An official website of the European UnionAn official EU website
Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021JC0030

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων Global Gateway

JOIN/2021/30 final

Βρυξέλλες, 1.12.2021

JOIN(2021) 30 final

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Global Gateway


Global Gateway

1.Εισαγωγή

Οι δημοκρατίες, και οι αξίες στις οποίες στηρίζονται, πρέπει να αποδεικνύουν την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις. Πρέπει να διαθέτουν την ικανότητα και τη φιλοδοξία που απαιτούνται για να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πραγματικότητα αυτή αναδεικνύεται έντονα από τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη να επενδύσουν και να αναπτύξουν οι χώρες τις υποδομές που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ευημερία, θέσεις εργασίας και υπηρεσίες για τις τοπικές τους κοινότητες.

Αυτή η παγκόσμια ανάγκη για υποδομές, εκτός από την κομβική της σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του παζλ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της παγκόσμιας οικονομίας. Ο αντίκτυπος των σημερινών ατελών, ασύμβατων ή αποσυνδεδεμένων παγκόσμιων υποδομών αποκαλύφθηκε με σκληρό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είτε μέσω των οικονομικών επιπτώσεων και της απομόνωσης που προκάλεσε η έλλειψη ψηφιακής συνδεσιμότητας, είτε μέσω της διαταραχής των αλυσίδων εφοδιασμού, είτε μέσω της έλλειψης ιατρικών προϊόντων. Ωστόσο, παρότι η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη για δράση, το επενδυτικό κενό και η έκταση των παγκόσμιων αναγκών προϋπήρχαν εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της G20, το παγκόσμιο έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές θα ανέλθει σε 13 τρισεκατομμύρια EUR έως το 2040 1 . Εάν ληφθούν υπόψη οι περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές που απαιτούνται για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, το ποσό αυτό αυξάνεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια EUR ετησίως 2 .

Αντιμέτωπες με αυτή την επείγουσα ανάγκη για σημαντική χρηματοδότηση, οι χώρες χρειάζονται μια θετική προσφορά όταν αποφασίζουν πώς θα αναπτύξουν καλύτερα τις κλιματικές, ενεργειακές, μεταφορικές και ψηφιακές υποδομές τους ή πώς θα ενισχύσουν τα οικεία συστήματα υγείας ή εκπαίδευσης. Οι επιλογές αυτές έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή και στα μέσα διαβίωσης των πολιτών τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται έναν αξιόπιστο εταίρο για τον σχεδιασμό βιώσιμων και υψηλής ποιότητας έργων που υλοποιούνται με υψηλά επίπεδα διαφάνειας και προτύπων, προκειμένου να αποφέρουν διαρκή κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινότητες.

Η ΕΕ θα προσφέρει τη χρηματοδότησή της με δίκαιους και ευνοϊκούς όρους προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος δυσχέρειας εξυπηρέτησης του χρέους. Θα συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων υποδομών παρέχοντας τη στήριξη, τις δεξιότητες και τη χρηματοδότηση που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Χωρίς τη δέουσα διαφάνεια, χρηστή διακυβέρνηση και υψηλά πρότυπα υπάρχει η πιθανότητα τα έργα να μην επιλεγούν σωστά ή να σχεδιαστούν πλημμελώς, να μην ολοκληρωθούν ή να χρησιμοποιηθούν για τροφοδότηση της διαφθοράς. Αυτό δεν συνεπάγεται απλώς εμπόδια για την ανάπτυξη και στέρηση για τις τοπικές κοινότητες, αλλά δημιουργεί τελικά εξαρτήσεις, που μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα των χωρών να λαμβάνουν αποφάσεις.

Λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα αυτής της πρόκλησης, η ΕΕ πρέπει να παράσχει μια θετική προσφορά στους εταίρους της. Η Global Gateway είναι αυτή η θετική προσφορά: ένα ενωσιακό σχέδιο για σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος της είναι να σφυρηλατηθούν δεσμοί και όχι να δημιουργηθούν εξαρτήσεις. Να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε έργα που μπορούν να υλοποιηθούν με υψηλά πρότυπα, χρηστή διακυβέρνηση και διαφάνεια. Να αναπτυχθεί συνεργασία με τις χώρες υποδοχής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα για την κλιμάκωση των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς μας, την παροχή οφελών και προστασίας για τους εταίρους μας, την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και την αντιμετώπιση των πλέον πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα —από την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την υγειονομική ασφάλεια, την ισότητα των φύλων και τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Global Gateway θα δραστηριοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, προσαρμοζόμενη μεν στις ανάγκες και τα στρατηγικά συμφέροντα των διαφόρων περιοχών, παραμένοντας δε σταθερά προσηλωμένη στις αξίες της ΕΕ. Θα επικεντρωθεί σε υλικές υποδομές —όπως καλώδια οπτικών ινών, διάδρομοι καθαρών μεταφορών, γραμμές μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας— για την ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων και των δικτύων μεταφορών και ενέργειας. Θα προσφέρει επίσης ευνοϊκό περιβάλλον για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση των έργων, παρέχοντας ελκυστικές επενδύσεις και φιλικούς προς τις επιχειρήσεις όρους συναλλαγών, κανονιστική σύγκλιση, τυποποίηση, ολοκλήρωση των αλυσίδων εφοδιασμού και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα επιστημονική και παραγωγική επανάσταση, απότοκο της ανάγκης καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης των απειλών για την υγεία, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι αλλαγές αυτές θέτουν πρόσθετες προκλήσεις για τις αναπτυξιακές προσπάθειες, αλλά προσφέρουν και νέες ευκαιρίες. Παρέχοντας βοήθεια σε άλλους, η ΕΕ θα συμβάλει και στην προώθηση των δικών της συμφερόντων, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού της και στη δημιουργία περισσότερων εμπορικών ευκαιριών για την οικονομία της ΕΕ, όπου περίπου 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το διεθνές εμπόριο.

