Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απλούστευση του προϋπολογισμού της ΕΕ

Επεξήγηση των κανόνων που θεσπίστηκαν στον δημοσιονομικό κανονισμό για να απλουστευθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ και να διασφαλιστεί η βελτίωση της προστασίας, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

Ο δημοσιονομικός κανονισμός αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τις αρχές και τις διαδικασίες που διέπουν την κατάρτιση, την εκτέλεση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η τρέχουσα έκδοση του δημοσιονομικού κανονισμού εφαρμόζεται από τις 2 Αυγούστου 2018. Εισάγει απλούστευση των υφιστάμενων κανόνων, η οποία θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις και θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους πολίτες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Απλούστερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ και βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των διοικήσεων

  • Οι αποδέκτες που ζητούν χρηματοδότηση από την ΕΕ πρέπει να παρέχουν λιγότερες και πιο στοχευμένες πληροφορίες. Οι ίδιες πληροφορίες δεν θα ζητούνται δύο φορές.
  • Κατά την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση, θα λαμβάνεται υπόψη η εθελοντική εργασία.
  • Οι λογιστικοί και άλλοι έλεγχοι δεν θα επαναλαμβάνονται πλέον χάρη στην αυξημένη εμπιστοσύνη σε προηγούμενους ελέγχους από τις εθνικές αρχές ή τους διεθνείς εταίρους.
  • Οι πληρωμές για τα αποτελέσματα και τα κατ’ αποκοπή ποσά μπορούν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα. Για παράδειγμα, οι πληρωμές θα βασίζονται σε σταθερό ποσό εφόσον αποδειχθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί μια συγκεκριμένη δράση (όπως κατάρτιση ή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας) και όχι σε έλεγχο εκατοντάδων λογαριασμών και αποδείξεων για τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες.

Αυξημένη έμφαση στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και βελτιωμένους ελέγχους με χαμηλότερο κόστος

  • Η χρήση κατ’ αποκοπή ποσού όχι μόνο θα μειώσει το κόστος των ελέγχων εκατοντάδων αποδείξεων, αλλά θα μειώσει επίσης το επίπεδο των πιθανών σφαλμάτων που συνδέονται με τον αριθμό των ελέγχων.
  • Το νέο πλαίσιο θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών αρχών που υλοποιούν προγράμματα της ΕΕ — όπως η Κοινή Γεωργική Πολιτική ή τα διαρθρωτικά ταμεία.
  • Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν επίσης τη συνεργασία με οργανώσεις-εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ένας πιο σύγχρονος προϋπολογισμός της ΕΕ

Το αναθεωρημένο πλαίσιο έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη μόχλευση για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και μεγαλύτερη ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ με:

  • νέα μέσα, όπως οι δημοσιονομικές εγγυήσεις (όπως αυτή που στηρίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων), τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο αποτελεσματικής διαχείρισης στο μέλλον μέσω κοινού ταμείου προβλέψεων·
  • απλούστερους κανόνες για τον συνδυασμό εθνικών ταμείων και ταμείων της ΕΕ (π.χ. τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) και τη δυνατότητα συνδυασμού επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών μέσων (π.χ. μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»).

Βελτίωση της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ

Η απλούστευση των κανόνων επιτρέπει την αποτελεσματικότερη προστασία της χρηματοδότησης της ΕΕ:

  • η χρήση κατ’ αποκοπή ποσών οδηγεί σε λιγότερα σφάλματα και η προσφυγή σε αξιολογήσεις και λογιστικούς ελέγχους των αρχών επί τόπου οδηγεί σε αποτελεσματικότερους ελέγχους·
  • επιπλέον, οι νέοι κανόνες ενισχύουν την καταπολέμηση των εικονικών εταιρειών και τη χρήση φορολογικών παραδείσων από ενδιάμεσους φορείς που διαχειρίζονται κονδύλια της ΕΕ. Προβλέπεται εθελοντική γνωστοποίηση των μετόχων·
  • θα υπάρξει αυξημένη διαφάνεια, εξορθολογισμένη υποβολή εκθέσεων και ενισχυμένη λογοδοσία για τις δημόσιες δαπάνες, ενώ οι υφιστάμενοι κανόνες σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων θα επεκταθούν ρητά στις αρχές των κρατών μελών.
30 ΙΟΥΛΊΟΥ 2018
Financial Regulation 2018
2 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2018
Financial Regulation 2018 Factsheet

Για πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για στοχευμένες προσαρμογές του δημοσιονομικού κανονισμού της 16ης Μαΐου 2022, βλ. επίσης τον δημοσιονομικό κανονισμό της ΕΕ

Έγγραφα

  • Κανονισμός

Ο δημοσιονομικός κανονισμός αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τις αρχές και τις διαδικασίες που διέπουν την κατάρτιση, την εκτέλεση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού της ΕΕ.