Efter 47 års medlemskab forlod Storbritannien EU den 31. januar 2020.
Storbritannien har mistet alle de rettigheder og fordele, landet havde som EU-medlem, og er ikke længere en del af EU's indre marked og toldunion. Og det er ikke længere omfattet af EU's internationale aftaler.
Fire traktater er grundlaget forbindelserne mellem EU og Storbritannien:
- Udtrædelsesaftalen mellem EU og Storbritannien, som trådte i kraft den 1. februar 2020, sikrede, at Storbritanniens udtræden foregik på en ordentlig måde, og beskytter EU-borgernes og de britiske statsborgeres rettigheder, EU's økonomiske interesser og fred og stabilitet i Irland.
- Handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Storbritannien trådte foreløbigt i kraft den 1. januar 2021 og dækker en række områder af fælles interesse for EU og Storbritannien. Den består af en frihandelsaftale, en ambitiøs samarbejdsaftale om økonomiske, sociale, miljømæssige og fiskerirelaterede spørgsmål og et tæt partnerskab om sikkerhed for begge parters borgere. Dette partnerskab er omfattet i et stærkt kapitel om forvaltning, som indeholder regler om bindende håndhævelse, effektive tvistbilæggelsesmekanismer og beskyttelsesforanstaltninger i tilfælde af, at forpligtelserne ikke opfyldes.
- Informationssikkerhedsaftalen mellem EU og Storbritannien, som følger den institutionelle struktur i handels- og samarbejdsaftalen, trådte foreløbigt i kraft den 1. januar 2021. Den vil gøre det muligt for EU og Storbritannien at udveksle klassificerede oplysninger og indeholder stærke garantier vedrørende håndtering og beskyttelse af de udvekslede oplysninger.
- Aftalen mellem Storbritannien og EU om samarbejde om sikker og fredelig anvendelse af kerneenergi, som også trådte foreløbigt i kraft den 1. januar 2021, sikrer vidtrækkende samarbejde om nuklear sikkerhed og fredelig anvendelse af kerneenergi. Aftalen understøttes af forsikringer fra begge parter om, at de vil overholde internationale ikkespredningsforpligtelser og ikke vil sænke deres nuværende standarder for nuklear sikkerhed.
Ved underskrivelsen af aftalerne kom begge parter med en række erklæringer.
Selv med indgåelsen af disse traktater er der vidtrækkende konsekvenser af brexit for både borgere, virksomheder, offentlige forvaltninger og andre interessenter i både EU og Storbritannien. For at afbøde disse konsekvenser har Kommissionen udarbejdet en omfattende vejledning, der skal hjælpe alle berørte parter. Kommissionen har også taget de nødvendige skridt til at tilpasse EU's lovgivning til den nye situation.
- български
- español
- čeština
- Deutsch
- eesti
- ελληνικά
- English
- français
- Gaeilge
- hrvatski
- italiano
- latviešu
- lietuvių
- magyar
- Malti
- Nederlands
- polski
- português
- română
- slovenčina
- slovenščina
- suomi
- svenska