Ugrás a fő tartalomra

Európai Fogyasztói Központok Hálózata – ECC-Net

Segítségnyújtás és tanácsadás az európai fogyasztók számára

A hálózat működése

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata független irányítású irodák hálózata, melynek működését az Európai Bizottság társfinanszírozza. Ha Ön az EU valamelyik tagországában vagy Izlandon, illetve Norvégiában él, a helyi Európai Fogyasztói Központtól:

  • tájékoztatást kaphat fogyasztói jogairól;
  • segítségben részesülhet, ha vitája támad egy másik EU-országbeli (vagy izlandi, illetve norvég) kereskedővel, melyet nem tud egyedül rendezni;
  • megtudhatja, kivel vegye fel a kapcsolatot, ha a fogyasztói központ nem tud segíteni az adott ügyben.

Azon túlmenően, hogy segíti a fogyasztókat, az Európai Fogyasztói Központok Hálózata professzionális és megbízható partnere azoknak az érdekelt feleknek és szakpolitikai döntéshozóknak, akik a fogyasztói jogok előmozdítására törekednek. Fontos szerep hárul rá a tekintetben, hogy felhívja a jogszabályok érvényre juttatásáért felelős hatóságok figyelmét azokra a kereskedőkre, akiknek tevékenysége sérti a fogyasztóvédelmi jogot.

A hálózat egyik nagy érdeme, hogy gyorsan reagál az újonnan felmerülő problémákra. Így történt ez akkor is, amikor a koronavírus-világjárvány idején segítséget nyújtott a fogyasztóknak.

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata és a Covid19-járvány

Ha többet szeretne megtudni az Európai Fogyasztói Központok Hálózatáról, látogasson el a hálózat honlapjára

A hálózat által kezelt ügyek áttekintése

2021-ben az Európai Fogyasztói Központok Hálózata több mint 126 000 fogyasztónak nyújtott segítséget, akik személyre szabott tájékoztatást és tanácsot kaptak ügyükben. Az Európai Fogyasztói Központok több mint 20 000 esetben kapcsolatba is léptek az érintett kereskedőkkel, hogy elősegítsék a vitarendezést. Ezeknek az ügyeknek a 64%-át sikerült egyezség útján rendezni.

Kapcsolatfelvétel a hálózattal

Önnek abban az országban kell felvennie a kapcsolatot az Európai Fogyasztói Központok Hálózatával, ahol él.

 

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata az Egyesült Királyságban működő Nemzetközi Fogyasztói Központtal is együttműködik.

Kiadványok

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata általános fogyasztóügyi problémákra vonatkozó iránymutatásokat és tanácsokat is közzétesz, amelyek az alábbi oldalakon érhetők el:

Dokumentumok

 

2023. ÁPRILIS 18.
ECC Net Data Sheet 2022
2023. ÁPRILIS 18.
ECC Net data sheet 2021
2023. JANUÁR 10.
ECC Net Vademecum
2023. ÁPRILIS 18.
ECC Net Report 2022
2020. NOVEMBER 1.
ECC Net Anniversary Report- 15 years of ECC Net
2017. OKTÓBER 10.
10 years of the ECC - anniversary report
2017. OKTÓBER 10.
ECC-Net brochure - travel tips