Για να επιτευχθεί η αναγκαία εμβέλεια και να δημιουργηθούν οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών στο εσωτερικό και σε ολόκληρο τον κόσμο θα απαιτηθούν επενδύσεις ευρείας κλίμακας. Χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ και με τη στήριξη των κρατών μελών της ΕΕ που έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους 3 , η Global Gateway θα έχει ως στόχο την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους έως 300 δισ. EUR μεταξύ 2021 και 2027. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ενιαίο σήμα κατατεθέν, με την υιοθέτηση μιας προσέγγισης του τύπου «Ομάδα Ευρώπη» —στο πλαίσιο της οποίας θα συγκεντρωθούν πόροι από την ΕΕ, τα κράτη μέλη, τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα εθνικά ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης. Θα επιδιωχθούν ενεργά η κινητοποίηση χρηματοδότησης και εμπειρογνωσίας του ιδιωτικού τομέα και η στήριξη της πρόσβασης σε βιώσιμη χρηματοδότηση.

Με την Global Gateway, η Ευρώπη θα διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στον περιορισμό του παγκόσμιου επενδυτικού κενού. Ωστόσο, για την επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτηθεί η συντονισμένη προσπάθεια εταίρων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Στο πνεύμα αυτό, η Global Gateway θα συνδεθεί με τις εργασίες που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της G7 και θα ενισχύσει αμοιβαία πρωτοβουλίες, όπως η «Build Back Better World». Αυτή η δέσμευση για συνεργασία επιβεβαιώθηκε εκ νέου στην COP26, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών του 2021 για την κλιματική αλλαγή, στην οποία η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έφεραν σε επαφή ομοϊδεάτες εταίρους για να εκφράσουν την κοινή τους δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της ανάπτυξης υποδομών που είναι καθαρές, ανθεκτικές και συμβατές με ένα μέλλον μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών 4 .

Η Global Gateway βασίζεται στα επιτεύγματα της στρατηγικής του 2018 για τη συνδεσιμότητα ΕΕ-Ασίας, των εταιρικών σχέσεων συνδεσιμότητας που συνήφθησαν πρόσφατα με την Ιαπωνία και την Ινδία, καθώς και του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια 5 , της ανατολικής εταιρικής σχέσης 6 και της Νότιας Γειτονίας 7 . Εναρμονίζεται πλήρως με την ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τους οικείους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), καθώς και με τη συμφωνία του Παρισιού. Προσφέροντας μια θετική επιλογή για την ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών, η Global Gateway θα επενδύσει στη διεθνή σταθερότητα και συνεργασία και θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατικές αξίες προσφέρουν ασφάλεια και δικαιοσύνη για τους επενδυτές, βιωσιμότητα για τους εταίρους και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προσέγγιση Global Gateway

Η Global Gateway θα διοχετεύσει χρηματοδότηση της ΕΕ στην ανάπτυξη παγκόσμιων υποδομών σύμφωνα με τις ακόλουθες βασικές αρχές:

Δημοκρατικές αξίες και υψηλά πρότυπα

Η Global Gateway θα προσφέρει στις χώρες-εταίρους επιλογή βασισμένη σε αξίες μεταξύ των οποίων θα μπορούν να διαλέξουν όταν αποφασίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν τις ανάγκες τους για ανάπτυξη υποδομών. Αυτό σημαίνει προσήλωση στο κράτος δικαίου, τήρηση υψηλών προτύπων ανθρωπίνων, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και σεβασμό των κανόνων, από τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα έως τη διανοητική ιδιοκτησία. Σημαίνει επιλογή βιώσιμων επενδύσεων —για τον τοπικό πληθυσμό, το τοπικό περιβάλλον και τις τοπικές οικονομίες. Σημαίνει υιοθέτηση δεοντολογικής προσέγγισης, ώστε τα έργα υποδομής να μη δημιουργούν μη βιώσιμο χρέος ή ανεπιθύμητες εξαρτήσεις.

