Siirry pääsisältöön

Lainsäädännön valmistelu ja ehdottaminen

Euroopan komissio on vastuussa uuden EU-lainsäädännön suunnittelusta, valmistelusta ja ehdottamisesta. Tätä kutsutaan 'aloiteoikeudeksi'. EU-lainsäädännöllä ajetaan koko unionin ja sen kaikkien kansalaisten etuja. Siksi kansalaisilla, yrityksillä, kansalaisyhteiskunnan edustajilla, viranomaisilla ja kaikilla niillä, joihin uusi lainsäädäntö saattaa vaikuttaa, on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin tässä prosessissa.

Right of initiative

The European Commission is responsible for planning, preparing and proposing new European legislation. This is called the 'right of initiative'.

EU laws defend the interests of the Union and its citizens as a whole. Citizens, businesses, civil society, public authorities or any other stakeholder who may be affected can have their say in the process.

EU:n lainsäädäntö ja toimintapolitiikat

Komissio ehdottaa lainsäädäntöä ja toimintapolitiikkoja omasta aloitteestaan. Se voi tehdä ehdotuksia myös pyynnöstä, ja pyyntöjä voivat esittää:

  • Eurooppa-neuvosto (EU-maiden valtion- tai hallitusten päämiehet)
  • Euroopan unionin neuvosto (EU-maiden ministerit)
  • Euroopan parlamentti (EU:n kansalaisten suoraan valitsema)
  • kansalaiset eurooppalaisen kansalaisaloitteen kautta.

Komissio valmistelee lainsäädäntöä ja toimintapolitiikkoja avoimesti, tutkitun tiedon perusteella ja kansalaisten ja sidosryhmien näkemykset huomioon ottaen. Tätä kutsutaan paremman sääntelyn periaatteeksi.

Parempaa sääntelyä: miksi ja miten

Suunnittelu

Vuotuisessa työohjelmassaan komissio sitoutuu poliittisesti saavuttamaan tuloksia erityisillä painopistealoilla kalenterivuoden aikana.

Komission työohjelma

Soveltamisalan määrittäminen

Komissio käyttää kannanottopyyntöjä seuraavien soveltamisalan määrittelemiseksi:

  • poliittisesti arkaluonteinen ja/tai tärkeä uusi säädös tai toimintapolitiikka
  • voimassa olevan säädöksen tai toimintapolitiikan arviointi
  • useiden toisiinsa liittyvien säädösten ja/tai toimintapolitiikkojen toimivuustarkastus.

Kannanottopyynnössä selostetaan ongelma ja tavoitteet, EU:n toimien tarve, toimintavaihtoehdot ja kuulemisstrategian pääpiirteet, esim. onko tarpeen järjestää julkinen kuuleminen kyselylomakkeen avulla.

Kannanottopyynnössä yhdistetään kaksi aiemmin peräkkäistä vaihetta: etenemissuunnitelma tai alustava vaikutustenarviointi ja kyselylomake (tarvittaessa).

Anna palautetta äskettäin julkaistuista etenemissuunnitelmista ja alustavista vaikutustenarvioinneista

Evaluating laws

Vaikutusten arviointi

Jos EU:n lainsäädännön tai toimintapolitiikan odotetut vaikutukset ovat todennäköisesti merkittäviä, komissio suorittaa vaikutustenarvioinnin ennen ehdotuksen tekemistä.

Tavoitteena on analysoida tarkemmin ongelmaa, tarvetta toteuttaa toimi EU:n tasolla sekä hahmoteltujen ratkaisujen mahdollisia taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia.

Komissio saa vaikutustenarvioinnin tuloksista tietoa päätöksentekoa varten.

Lisätietoa vaikutustenarvioinneista

Anna palautetta vaikutustenarvioinneista

Palaute ja osallistuminen

Kaikki, joita asia kiinnostaa tai joihin voimassa oleva tai ehdotettu säädös tai toimintapolitiikka saattaa vaikuttaa, voivat antaa palautetta, lähettää kommentteja ja kannanottoja ja osallistua julkisiin kuulemisiin: kansallis-, paikallis- ja aluetason viranomaiset, yritykset, kansalaisjärjestöt ja kansalaiset.

Vaikuttamistavat

EU:n lainsäädäntöprosessiin voi vaikuttaa monin tavoin sen eri vaiheissa: lainvalmistelun aikana, säädösehdotusten käsittelyn aikana tai voimassa olevien EU-säädösten toimivuusarvioinnin yhteydessä.

Voit esittää näkemyksiäsi ja ajatuksiasi eri politiikan aloja koskevista komission aloitteista Kerro mielipiteesi -portaalissa. Portaali toimii kaikilla EU:n 24 virallisella kielellä. Portaalista voi tilata ilmoituksen aloitteen etenemisestä, jolloin voi seurata sen muotoutumista ja kehittymistä myös lainsäädännön antamisen jälkeen.

Komissio ottaa palautteen huomioon kehittäessään lainsäädäntöä tai politiikkaa edelleen tai arvioidessaan useita toisiinsa liittyviä säädöksiä ja toimintapolitiikkoja jollain tietyllä alalla.

Osallistu lainsäädäntötyöhön Kerro mielipiteesi -portaalissa.

Muut kuulemistavat

Komissio voi myös pyytää jonkin tietyn alan asiantuntija-apua ja kuulla kohdennetusti tiettyjä sidosryhmiä esim. seuraavilla tavoilla:

  • kohdennetut kuulemiset
  • kokoukset ja tapaamiset
  • työpajat
  • seminaarit
  • pienyrityspaneelit
  • verkkokeskustelut.

Laadunvarmistus

Paremman sääntelyn suuntaviivoissa ja välineistössä vahvistetaan laatunormit lainsäädännön ja toimintapolitiikkojen suunnittelua ja ehdottamista varten.

Paremman sääntelyn suuntaviivat ja välineistö

Riippumaton sääntelyntarkastelulautakunta tarkastaa komission kaikkien vaikutustenarviointiluonnosten, tärkeimpien arviointien ja toimivuustarkastusten laadun.

Lautakunnan myönteinen lausunto on periaatteessa välttämätön, jotta aloite ja sen vaikutustenarviointi voidaan esittää komission hyväksyttäväksi.

Sääntelyntarkastelulautakunta

Haluan saada sähköposti-ilmoituksia uusista toimintasuunnitelmista ja julkisista kuulemisista.