Direct naar de inhoud

Vereenvoudiging van de EU-begroting

Uitleg over de regels in het Financieel Reglement om de toegang tot EU-financiering te vereenvoudigen en te zorgen voor meer bescherming, efficiëntie en transparantie.

Het Financieel Reglement is het belangrijkste referentiepunt voor de beginselen en procedures voor het opstellen, uitvoeren en controleren van de EU-begroting.

Met de huidige versie van het Financieel Reglement die sinds 2 augustus 2018 van toepassing is, zijn de bestaande regels vereenvoudigd. Dit leidt tot belangrijke verbeteringen die vooral ten goede komen aan burgers, kleine en middelgrote ondernemingen en niet-gouvernementele organisaties.

Eenvoudigere toegang tot EU-financiering en betere samenwerking tussen overheidsdiensten

  • Aanvragers van EU-financiering moeten minder maar specifiekere gegevens verstrekken. Er wordt niet tweemaal om dezelfde informatie gevraagd.
  • Bij financieringsaanvragen wordt vrijwilligerswerk in aanmerking genomen.
  • Controles en audits worden niet langer dubbel verricht doordat meer wordt afgegaan op eerdere controles door nationale autoriteiten of internationale partners.
  • Er kan meer gebruik worden gemaakt van prestatiebeloningen en vaste bedragen. Die kunnen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op het bewijs dat een bepaalde actie is ondernomen (bv. opleiding of humanitaire hulpverlening), in plaats van op honderden rekeningen en bonnetjes van gemaakte kosten die gecontroleerd moeten worden.

Meer aandacht voor betere resultaten met minder bureaucratie en betere controles tegen een lagere prijs

  • Door gebruik te maken van vaste bedragen verdwijnen niet alleen de kosten van de controle van honderden bonnetjes, maar daalt ook het risico op fouten vanwege het grote aantal controles.
  • Het nieuwe kader zorgt voor betere samenwerking tussen de Europese Commissie en de nationale autoriteiten die EU-programma’s uitvoeren, zoals het gemeenschappelijk landbouwbeleid of de structuurfondsen.
  • De nieuwe regels verbeteren ook de samenwerking met partnerorganisaties over de hele wereld, zoals de Europese Investeringsbank, de Verenigde Naties en de Wereldbank.

Een modernere EU-begroting

Het herziene kader maakt de EU-financiering doeltreffender en de EU-begroting flexibeler via:

  • nieuwe instrumenten, zoals begrotingsgaranties (zoals die voor het Europees Fonds voor strategische investeringen), die in de toekomst efficiënt zullen worden beheerd via een gemeenschappelijk voorzieningsfonds
  • eenvoudigere regels om nationale fondsen en EU-fondsen (bv. de structuurfondsen en het Europees Fonds voor strategische investeringen) te combineren en de mogelijkheid om subsidies en financiële instrumenten (bv. de Connecting Europe Facility) te combineren

Betere bescherming van de EU-begroting

EU-geld kan efficiënter worden beschermd met eenvoudigere regels:

  • Door gebruik te maken van vaste bedragen worden minder fouten gemaakt, en door af te gaan op beoordelingen en audits door de autoriteiten ter plaatse worden controles efficiënter.
  • Met de nieuwe regels wordt bovendien harder opgetreden tegen lege vennootschappen en het gebruik van belastingparadijzen door tussenpersonen die EU-geld beheren. Aandeelhouders kunnen op vrijwillige basis openbaar worden gemaakt.
  • Er wordt gezorgd voor meer transparantie, gestroomlijnde verslaglegging en grotere verantwoordingsplicht voor overheidsuitgaven, en de bestaande regels op het gebied van belangenconflicten worden uitdrukkelijk uitgebreid: zij gaan ook gelden voor de autoriteiten van de EU-landen.
30 JULI 2018
Financial Regulation 2018
2 AUGUSTUS 2018
Financial Regulation 2018 Factsheet

Voor informatie over het voorstel van de Commissie voor gerichte aanpassingen van het Financieel Reglement van 16 mei 2022, zie het Financieel Reglement van de EU.

Documenten

  • Verordening

Het Financieel Reglement is het belangrijkste referentiepunt voor de beginselen en procedures voor de opstelling, uitvoering en controle van de EU-begroting.