Χρηστή διακυβέρνηση και διαφάνεια

Για την υλοποίηση έργων που θα ωφελήσουν τους πολίτες θα απαιτηθεί διαφάνεια, λογοδοσία και οικονομική βιωσιμότητα. Θα χρειαστούν ανοικτή πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις και ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους δυνητικούς επενδυτές, καθώς και σαφές σύνολο συμφωνημένων παραδοτέων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι των έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της Global Gateway είναι σαφείς και ότι τα έργα αυτά εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους. Όσοι επηρεάζονται περισσότερο από δυνητικά έργα —τοπικές κοινότητες, επιχειρήσεις και εταίροι— πρέπει να έχουν πλήρες δικαίωμα λόγου μέσω των κατάλληλων δημόσιων διαβουλεύσεων και της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Τα έργα θα πρέπει να διασφαλίζουν οικονομικά προσιτή και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες και στα οφέλη που θα αποφέρουν, ιδίως για τις γυναίκες και τα κορίτσια και για όσους διατρέχουν κίνδυνο να βρεθούν σε μειονεκτική θέση ή κίνδυνο αποκλεισμού.

Ισότιμες εταιρικές σχέσεις

Τα έργα της Global Gateway θα σχεδιαστούν, θα αναπτυχθούν και θα υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις χώρες-εταίρους. Τα έργα υποδομής θα βασίζονται στις ανάγκες και τις ευκαιρίες που προσδιορίζονται για τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές τους κοινότητες, καθώς και για τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με τις χώρες σε ισότιμη βάση και διασφάλιση ότι κατά τον σχεδιασμό των έργων λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα των χωρών υποδοχής να διαχειρίζονται και να συντηρούν τις υποδομές με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωσή τους.

Πράσινες και καθαρές υποδομές

Η Global Gateway είναι μια κλιματικά ουδέτερη στρατηγική για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης, τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας χωρίς αποκλεισμούς και τη μετάβαση σε καθαρότερη και πιο κυκλική παγκόσμια οικονομία. Θα επενδύσει στην ανάπτυξη υποδομών καθαρών, ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή και ευθυγραμμισμένων με την πορεία προς μηδενικές καθαρές εκπομπές. Τα έργα θα ανταποκρίνονται στον όρκο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σχετικά με το «μη βλάπτειν» και θα διασφαλίζουν τη χρήση εκτιμήσεων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στρατηγικών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων.

Έμφαση στην ασφάλεια

Οι ασφαλείς υποδομές στηρίζουν την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και των αλυσίδων εφοδιασμού —στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της υγείας, των μεταφορών ή της ενέργειας. Τα έργα της Global Gateway θα επενδύσουν σε υποδομές για την κάλυψη των τρωτών σημείων, την παροχή αξιόπιστης συνδεσιμότητας και την ανάπτυξη ικανοτήτων έναντι φυσικών ή ανθρωπογενών προκλήσεων, φυσικών απειλών, κυβερνοαπειλών ή υβριδικών απειλών και οικονομικού εξαναγκασμού για γεωπολιτικούς σκοπούς. Θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες προστατεύονται από αδικαιολόγητη παρακολούθηση από δημόσιες αρχές ή ιδιωτικές εταιρείες.

Κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα

Η παγκόσμια πρωτοπορία της βιομηχανίας, οι γνώσεις του ιδιωτικού τομέα και η ικανότητα επενδύσεων της Ευρώπης μάς παρέχουν μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε ολόκληρο τον κόσμο και η Global Gateway πρέπει να το αξιοποιήσει πλήρως προκειμένου να αποτελέσει βιώσιμη και ελκυστική εναλλακτική λύση για τις χώρες-εταίρους. Η Global Gateway θα συνδυάζει και θα αξιοποιεί πόρους από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πολυμερή δημόσια χρηματοδότηση, και θα χρησιμοποιεί αυτούς τους δημόσιους πόρους για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

2.Επενδυτικές προτεραιότητες της Global Gateway

Η Global Gateway θα ενισχύσει τις διαπροσωπικές συνδέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των εταίρων της και θα διοχετεύσει τις επενδύσεις της σε τομείς όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί ή έχουν επιδεινωθεί τα κενά στις υποδομές. Οι τομείς αυτοί συχνά αποτελούν το κλειδί για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών για μας παγκόσμιων προκλήσεων και οι επενδύσεις σ’ αυτούς τους τομείς αποφέρουν στους πολίτες τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι επενδύσεις στους τομείς της ψηφιοποίησης, της υγείας, του κλίματος, της ενέργειας και των μεταφορών, καθώς και στην εκπαίδευση και την έρευνα θα αποτελέσουν προτεραιότητα. Ομοίως, βασική προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των υποδομών και του ευνοϊκού περιβάλλοντος στις δικαιούχους χώρες και περιφέρειες. Η Global Gateway θα διασφαλίσει τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα οφέλη των επενδύσεων. Στο πνεύμα αυτό, θα εγγυηθούμε ότι τα έργα και οι επενδύσεις θα έχουν συμπεριληπτικό χαρακτήρα, κυρίως όσον αφορά την ισότητα των φύλων.

2.1Ψηφιοποίηση

Η πανδημία COVID-19 ενέτεινε τη σημασία της πρόσβασης σε ασφαλείς και αξιόπιστες ψηφιακές υποδομές και τεχνολογίες που διέπονται από κατάλληλες ρυθμίσεις. Καθώς η παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση αναμένεται να υπερεξαπλασιαστεί έως το 2030, η ευρυζωνική συνδεσιμότητα θα αναχθεί σε αναγκαιότητα για τη μετάβαση προς μια οικονομία και κοινωνία που βασίζονται στα δεδομένα.

