Direct naar de inhoud

Strategische communicatie en bestrijding van desinformatie

Desinformatie en buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging vormen een ernstige bedreiging voor onze samenlevingen. Zij kunnen democratische instellingen en processen (zoals verkiezingen) ondermijnen door te beletten dat mensen met kennis van zaken beslissingen nemen of mensen ervan te weerhouden te gaan stemmen. En ze kunnen samenlevingen polariseren door gemeenschappen tegen elkaar op te zetten.

Dankzij nieuwe technologieën kunnen vijandige actoren desinformatie verspreiden en informatie manipuleren op een schaal en met een snelheid die we nooit eerder gezien hebben.

Daarom is het aanpakken van desinformatie en informatiemanipulatie een van de dringendste kwesties voor de Europese Unie en haar lidstaten. 

81%
van de Europese burgers is het eens met de stelling dat het bestaan van nieuws of informatie die de werkelijkheid verkeerd weergeeft of ronduit onjuist is, een probleem is voor de democratie.
68%
van de Europese burgers is het eens met de stelling dat zij vaak te maken hebben met nieuws of informatie die volgens hen de werkelijkheid verkeerd weergeeft of onjuist is.

In de kijker

Publicatie

11 JUNI 2024
Tackling disinformation and information manipulation – Factsheet

Hoe reageren we?

De Europese Commissie versterkt haar strategische communicatie in reactie op desinformatie en buitenlandse informatiemanipulatie en inmenging gericht op het EU-beleid. Dit vereist een alomvattende maatschappelijke aanpak, aangezien veel sectoren van onze samenlevingen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en bestrijden van desinformatie. Naast deze respons is het belangrijk ervoor te zorgen dat burgers toegang hebben tot nieuws van hoge kwaliteit en betrouwbare informatie.

Onze reactie op desinformatie is gericht op:

  • beleid ontwikkelen om onze democratieën te versterken, het moeilijker te maken desinformatie te verspreiden via onlineplatforms, en journalisten en mediapluriformiteit te beschermen
  • het publiek bewustmaken van desinformatie en onze paraatheid en respons
  • maatschappelijke weerbaarheid tegen desinformatie opbouwen door middel van mediageletterdheid en factchecking
  • samenwerken met andere instellingen, nationale autoriteiten of derden

Belangrijkste actiegebieden

An online platform notifying a smartphone user that the content they are trying to access contains false information.

Ervoor zorgen dat platforms hun verantwoordelijkheid nemen bij de bestrijding van desinformatie, dankzij de digitaledienstenverordening, de praktijkcode betreffende desinformatie, de AI-verordening en transparantie van politieke reclame

A laptop displaying both fake and real versions of a video.

Veelvoorkomende mythen en verhalen ontkrachten, desinformatietactieken aan het licht brengen, de systematische informatiemanipulatie door Rusland tegengaan en zorgen voor paraatheid bij cyberaanvallen

A teacher monitoring her students using laptops in a classroom.

Burgers leren om te gaan met de moderne nieuwsomgeving, begeleiding bieden bij het aanpakken van desinformatie door middel van onderwijs, en leerkrachten en jongeren helpen deze te herkennen en te stoppen

Ondersteunen van de onafhankelijke gemeenschappen in Europa die zich inzetten voor de bestrijding van desinformatie en zorgen voor publieke toegang tot op feiten gecontroleerde en betrouwbare gegevens en informatie

Bewustmaking, paraatheid en respons

Cyberbeveiliging

Sancties tegen mediakanalen van het Kremlin

Rusland heeft een grootschalige desinformatiecampagne gevoerd in zijn poging om de Europese Unie en haar lidstaten te destabiliseren.

Om dit tegen te gaan, heeft de EU sancties vastgesteld tegen de activa en actoren op het gebied van desinformatie en informatiemanipulatie van het Kremlin.

