Direct naar de inhoud
Verordening

Financieel Reglement EU

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 december 2018

Beschrijving

Het Financieel Reglement (FR) is het belangrijkste referentiepunt voor de beginselen en procedures voor de opstelling, uitvoering en controle van de EU-begroting.

De huidige versies van het Financieel Reglement zijn van toepassing sinds 2 augustus 2018.

Het Financieel Reglement wordt herzien telkens wanneer dat nodig is, en in elk geval uiterlijk twee jaar vóór de afloop van elk meerjarig financieel kader.

Op 16 mei 2022 heeft de Commissie gerichte aanpassingen van het Financieel Reglement voorgesteld om de bestaande regels af te stemmen op de huidige langetermijnbegroting 2021-2027 en verder te versterken met het oog op de ontwikkeling van een nog transparantere, beter beschermde en flexibelere begroting.

Over dit voorstel wordt nu door het Europees Parlement en de lidstaten in de Raad onderhandeld met het oog op een snelle goedkeuring ervan.

Het voorstel en de bijlage kunnen hieronder worden geraadpleegd. Een persbericht en een document met vragen en antwoorden zijn ook online beschikbaar.

Op 9 november 2022 heeft de Commissie een technische wijziging van de verordening betreffende het meerjarig financieel kader 2021-2027 voorgesteld om de lening voor een steunpakket voor Oekraïne van 18 miljard euro te garanderen door gebruik te maken van de begrotingsmarge. Een persbericht en een document met vragen en antwoorden zijn ook online beschikbaar.

Op 6 december 2022 zijn gerichte wijzigingen van het Financieel Reglement ingevoerd, waarbij de uniforme financieringsbenadering de belangrijkste aanpak van markten voor alle leningen werd. Vragen en antwoorden over de uniforme financieringsbenadering 

Bestanden

30 JULI 2018
Financial Regulation 2018
16 MEI 2022
Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council
16 MEI 2022
Annexes to the proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council
6 DECEMBER 2022
Amended Financial Regulation establishing the unified funding approach as a general borrowing method