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις χώρες-εταίρους για την ανάπτυξη ψηφιακών δικτύων και υποδομών, όπως υποβρύχια και επίγεια καλώδια οπτικών ινών, ασφαλή διαστημικά συστήματα επικοινωνιών, καθώς και υποδομές υπολογιστικού νέφους και δεδομένων, τα οποία παρέχουν από κοινού τη βάση για ανταλλαγές δεδομένων, συνεργασία στους τομείς της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), και γεωσκόπηση. Θα δώσουμε προτεραιότητα στις υποεξυπηρετούμενες περιφέρειες, χώρες και πληθυσμούς, με στόχο την αντιμετώπιση του παγκόσμιου ψηφιακού χάσματος και την ενίσχυση των ασφαλών και αξιόπιστων ψηφιακών συνδέσεων εντός αυτών και μεταξύ της Ευρώπης και του κόσμου. Η ΕΕ θα ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ψηφιακών υποδομών, μέσω της προώθησης πράσινων κέντρων δεδομένων και της εγκατάστασης υποβρύχιων καλωδίων εξοπλισμένων με αισθητήρες παρακολούθησης των ωκεανών.

Η εργαλειοθήκη της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια των δικτύων 5G θα κατευθύνει τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Οι επενδύσεις αυτές θα συνδεθούν επίσης με πρότυπα και πρωτόκολλα που υποστηρίζουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δικτύων, τη διαλειτουργικότητα και ένα ανοικτό, πλουραλιστικό και ασφαλές διαδίκτυο. Η ΕΕ θα προωθήσει επίσης την πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο, δεδομένου του ρόλου του ως βασικού μοχλού καινοτομίας, κοινωνικοπολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η ΕΕ θα προσφέρει δέσμες μέτρων για την ψηφιακή οικονομία 8 που συνδυάζουν επενδύσεις σε υποδομές με βοήθεια σε επίπεδο χώρας για τη διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, της κυβερνοασφάλειας και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, της αξιόπιστης ΤΝ, καθώς και δίκαιων και ανοικτών ψηφιακών αγορών. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα αξιοποιήσει την παγκόσμια τάση σύγκλισης με τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ), ώστε να εμπνεύσει άλλες χώρες να προωθήσουν ασφαλείς ροές δεδομένων. Η Global Gateway θα προωθήσει το ρυθμιστικό μοντέλο της ΕΕ για ανοικτές και ανταγωνιστικές αγορές δικτύων και υπηρεσιών επικοινωνιών.

Global Gateway επιτόπου

Μέσω υποβρύχιου καλωδίου μεταξύ της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και επίγειου δικτύου κορμού μεταξύ των χωρών της Νότιας Αμερικής, συνολικού μήκους 35 000 χλμ. δικτύου οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας, το πρόγραμμα BELLA παρέχει έναν ψηφιακό αυτοκινητόδρομο για την τόνωση των επενδύσεων και της ερευνητικής συνεργασίας. Η συνολική χρηματοδότηση με τη μορφή επιχορηγήσεων ανέρχεται σε περίπου 53 εκατ. EUR, συμπεριλαμβανομένων 26,5 εκατ. EUR που παρέχει η ΕΕ. Μέσω της Global Gateway, η ΕΕ θα επεκτείνει το πρόγραμμα BELLA στην υπόλοιπη λατινοαμερικανική ήπειρο, με επιπλέον 15 εκατ. EUR που προορίζονται για τη μόχλευση χρηματοδότησης από χώρες-εταίρους. Στο πλαίσιο του προγράμματος BELLA θα διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει η απαιτούμενη συνδεσιμότητα για τα επόμενα 25 έτη προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της διπεριφερειακής συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την παροχή αξιόπιστης πρόσβασης υψηλής ταχύτητας στο σχεδιαζόμενο περιφερειακό Κέντρο Υπηρεσιών Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Copernicus της ΕΕ στον Παναμά, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω κλιματικής αλλαγής. Με βάση την επιτυχία του BELLA, η ΕΕ δεσμεύεται να ενισχύσει την εταιρική σχέση της με την περιοχή μέσω της ψηφιακής συμμαχίας ΕΕ-ΛΑΚ, καθώς και να προωθήσει τη ρυθμιστική σύγκλιση και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της προστασίας των δεδομένων.

2.2Κλίμα και ενέργεια

Η οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία των οικονομιών και για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών. Ο ενεργειακός τομέας ευθύνεται επίσης για ποσοστό άνω του 70 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η μετάβασή του σε καθαρότερη ενέργεια θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αποτροπή των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Κατά την πρόσφατη COP26, στο πλαίσιο του συμφώνου της Γλασκόβης για το κλίμα, οι χώρες του πλανήτη δεσμεύτηκαν συλλογικά να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μηδενικές καθαρές εκπομπές γύρω στα μέσα του αιώνα.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας επηρεάζει δυσανάλογα τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους στον κόσμο, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η επένδυση τόσο στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής όσο και στην ανθεκτικότητα σε αυτήν στις εν λόγω χώρες δεν αποτελεί απλώς αναγκαιότητα για την επισιτιστική, την υγειονομική, την ανθρώπινη ασφάλεια και για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά αποτελεί επίσης σημαντική οικονομική ευκαιρία. Για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα έχουν πραγματική επίδραση, οι υποδομές πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στους τρέχοντες κινδύνους και τις μελλοντικές απειλές, να κατασκευάζονται με βάση πρότυπα που θα δίνουν ώθηση στον στόχο για χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές, και να αντέχουν στις επιπτώσεις που θα έχουν.

