
Comisia a publicat cel de al cincilea raport anual privind statul de drept, care monitorizează evoluțiile semnificative și trece în revistă situația statului de drept în toate țările UE. Potrivit raportului, UE este mult mai bine pregătită să detecteze, să prevină și să abordeze provocările emergente decât acum 5 ani. Aceasta înseamnă că democrațiile europene sunt mai reziliente, că există încredere reciprocă în UE, că piața unică funcționează bine și că avem un mediu de afaceri care stimulează competitivitatea și creșterea durabilă.
În fiecare an, raportul include noi recomandări pentru țările UE. 68 % dintre recomandările pentru 2023 au fost abordate integral sau parțial, ceea ce demonstrează că raportul a devenit un adevărat motor al reformelor pozitive. Cu toate acestea, în unele țări ale UE persistă unele preocupări sistematice, iar situația s-a deteriorat și mai mult.
Ediția din acest an introduce, de asemenea, capitole privind Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, pentru a sprijini eforturile de reformă depuse de aceste țări și pentru a asigura continuarea eforturilor în privința statului de drept, astfel încât să poată face progrese suplimentare în direcția aderării la UE.
Principalele constatări și recomandări ale raportului din 2024:
- Reformele în domeniul justiției: Au fost inițiate reforme importante pentru consolidarea independenței sistemului judiciar. Cu toate acestea, persistă preocupări sistemice în ceea ce privește independența sistemului judiciar, în unele cazuri fiind observată o deteriorare. Este nevoie de garanții în ceea ce privește procedurile de numire a judecătorilor, autonomia Ministerului Public și existența unor resurse adecvate.
- Cadrele anticorupție: Corupția rămâne un motiv serios de îngrijorare. Cu toate acestea, țările UE sunt mai în măsură să o combată – au sporit resursele pentru a asigura capacitatea necesară serviciilor de aplicare a legii, autorităților de urmărire penală și sistemului judiciar. Sunt necesare acțiuni suplimentare pentru a consolida cadrele preventive și pentru a asigura anchetarea și urmărirea penală eficace a cazurilor de corupție.
- Libertatea și pluralismul mass-mediei: Au fost luate măsuri concrete pentru a îmbunătăți siguranța jurnaliștilor și mediul de lucru, iar sarcinile și competențele mai multor autorități naționale de reglementare în domeniul mass-mediei au fost extinse. Persistă îngrijorări privind independența guvernanței sau stabilitatea financiară a serviciilor publice de mass-media, transparența proprietății asupra mass-mediei, dreptul de acces la documentele publice și alocarea transparentă și echitabilă a publicității de stat. Recomandările se axează pe aceste domenii pentru a asigura un peisaj mediatic liber și pluralist.
- Mecanisme instituționale de control și echilibru: S-a luat act de eforturile de îmbunătățire a proceselor legislative. Cu toate acestea, există în continuare provocări, inclusiv privind utilizarea excesivă a procedurilor accelerate, calitatea procesului legislativ și restricțiile cu care se confruntă societatea civilă și apărătorii drepturilor omului. Recomandările vizează consolidarea proceselor legislative și sprijinirea funcționării autorităților independente.
Statul de drept este o parte integrantă a identității UE și o condiție prealabilă pentru respectarea altor valori. Potrivit celui mai recent sondaj special Eurobarometru, peste 7 din 10 cetățeni ai UE sunt de acord că UE joacă un rol important în sprijinirea statului de drept în țara lor. Aproape 9 din 10 cetățeni ai UE consideră că este important ca toate țările UE să respecte valorile fundamentale ale UE.
Informații suplimentare
Raportul din 2024 privind statul de drept – comunicat de presă
Raportul din 2024 privind statul de drept
Raportul din 2024 privind statul de drept – Recomandări
Raportul din 2024 privind statul de drept – Capitolele consacrate fiecărei țări
Detalii
- Data publicării
- 24 iulie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare