Direct naar de inhoud

Werkterreinen van de EU

De Europese Unie mag alleen optreden op de gebieden waarvoor de EU-landen haar, via de EU-verdragen, uitdrukkelijk de bevoegdheid hebben gegeven. De verdragen bepalen wie op welk gebied wetgeving mag vaststellen: de EU, de nationale overheid, of allebei.

Drie beginselen

Op welke terreinen de EU iets te zeggen heeft, wordt bepaald door drie beginselen:

  • bevoegdheidstoedeling: de EU heeft alleen bevoegdheden die haar zijn toebedeeld door de EU-verdragen, die weer door alle lidstaten zijn geratificeerd.
  • evenredigheid: de EU mag niet meer doen dan nodig is om de doelstellingen van het Verdrag te bereiken.
  • subsidiariteit: op terreinen waar zowel de EU als de nationale overheid bevoegd is, mag de EU alleen optreden als dat doeltreffender is.

EU alleen bevoegd

Op sommige gebieden kan alleen de EU wetten vaststellen. De EU-landen moeten die wetten dan alleen nog toepassen, tenzij de EU hun toestaat bepaalde regels zelf vast te stellen. Deze gebieden zijn zogenaamde exclusieve bevoegdheden van de EU.

EU en nationale overheid samen bevoegd

Op sommige gebieden kunnen de EU en de nationale overheid allebei wetten vaststellen. Maar een EU-lidstaat mag dat pas doen als de EU nog geen wetgeving heeft voorgesteld of uitdrukkelijk heeft besloten dat niet te doen. Deze gebieden zijn zogenaamde gedeelde bevoegdheden.

Nationale overheid bevoegd, EU biedt steun

Op sommige gebieden kan de EU het werk van de nationale overheden alleen maar ondersteunen, coördineren of aanvullen. De EU is dan niet bevoegd om wetten vast te stellen en mag de nationale overheid daarbij ook niet hinderen. Op deze gebieden heeft de EU ondersteunende bevoegdheden.

EU speelt speciale rol

Op sommige gebieden kan de EU dankzij speciale bevoegdheden een bijzondere rol spelen, of verder gaan dan de verdragen gewoonlijk toelaten:

  • coördinatie van het economisch en werkgelegenheidsbeleid
  • bepaling en uitvoering van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid
  • de "flexibiliteitsclausule" waardoor de EU, onder strikte voorwaarden, maatregelen kan nemen die niet onder de reguliere bevoegdheden vallen