekä digitaalisen että vihreän siirtymän toteutumista. Sen vaikutus perustuu Euroopan teknologiajohtajuuden vahvistamiseen digitaalialalla. Säädös tuli voimaan Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksynnän jälkeen 21.9.2023.

EU:n toimien tarve

Sirut ovat strategisia resursseja teollisuuden keskeisille arvoketjuille. Digitaalisen siirtymän myötä siruteollisuudelle on syntymässä uusia markkinoita, kuten pitkälle automatisoidut autot, pilvipalvelut, esineiden internet, tietoliikenneyhteydet, avaruus, puolustus ja supertietokoneet.

1 biljoona
valmistettua mikrosirua maailmassa vuonna 2020
10 %
EU:n osuus maailmanlaajuisista mikrosirumarkkinoista

Viimeaikainen maailmanlaajuinen puolijohdepula on johtanut tehtaiden sulkemiseen monilla aloilla, esimerkiksi autoteollisuudessa ja terveydenhuollon laitteiden valmistuksessa. Tämä on tuonut entistä selvemmin esiin sen, kuinka puolijohteiden arvoketju on maailmanlaajuisesti äärimmäisen riippuvainen hyvin rajallisesta määrästä toimijoita monimutkaisessa geopoliittisessa kontekstissa. 

Euroopan komission tekemän siruselvityksen tulokset osoittivat, että teollisuus odottaa sirujen kysynnän kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Puolijohteiden merkitys Euroopan teollisuudelle ja eurooppalaisille yhteiskunnille on siis kasvussa. Kasvavaan kysyntään vastaaminen on haasteellista, varsinkin kun otetaan huomioon käsillä oleva puolijohteiden toimittamiseen liittyvä kriisi.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitti unionin tilasta vuonna 2021 pitämässään puheessa vision Euroopan sirustrategiaksi. Strategian tavoitteena on luoda yhteisvoimin uusinta kehitystä edustava eurooppalainen siruekosysteemi, joka käsittää tuotannon ja jossa yhdistyvät huippuluokkaa olevat EU:n tutkimus-, suunnittelu- ja testausvalmiudet. Puheenjohtaja von der Leyen kertoi jo unionin tilasta vuonna 2022 pitämässään puheessa ensimmäisen sirujen gigatehtaan perustamisesta Eurooppaan.

Euroopan teknologiajohtajuus entistä vahvemmaksi

EU:n sirusäädöksellä pyritään ehkäisemään puolijohdepulaa ja lujittamaan Euroopan teknologiajohtajuutta. Sillä on tarkoitus saada liikkeelle yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja. Säädöksessä vahvistetaan toimenpiteet, joilla valmistaudutaan ennalta toimitusketjujen häiriöihin, jotta niihin voidaan reagoida nopeasti yhdessä jäsenvaltioiden ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Tavoitteen saavuttaminen perustuu kolmeen toimintapilariin:

  • ”Siruja Euroopalle” -aloitteella tuetaan laajamittaista teknologisten valmiuksien kehittämistä ja innovointia
  • Tuotantolaitoksiin tehtäviä julkisia ja yksityisiä investointeja kannustava kehys takaa toimitusvarmuuden ja unionin puolijohdealan häiriönsietokyvyn
  • Euroopan puolijohdeneuvoston ohjaamasta koordinointimekanismista tulee keskeinen foorumi komission, EU-maiden ja sidosryhmien väliselle koordinoinnille.

Tavoitteet:

alt=""

Vahvistetaan Euroopan tutkimus- ja teknologiajohtajuutta pienempien ja nopeampien sirujen kehittämisessä

alt=""

Luodaan puitteet tuotantokapasiteetin lisäämiseksi 20 prosenttiin maailmanmarkkinoista vuoteen 2030 mennessä

alt=""

Kehitetään ja vahvistetaan innovointivalmiuksia kehittyneiden sirujen suunnittelussa, valmistuksessa ja pakkaamisessa

alt=""

Luodaan perusteellinen kokonaiskuva puolijohteiden maailmanlaajuisista toimitusketjuista

alt=""

Puututaan osaamisvajeeseen, houkutellaan uusia kykyjä ja tuetaan ammattitaitoisen työvoiman syntymistä

Investoinnit sirusäädöksen tukena

Sirusäädöksen pitäisi itsessään johtaa yli 15 miljardin euron julkisiin ja yksityisiin lisäinvestointeihin.

Nämä investoinnit täydentävät:

Sirusäädöstä tuetaan yhteensä yli 43 miljardin euron politiikkalähtöisillä investoinneilla vuoteen 2030 saakka. Niitä on tarkoitus täydentää vastaavalla määrällä pitkäaikaisia yksityisiä investointeja.

Sirusäädöksen tavoitteet: 

  • Investoinnit seuraavan sukupolven teknologioihin
  • Kaikkialle Eurooppaan suunnitteluvälineitä ja pilottituotantolinjoja huippuluokan sirujen prototyyppien valmistusta, testausta ja kokeilua varten
  • Energiatehokkaiden ja luotettavien sirujen sertifiointimenettelyt laadun ja turvallisuuden takaamiseksi kriittisiä sovelluksia varten
  • Investointiystävällisemmät puitteet tuotantolaitosten perustamiselle Euroopassa
  • Innovatiivisten startup-, scale-up- ja pk-yritysten tukeminen pääomarahoituksen saamisessa
  • Osaamisen, kykyjen ja innovoinnin edistäminen mikroelektroniikan alalla
  • Toimitusvarmuuden turvaaminen ennakoimalla puolijohdepulaa ja -kriisejä
  • Puolijohdealan kansainvälisten kumppanuuksien luominen samanmielisten maiden kanssa

Video EU:n sirusäädöksestä