Reageren op hybride bedreigingen 

De EU heeft ook een alomvattend beleidskader ontwikkeld om hybride dreigingen aan te pakken. Dit zijn strategieën die bedoeld zijn om gebruik te maken van de kwetsbaarheden van landen en samenlevingen door een combinatie van militaire en niet-militaire middelen, zoals cyberaanvallen, desinformatiecampagnes of economische druk. 

De EU zet snellereactieteams voor hybride respons in om de EU-lidstaten en partnerlanden te helpen bij de bestrijding van hybride dreigingen. Zij zullen EU-landen, partnerlanden en missies en operaties in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid kortdurende bijstand op maat geven, voor de bestrijding van hybride dreigingen en campagnes. 

Maatschappelijke weerbaarheid tegen desinformatie opbouwen

Om desinformatie tegen te gaan, is het van essentieel belang dat burgers, organisaties en overheidsinstanties allemaal goed toegerust zijn.

Mediageletterdheid verbeteren

A person reading a newspaper at a newsstand.

Richtsnoeren voor de lidstaten om burgers van alle leeftijden in staat te stellen te navigeren in de moderne nieuwsomgeving en met kennis van zaken beslissingen te nemen

An animated graphic depicting four people looking at mobile phones, with the text "How to spot and fight disinformation".

Met deze toolkit kunnen leerkrachten in het middelbaar onderwijs hun leerlingen helpen desinformatie op te sporen wanneer zij online surfen

Factcheckingorganisaties ondersteunen

Tijdlijn van EU-acties tegen desinformatie

  1. maart 2024

    In het kader van de digitaledienstenverordening publiceert de Commissie richtsnoeren voor zeer grote onlineplatforms en zoekmachines. Deze zijn erop gericht onlinerisico’s te beperken die van invloed kunnen zijn op de integriteit van verkiezingen. Hiertoe behoren ook specifieke richtsnoeren voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024.

  2. maart 2024

    Publicatie van een nieuw compendium over cyberbeveiliging over hoe de integriteit van verkiezingen kan worden beschermd.

  3. december 2023

    In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 2024 neemt de Europese Commissie een pakket ter verdediging van de democratie aan.

  4. oktober 2023

    De Commissie publiceert een oproep tot het indienen van voorstellen om factcheckers in de EU te helpen desinformatie in kaart te brengen en te ontkrachten.

  5. oktober 2022

    De Commissie publiceert richtsnoeren voor leerkrachten en andere medewerkers in het onderwijs in het basis- en middelbaar onderwijs over hoe desinformatie kan worden bestreden en digitale geletterdheid op school kan worden bevorderd.

  6. september 2022

    De Commissie komt met een voorstel voor een Europese verordening inzake mediavrijheid.

  7. juni 2022

    Een aangescherpte praktijkcode betreffende desinformatie wordt ondertekend door grote onlineplatforms, opkomende en gespecialiseerde platforms, spelers in de reclamesector, factcheckers, onderzoeksorganisaties en maatschappelijke organisaties.

  8. november 2021

    De Commissie presenteert een voorstel voor nieuwe wetgeving over transparantie en gerichte politieke reclame.

  9. december 2020

    De Commissie komt met een voorstel voor een digitaledienstenverordening.

  10. december 2020

    De Commissie stelt haar actieplan voor Europese democratie vast.

  11. maart 2019

    De EDEO lanceert zijn systeem voor snelle waarschuwingen.

  12. december 2018

    De Commissie en de EDEO stellen een actieplan tegen desinformatie op. 

  13. september 2018

    De eerste praktijkcode tegen desinformatie wordt vastgesteld.

  14. september 2018
  15. april 2018
  16. april 2016

    Er wordt een gezamenlijk kader voor de bestrijding van hybride dreigingen vastgesteld tegen vijandige acties die bedoeld zijn om een regio of een staat te destabiliseren.

  17. januari 2015

    Oprichting van de East StratCom-taskforce van de EDEO om Russische desinformatiecampagnes aan te pakken.