Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σχεδιάζοντας και προτείνοντας νομοθετικές πράξεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την πρόταση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Αυτό είναι το λεγόμενο «δικαίωμα πρωτοβουλίας». Η νομοθεσία της ΕΕ προασπίζει τα συμφέροντα της Ένωσης και των πολιτών της συνολικά. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι δημόσιες αρχές και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος που ενδεχομένως επηρεάζεται, μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Right of initiative

The European Commission is responsible for planning, preparing and proposing new European legislation. This is called the 'right of initiative'.

EU laws defend the interests of the Union and its citizens as a whole. Citizens, businesses, civil society, public authorities or any other stakeholder who may be affected can have their say in the process.

Από πού προέρχονται οι νόμοι και οι πολιτικές της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νομοθετικές πράξεις και πολιτικές με δική της πρωτοβουλία. Ανταποκρίνεται επίσης σε σχετικές προσκλήσεις προερχόμενες από:

  • το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων όλων των χωρών της ΕΕ)
  • το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπουργοί κυβερνήσεων όλων των χωρών της ΕΕ)
  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (το οποίο εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία από τους Ευρωπαίους πολίτες)
  • τους ίδιους τους πολίτες, μετά από μια επιτυχή Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί νομοθετικές πράξεις και καταρτίζει πολιτικές με διαφάνεια, βάσει στοιχείων, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των πολιτών και των ενδιαφερόμενων μερών. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως «βελτίωση της νομοθεσίας».

Βελτίωση της νομοθεσίας: γιατί και πώς

Πώς σχεδιάζονται

Στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατυπώνει την πολιτική της δέσμευση να τηρήσει ορισμένες προτεραιότητες κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους.

Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής

Πώς καθορίζεται το πεδίο εφαρμογής τους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί μία πρόσκληση υποβολής στοιχείων για να καθορίσει το πεδίο εφαρμογής σε σχέση με τα εξής:

  • μία πολιτικά ευαίσθητη και/ή σημαντική νέα νομοθετική πράξη ή πολιτική
  • την αξιολόγηση μιας ισχύουσας νομοθετικής πράξης ή πολιτικής
  • τον έλεγχο καταλληλότητας μιας δέσμης σχετικών υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων και/ή πολιτικών

Μία πρόσκληση υποβολής στοιχείων περιγράφει το προς αντιμετώπιση πρόβλημα και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, εξηγεί γιατί χρειάζεται να αναλάβει δράση η ΕΕ, περιγράφει τις επιλογές πολιτικής καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά της στρατηγικής διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον απαιτείται μία δημόσια διαβούλευση με ερωτηματολόγιο.

Η πρόσκληση υποβολής στοιχείων συνδυάζει δύο στάδια που ήταν προηγουμένως διαδοχικά: Τον χάρτη πορείας/αρχική εκτίμηση επιπτώσεων και το ερωτηματολόγιο (κατά περίπτωση).

Πείτε τη γνώμη σας για χάρτες πορείας και αρχικές εκτιμήσεις επιπτώσεων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα

Evaluating laws

Πώς αξιολογείται ο αντίκτυπός τους

Όταν ο αναμενόμενος αντίκτυπος μια νομοθετικής πράξης ή μιας πολιτικής της ΕΕ ενδέχεται να είναι σημαντικός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί εκτίμηση επιπτώσεων πριν από την υποβολή της πρότασής της.

Σκοπός της εκτίμησης αυτής είναι η λεπτομερέστερη ανάλυση του προς αντιμετώπιση θέματος, η εξέταση του κατά πόσον θα πρέπει να αναληφθεί δράση σε επίπεδο ΕΕ και ποιες θα είναι οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των διαφόρων λύσεων που περιγράφονται.

Τα αποτελέσματα της εκτίμησης επιπτώσεων βοηθούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αποφάσεις.

Περισσότερα για τις εκτιμήσεις επιπτώσεων

Πείτε τη γνώμη σας για πτυχές των εκτιμήσεων επιπτώσεων

Ποιος μπορεί να συμβάλει

Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται ή ενδέχεται να θιγεί από υφιστάμενη ή προτεινόμενη νομοθεσία ή πολιτική μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, να στείλει σχόλια ή έγγραφα θέσης ή να απαντήσει σε δημόσιες διαβουλεύσεις. Αυτό περιλαμβάνει: δημόσιες εθνικές, τοπικές και περιφερειακές αρχές, επιχειρήσεις, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μεμονωμένοι πολίτες.

Πώς μπορείτε να συμβάλετε

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να συμβάλετε στην εξέλιξη της νομοθεσίας της ΕΕ — από τη φάση της εκπόνησης και την υποβολή νέων νομοθετικών προτάσεων μέχρι την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις απόψεις και τις ιδέες σας και στις 24 γλώσσες της ΕΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής σε όλους τους τομείς πολιτικής στην πύλη «Πείτε την άποψή σας». Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής κοινοποιήσεων για νέα στοιχεία που προκύπτουν κατά τη διαμόρφωση πρωτοβουλιών, ακόμη και μετά την έγκριση νομοθεσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις κατά την περαιτέρω ανάπτυξη της νομοθεσίας ή της πολιτικής, ή κατά την αξιολόγηση των διαφόρων σχετικών νόμων ή πολιτικών σε έναν συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.

Συμβάλετε στη νομοθετική διαδικασία στην πύλη «Πείτε την άποψή σας».

Άλλες μορφές διαβούλευσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί επίσης να αναζητά εμπειρογνώμονες σε έναν δεδομένο τομέα και να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφερομένων, πραγματοποιώντας π.χ.:

  • στοχευμένες διαβουλεύσεις
  • συνεδριάσεις
  • εργαστήρια
  • σεμινάρια
  • πάνελ μικρών επιχειρήσεων
  • διαδικτυακά φόρουμ συζητήσεων

Πώς διασφαλίζεται η ποιότητά τους

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας και η συνοδευτική τους εργαλειοθήκη παρέχουν πρότυπα ποιότητας για τον σχεδιασμό και την πρόταση νομοθετικών πράξεων και πολιτικών.

Κατευθυντήριες γραμμές και εργαλειοθήκη για τη βελτίωση της νομοθεσίας

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου ελέγχει την ποιότητα όλων των σχεδίων εκτιμήσεων επιπτώσεων, των κυριότερων αξιολογήσεων και των ελέγχων καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά κανόνα, για μια πρωτοβουλία που συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων απαιτείται η θετική γνώμη της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου, την οποία πρέπει να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου

Λάβετε ενημερώσεις για νέους χάρτες πορείας και δημόσιες διαβουλεύσεις.