Αυτές οι επενδύσεις σε υποδομές και η θέσπιση υποστηρικτικών ρυθμίσεων θα προετοιμάσουν το έδαφος για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Παρέχουν από κοινού μια μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των οικονομιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Θα συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους για να καταστήσουμε δυνατή τη δίκαιη ενεργειακή τους μετάβαση και για να διαφοροποιήσουμε ταυτόχρονα τον εφοδιασμό μας με καθαρή ενέργεια. Θα στηρίξουμε την περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση, με βάση τη διασύνδεση και κοινά έργα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε παράκτιες περιοχές, και θα προωθήσουμε την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ευφυών δικτύων) και τη δίκαιη μετάβαση.

Θα συνεργαστούμε με τις χώρες-εταίρους που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την οικεία παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και θα προωθήσουμε τη δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών ώστε να καταστεί δυνατή η διεθνής εμπορία του υδρογόνου αυτού που παράγεται εκτός της ΕΕ χωρίς περιορισμούς στις εξαγωγές ή στρεβλώσεις των τιμών. Θα συνεργαστούμε επίσης με τις χώρες-εταίρους για να επενδύσουμε σε υποδομές για την ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών αλυσίδων αξίας πρώτων υλών.

Global Gateway επιτόπου

Η ΕΕ θα κινητοποιήσει επιχορηγήσεις ύψους 2,4 δισ. EUR για την υποσαχάρια Αφρική και 1,08 δισ. EUR για τη Βόρεια Αφρική με σκοπό τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης, της δίκαιης μετάβασης και του οικολογικού προσανατολισμού των τοπικών αλυσίδων αξίας και θα ενώσει τις δυνάμεις της με πρωτοβουλίες όπως η Power Africa. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τομέα του ανανεώσιμου υδρογόνου μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών ευκαιριών τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας Αφρικής-ΕΕ για την πράσινη ενέργεια θα συμβάλει στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των περιφερειακών αγορών ενέργειας και στην υλοποίηση ισχυρής ηπειρωτικής ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αφρική.

2.3 Μεταφορές

Τα δίκτυα μεταφορών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη διευκόλυνση της ευημερίας των οικονομιών και των κοινωνιών. Μας συνδέουν με τους εταίρους μας και καθιστούν δυνατό το διεθνές εμπόριο. Ομοίως, οι μεταφορές αποτελούν βασικό τομέα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη και εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών.

Η Global Gateway θα προωθήσει παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές που δημιουργούν βιώσιμα, έξυπνα, ανθεκτικά, χωρίς αποκλεισμούς και ασφαλή δίκτυα μεταφορών με όλους τους τρόπους μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρομικών, οδικών, λιμενικών, αεροπορικών μεταφορών, καθώς και της εφοδιαστικής και των σημείων διέλευσης των συνόρων, και θα συνενώσει αυτούς τους τρόπους μεταφοράς σε ένα πολυτροπικό σύστημα. Θα υλοποιήσουμε έργα υποδομών μεταφορών που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών-εταίρων, μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καθιστούν δυνατή τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Θα επιδιώξουμε επίσης να αξιοποιήσουμε τη θέση μας ως κόμβου μεταφορών παγκοσμίως.

Global Gateway επιτόπου

Η ΕΕ θα διαθέσει επιπλέον 4,6 δισ. EUR για την ενίσχυση των βιώσιμων μεταφορικών συνδέσεων, σύμφωνα με τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Αφού επέκτεινε επιτυχώς το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και την περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των υποδομών προτεραιότητας που έχουν συμφωνηθεί από κοινού και θα συνεργαστεί ενεργά με εταίρους για την υιοθέτηση του διαμεσογειακού δικτύου μεταφορών (ΔΜΔ-Μ) στη Νότια Γειτονία. Η ΕΕ θα προωθήσει την ενίσχυση των συνδέσεων με παρακείμενους στρατηγικούς διαδρόμους στην υποσαχάρια Αφρική και την Κεντρική Ασία, την ενίσχυση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και την προώθηση των ενωσιακών και διεθνών προτύπων.

Η Global Gateway θα προωθήσει τη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή τεχνικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα ανταγωνισμού, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης των υποδομών μεταφορών. Θα συμβάλει στην ενίσχυση των υποδομών επαναφόρτισης και ανεφοδιασμού για οχήματα μηδενικών εκπομπών και θα προωθήσει τον εφοδιασμό με ανανεώσιμα καύσιμα και καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Θα συμβάλει στην ενίσχυση των αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με βασικούς εταίρους, ενώ παράλληλα θα καθορίσει νέα πρότυπα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, τη δημιουργία θεμιτού ανταγωνισμού και τη μείωση των εκπομπών στους εν λόγω τομείς.

