Gå til hovedindholdet

Forordningen om digitale tjenester

Vi skal have et sikkert og ansvarligt onlinemiljø

Oversigt over forordningen om digitale tjenester

Forordningen om digitale tjenester regulerer onlineformidlere og -platforme som f.eks. webbutikker, sociale medier, indholdsdelingsplatforme, appbutikker og onlinerejse- og indkvarteringsplatforme. Dens vigtigste formål er at forebygge ulovlige og skadelige aktiviteter på internettet og spredning af bevidst misinformation. Den sikrer brugernes sikkerhed, beskytter de grundlæggende rettigheder og fører til et retfærdigt og åbent miljø for onlineplatforme.

Hvad er de vigtigste mål med forordningen om digitale tjenester?

Forordningen om digitale tjenester beskytter forbrugerne og deres grundlæggende rettigheder på nettet ved at fastsætte klare regler, der er rimelige i forhold til de mål, de skal opfylde. Den fremmer innovation, vækst og konkurrenceevne og letter opskaleringen af mindre platforme, SMV'er og opstartsvirksomheder. Den afbalancerer brugernes, platformenes og de offentlige myndigheders ansvar i overensstemmelse med europæiske værdier og sætter borgerne i centrum.

alt=""
For privatpersoner
  • bedre beskyttelse af grundlæggende rettigheder
  • mere kontrol og flere valgmuligheder
  • bedre beskyttelse af børn online
  • mindre eksponering for ulovligt indhold
alt=""
For udbydere af digitale tjenester
  • retssikkerhed
  • et fælles regelsæt i hele EU
  • lettere opstart og opskalering i Europa
alt=""
For erhvervsbrugere af digitale tjenester
  • adgang til EU-dækkende markeder via platforme
  • lige konkurrencevilkår over for udbydere af ulovligt indhold
alt=""
For samfundet som helhed
  • øget demokratisk kontrol og tilsyn med systemiske platforme
  • begrænsning af systemiske risici som manipulation og bevidst misinformation

Hvilke udbydere er omfattet?

Forordningen om digitale tjenester indeholder regler for onlineformidlingstjenester, som millioner af europæere bruger hver dag. De forskellige onlineaktørers forpligtelser svarer til deres rolle, størrelse og vægt i onlineøkosystemet.

Alle onlineformidlere, der tilbyder deres tjenester på det indre marked, uanset om de er etableret i eller uden for EU, skal overholde de nye regler. Mikrovirksomheder og små virksomheder vil have forpligtelser, der står i et rimeligt forhold til deres evner og størrelse, samtidig med at det sikres, at de holdes ansvarlige. Dertil kommer, at selv om mikrovirksomheder og små virksomheder vokser betydeligt, vil de nyde godt af en målrettet fritagelse for en række forpligtelser i en overgangsperiode på 12 måneder.

Forordningen om digitale tjenester træder i kraft

Fra den 17. februar 2024 gælder reglerne i forordningen om digitale tjenester for alle platforme. Siden slutningen af august 2023 har disse regler allerede fundet anvendelse på en række udpegede platforme med mere end 45 mio. brugere i EU (10 % af EU's befolkning), de såkaldte meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner.

Kommissionen vil håndhæve forordningen om digitale tjenester sammen med de nationale myndigheder, som vil føre tilsyn med, at de platforme, der er etableret på deres område, overholder reglerne. Kommissionen er primært ansvarlig for overvågning og håndhævelse af de yderligere forpligtelser, der gælder for meget store onlineplatforme og meget store onlinesøgemaskiner, bl.a. foranstaltningerne til at afbøde systemiske risici.

Håndhævelsesrammen i henhold til forordningen om digitale tjenester

Samarbejdsrammen i henhold til forordningen om digitale tjenester

Det betyder de nye regler for brugere, virksomheder og platforme

Person holding a tablet

Læs mere om nye regler for brugere

3 persons holding their phones

Læs mere om nye regler for platforme

Dokumenter