Komissio on julkaissut viidennen vuotuisen oikeusvaltiokertomuksensa, jossa seurataan asian edistymistä ja tarkastellaan oikeusvaltion tilaa kaikissa EU-maissa. Kertomuksesta käy ilmi, että EU:lla on paljon paremmat valmiudet havaita, ehkäistä ja ratkaista esiin nousevia haasteita kuin viisi vuotta sitten. Tämä tarkoittaa, että eurooppalaiset demokratiat pystyvät paremmin vastaamaan kriiseihin, keskinäinen luottamus EU:ssa on vahvempaa, sisämarkkinat toimivat sujuvammin ja liiketoimintaympäristö tukee paremmin kilpailukykyä ja kestävää kasvua.
Raportti sisältää vuosittain uusia suosituksia EU-maille. Vuoden 2023 suosituksista on toteutettu kokonaan tai osittain 68 prosenttia, mikä osoittaa, että oikeusvaltiokertomuksesta on tullut todellinen myönteisten uudistusten vauhdittaja. Joissakin EU-maissa on kuitenkin edelleen järjestelmätason ongelmia, ja tilanne on heikentynyt entisestään.
Tämän vuoden painoksessa on omat lukunsa myös Albanialle, Montenegrolle, Pohjois-Makedonialle ja Serbialle. Tarkoituksena on tukea niiden uudistuspyrkimyksiä ja varmistaa, että maat jatkavat oikeusvaltionsa kehittämistä edetäkseen kohti EU-jäsenyyttä.
Vuoden 2024 kertomuksen keskeiset havainnot ja suositukset:
- Oikeuslaitoksen uudistaminen: Oikeuslaitoksen riippumattomuuden vahvistamiseksi on käynnistetty merkittäviä uudistuksia. Oikeuslaitoksen riippumattomuuteen liittyy kuitenkin edelleen järjestelmätason ongelmia, ja on havaittu joitain erityistapauksia, joissa tilanne on heikentynyt. Oikeuslaitoksen nimitysmenettelyissä tarvitaan suojatoimia, syyttäjälaitoksen riippumattomuutta on lujitettava ja riittävät resurssit taattava.
- Korruptiontorjunta: Korruptio on edelleen vakava huolenaihe, mutta EU-maat torjuvat sitä entistä paremmin. Ne ovat kohdentaneet lisää resursseja lainvalvontaviranomaisten, syyttäjäviranomaisten ja oikeuslaitoksen valmiuksien parantamiseen. Lisätoimia tarvitaan ennaltaehkäisevien rakenteiden vahvistamiseksi ja korruptiotapausten tuloksellisen tutkinnan ja syytteeseenpanon varmistamiseksi.
- Tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus: Toimittajien turvallisuuden ja työympäristön parantamiseksi on toteutettu konkreettisia toimia, ja useiden kansallisten media-alan sääntelyviranomaisten tehtäviä ja toimivaltuuksia on laajennettu. Edelleen esiintyy kuitenkin ongelmia, jotka liittyvät julkisen palvelun median riippumattomaan hallintoon tai rahoituksen vakauteen, tiedotusvälineiden omistuksen avoimuuteen, oikeuteen tutustua julkisiin asiakirjoihin sekä valtion tiedotustoiminnan läpinäkyvään ja oikeudenmukaiseen jakamiseen. Suosituksissa keskitytään näihin osa-alueisiin vapaan ja moniarvoisen mediaympäristön turvaamiseksi.
- Hallitusjärjestelmän osien keskinäinen valvonta: Lainsäädäntöprosessien parantamiseen tähtääviä pyrkimyksiä on ollut nähtävissä. Haasteita on kuitenkin edelleen, kuten nopeutettujen menettelyjen liiallinen käyttö, lainlaadinnan laatu sekä kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien puolustajien kohtaamat rajoitukset. Suosituksilla pyritään vahvistamaan lainsäädäntöprosesseja ja tukemaan riippumattomien viranomaisten toimintaa.
Oikeusvaltioperiaate on olennainen osa EU:n identiteettiä ja ennakkoedellytys muiden arvojen kunnioittamiselle. Tuoreimman erityiseurobarometrin mukaan useampi kuin seitsemän kymmenestä EU-kansalaisesta on samaa mieltä siitä, että EU:lla on tärkeä rooli oikeusvaltioperiaatteen ylläpitämisessä heidän omassa maassaan. Lähes yhdeksän kymmenestä EU-kansalaisesta pitää tärkeänä, että kaikki EU-maat kunnioittavat EU:n perusarvoja.
Lue lisää
Oikeusvaltiokertomus 2024 – Lehdistötiedote
Vuoden 2024 oikeusvaltiokertomus
Oikeusvaltiokertomus 2024 – Suositukset
Oikeusvaltiokertomus 2024 – Maakohtaiset luvut
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 24. heinäkuuta 2024
- Laatija
- Viestinnän pääosasto