2.4 Υγεία

Η πανδημία αποκάλυψε τις αδυναμίες των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την αστάθεια των αλυσίδων εφοδιασμού με φαρμακευτικά προϊόντα. Ανέδειξε επίσης τις μεγάλες διαφορές όσον αφορά τις ικανότητες παρασκευής ιατρικών προϊόντων στον κόσμο. Η Αφρική, για παράδειγμα, εξακολουθεί να εισάγει το 99 % των εμβολίων της. Ωστόσο, τα ζητήματα υγείας δεν περιορίζονται στην πανδημία. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο σημειώνονται 8,6 εκατομμύρια θάνατοι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από θεραπεύσιμες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, διαταραχών της κύησης και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα 9 .

Η Global Gateway θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ανάπτυξη της τοπικής ικανότητας παρασκευής. Όσον αφορά την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις χώρες-εταίρους για τη διαφοροποίηση των οικείων αλυσίδων εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων. Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση των σημείων συμφόρησης της διεθνούς αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι ήπειροι πρέπει να είναι σε θέση να παρασκευάζουν τα δικά τους εμβόλια. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να προλαμβάνει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης μέσω της ενίσχυσης των ικανοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ικανοτήτων παρασκευής σε τρίτες χώρες.

Η HERA θα αναπτύξει στενή συνεργασία με παγκόσμιους εταίρους για την ενίσχυση της παγκόσμιας επιτήρησης, τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας και της στήριξης για την παραγωγή ιατρικών αντιμέτρων σε περίπτωση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, τη στήριξη των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος για την ανάπτυξη εμπειρογνωσίας και ικανοτήτων παρασκευής και διανομής, καθώς και για τη στήριξη της πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Η Global Gateway θα διευκολύνει επίσης τις επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές και ρυθμιστικό περιβάλλον για την τοπική παραγωγή φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην ενοποίηση των υφιστάμενων κατακερματισμένων αγορών και στην προώθηση της έρευνας και της διασυνοριακής καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης· με τον τρόπο αυτόν, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η νόσος COVID-19, η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός, η φυματίωση ή ο ιός HIV/AIDS. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα συμβάλει στην ενίσχυση των ικανοτήτων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Αφρικής (Africa CDC) όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση απειλών κατά της υγείας. Με βάση τις υφιστάμενες εταιρικές σχέσεις, η συνεργασία αυτή θα συμβάλει επίσης στη διευκόλυνση της εναρμονισμένης επιτήρησης των μεταδοτικών ασθενειών προτεραιότητας που τείνουν να προκαλούν επιδημικές εξάρσεις και της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τις ασθένειες αυτές σε ηπειρωτικό επίπεδο, καθώς και στη στήριξη της εφαρμογής της στρατηγικής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων της Αφρικής για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού στον τομέα της δημόσιας υγείας.

2.5 Εκπαίδευση και έρευνα

Η εκπαίδευση έχει ζωτική σημασία για δίκαιες και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες και για τη μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία τους. Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε τις αδυναμίες των εκπαιδευτικών συστημάτων παγκοσμίως. Οι προϋπολογισμοί για την εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά ανεπαρκείς, ενώ ο αριθμός των σπουδαστών αυξάνεται. Ο αριθμός των σπουδαστών στον κόσμο εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Η ΕΕ θα επενδύσει σε ποιοτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής εκπαίδευσης, με προοπτική διά βίου μάθησης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ένταξη των κοριτσιών και των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων των οποίων τα ποσοστά σχολικής φοίτησης είναι συχνά χαμηλότερα. Θα βοηθήσουμε τις χώρες-εταίρους να αναμορφώσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα και να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα στη διδασκαλία, την κατάρτιση και τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα.

Θα διευκολύνουμε επίσης την κινητικότητα των σπουδαστών, του προσωπικού, των εκπαιδευτικών και των ασκουμένων και θα ενισχύσουμε τα δίκτυα και τη μάθηση από ομοτίμους σε όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το διευρυμένο πρόγραμμα Erasmus+ δημιουργεί τέτοιες ευκαιρίες για άτομα από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα Erasmus+ έχει ισχυρή διεθνή διάσταση. Ενισχύει την κινητικότητα και τις ανταλλαγές μεταξύ του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και των χωρών-εταίρων, με την ανάπτυξη πιο βιώσιμων εκπαιδευτικών συστημάτων χωρίς αποκλεισμούς και την ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης και διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού τομέα. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε για την περίοδο 2014-2020 ανήλθε σε 1,8 δισ. EUR. Το διεθνές σκέλος του Erasmus+ 2021-2027 θα ενισχυθεί με συνολική χρηματοδότηση ύψους 2,2 δισ. EUR από τα εξωτερικά μέσα της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προσφορά κινητικότητας και συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις χώρες-εταίρους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το μεγαλύτερο παγκοσμίως πολυμερές πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτείται από κρατικά κονδύλια, προσφέρει σε ερευνητές και φορείς καινοτομίας εκτός Ευρώπης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ συνεργατικές δράσεις έρευνας και καινοτομίας, σε προγράμματα κινητικότητας και σε πολυμερείς συμπράξεις έρευνας και καινοτομίας. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» προσφέρει πλέον τη δυνατότητα σύνδεσης χωρών σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου βρίσκονται, οι οποίες έχουν μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες και έχουν κοινό ισχυρό προφίλ επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας. Η Επιτροπή θα διερευνήσει επίσης τις δυνατότητες σύνδεσης εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και φορέων καινοτομίας παγκοσμίως.

3.Το μοντέλο επενδύσεων και υλοποίησης της Global Gateway

Για να καλυφθεί η κλίμακα των απαιτούμενων επενδύσεων, η Global Gateway θα κινητοποιήσει περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις σε διεθνείς υποδομές. Για τον σκοπό αυτόν απαιτείται νέα και καινοτόμος προσέγγιση όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την αναβάθμιση της υφιστάμενης εργαλειοθήκης μας. Η Global Gateway θα βασίζεται σε μέσα ελαχιστοποίησης των κινδύνων, όπως είναι οι εγγυήσεις και ο συνδυασμός μέσων για την άντληση πόρων τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα χρηματοδοτικά μέσα θα συνδυαστούν με επιχειρησιακά εργαλεία όπως η τεχνική βοήθεια, ο διάλογος πολιτικής και ο οικονομικός διάλογος, οι εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες και η τυποποίηση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δημιουργία καλύτερων συνθηκών για ποιοτικές επενδύσεις.

3.1 Κλιμάκωση των επενδύσεων

Global Gateway — Οικονομικά

Στόχος της Global Gateway είναι η κινητοποίηση επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών ύψους έως 300 δισ. κατά την περίοδο 2021-2027.

Το ποσό αυτό αποτελείται από:

-επενδύσεις ύψους έως 135 δισ. EUR η πραγματοποίηση των οποίων καθίσταται δυνατή μέσω του ΕΤΒΑ+, συμπεριλαμβανομένης νέας πρωτοβουλίας με την ΕΤΕπ που θα μπορούσε να αποφέρει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 25 δισ. EUR 10 ,

-χρηματοδότηση υπό μορφή επιχορηγήσεων ύψους έως 18 δισ. EUR στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, 

-όγκο σχεδιαζόμενων επενδύσεων ύψους 145 δισ. EUR από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδρύματα αναπτυξιακής χρηματοδότησης,

-η ΕΕ αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό με τα κράτη μέλη της για την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της ΕΕ στα διοικητικά συμβούλια των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης (ΠΤΑ) με σκοπό τη στήριξη έργων της Global Gateway.

Η ΕΕ προσδοκά να αυξήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για υποδομές σε τρίτες χώρες. Κατά τα έτη μεταξύ 2014 και 2020 η ΕΕ επένδυσε το 14 % του εξωτερικού προϋπολογισμού της —9,62 δισ. EUR— σε έργα συνδεσιμότητας. Στο πλαίσιο του δημοσιονομικού κύκλου 2021-2027, το ποσό αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά. Ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (NDICI) — Η Ευρώπη στον κόσμο, ο οποίος χρηματοδοτεί τη συνεργασία με τρίτες χώρες, διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 79 δισ. EUR και στόχο δαπανών 35 % για δράσεις για το κλίμα. Επιπλέον, περίπου το 10 % της χρηματοδότησης του NDICI θα διατεθεί σε ψηφιακές δράσεις.

Επιπλέον, θα χρησιμοποιήσουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο NDICI — Η Ευρώπη στον κόσμο θεσπίζει ικανότητα εγγυήσεων της Ένωσης ύψους έως 53,4 δισ. EUR. Η ΕΕ μπορεί επίσης να αξιοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) ΙΙΙ, του Interreg, του InvestEU και του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη». Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη+ (ΕΤΒΑ+) θα αποτελέσει το κύριο χρηματοδοτικό μας εργαλείο για την κινητοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο της Global Gateway. Οι εγγυήσεις που παρέχει θα χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες ελαχιστοποίησης των κινδύνων και αξιοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επιπλέον της δέσμης χρηματοδοτικών εργαλείων της, η ΕΕ διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ευρωπαϊκής διευκόλυνσης εξαγωγικών πιστώσεων που θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εξαγωγικών πιστώσεων σε επίπεδο κρατών μελών και θα αυξήσει τη συνολική ικανότητα παρέμβασης της ΕΕ στον τομέα αυτόν. Η διευκόλυνση θα συμβάλει στη διασφάλιση πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της ΕΕ στις αγορές τρίτων χωρών, όπου όλο και περισσότερο πρέπει να ανταγωνίζονται με αλλοδαπούς ανταγωνιστές οι οποίοι λαμβάνουν σημαντική στήριξη από τις κυβερνήσεις τους, και, με τον τρόπο αυτόν, στη διευκόλυνση της συμμετοχής τους σε έργα υποδομών.

Χρηματοδότηση της Global Gateway μέσω του ΕΤΒΑ+

Το ΕΤΒΑ+ είναι ένα καινοτόμο μέσο που θα συμβάλει στη δημιουργία επενδύσεων σε διάφορους τομείς της Global Gateway μέσω της οικείας ικανότητας εγγυήσεων και επιχορηγήσεων με συνδυασμό μέσων. Διαθέτει 40 δισ. EUR σε ικανότητα εγγυήσεων.

Εγγυήσεις

Οι εγγυήσεις του ΕΤΒΑ+ παρέχονται υπό ευνοϊκούς και ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους. Δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτούν έργα σε πιο απαιτητικές αγορές, αναλαμβάνοντας τους κινδύνους που ενέχουν τα πιο ασταθή περιβάλλοντα και αποφεύγοντας παράλληλα τις στρεβλώσεις της αγοράς.

Επειδή το ΕΤΒΑ+ καλύπτει μέρος των κινδύνων, οι εταίροι αναπτυξιακής χρηματοδότησης της Ένωσης μπορούν να συνδυάσουν τις εγγυήσεις του ΕΤΒΑ+ με τους δικούς τους πόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσελκύσουν επιπλέον επενδυτές. Τα επενδυτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω δύο κύριων οδών:

·Στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης με την ΕΤΕπ, η ΕΕ θα παράσχει εγγύηση που θα καλύψει χρηματοδότηση ύψους 26,7 δισ. EURγια τη στήριξη επενδύσεων σε διάφορους τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια, οι πράσινες υποδομές και η υγεία, στους οποίους η ΕΤΕπ έχει ήδη σημαντικό ιστορικό επιτευγμάτων στο πλαίσιο της προηγούμενης εντολής εξωτερικών δανειοδοτήσεων. Η παρεχόμενη κάλυψη κινδύνου θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ να προσφέρει δάνεια σε χώρες-εταίρους για την πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων στη συνδεσιμότητα και σε άλλους τομείς προτεραιότητας. Η εγγύηση της Ένωσης θα έχει τον μέγιστο αντίκτυπο στις επενδύσεις της Global Gateway στις χώρες-εταίρους όπου ο κίνδυνος αθέτησης δημόσιου χρέους και άλλοι κίνδυνοι του δημόσιου τομέα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο. Η προσέγγιση εταιρικής σχέσης στο πλαίσιο του ΕΤΒΑ+ θα εξασφαλίσει ισχυρή καθοδήγηση σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Global Gateway, καθώς θα προωθηθούν οι συνέργειες και η συμπληρωματικότητα με όλους τους τομείς της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.

·Ως ένα από τα τομεακά σκέλη τηςανοικτής αρχιτεκτονικής του ΕΤΒΑ+ (13 δισ. EUR), η Επιτροπή θα προτείνει ειδικό σκέλος Global Gateway, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλα θεματικά σκέλη, όπως το σκέλος «βιώσιμη χρηματοδότηση», θα επικεντρωθεί σε τομείς όπως η βιώσιμη ενέργεια, οι καθαρές μεταφορές και η ψηφιακή τεχνολογία. Θα δημιουργηθεί ειδικό υποσκέλος για την ψηφιακή συνδεσιμότητα με προσέγγιση σε επίπεδο χώρας για την ενίσχυση της σύγκλισης με τις δέσμες μέτρων της ΕΕ για την ψηφιακή οικονομία. Η συνεργασία με διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του πλούτου της γεωγραφικής και τομεακής εμπειρογνωσίας που διαθέτουν τα εν λόγω ιδρύματα για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας στις χώρες υποδοχής.

Συνδυασμός μέσων χρηματοδότησης

·Όταν τα έργα έχουν δημόσια προστιθέμενη αξία η οποία δεν αποτιμάται χρηματικά και την οποία δεν μπορούν να καλύψουν οι εγγυήσεις, η ΕΕ θα χρησιμοποιεί τους συνδυαστικούς μηχανισμούς του ΕΤΒΑ+. Οι εν λόγω μηχανισμοί κάνουν χρήση επιχορηγήσεων και δανείων για να στηρίξουν επενδυτικά έργα που δεν είναι τραπεζικά ελκυστικά σε χώρες-εταίρους της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητά τους, τη θωράκισή τους στην κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη.

Η χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το ΕΤΒΑ+ θα βασίζεται σε συστηματικούς μηχανισμούς για την εξάλειψη των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την πραγματική υλοποίηση των έργων ή την τήρηση των αρχών της Global Gateway, καθώς και των ξένων επιδοτήσεων που υπονομεύουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Θα δοθεί επίσης η δέουσα προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν προκαλούνται στρεβλώσεις στο εμπόριο και τις επενδύσεις όταν η ΕΕ χρηματοδοτεί έργα σε τρίτες χώρες. Οι εταίροι αναπτυξιακής χρηματοδότησης της ΕΕ θα πρέπει να τηρούν πρότυπα για τις δημόσιες συμβάσεις παρόμοια με εκείνα που ισχύουν στην ΕΕ.

Όταν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το ΕΤΒΑ+ λόγω δυσμενούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος ή λόγω εξωτερικών παραγόντων που δεν αντικατοπτρίζονται στις τιμές της αγοράς (π.χ. εκπομπές CO2), η ΕΕ θα συνεργάζεται με τη χώρα-εταίρο για την αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων ανεπαρκειών. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας-εταίρου από μελλοντική εξωτερική βοήθεια.

3.2 Περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις

Η ύπαρξη ευνοϊκού περιβάλλοντος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην κινητοποίηση αυξημένων επενδύσεων σε υποδομές που πληρούν επίσης υψηλά τεχνικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα ανταγωνισμού και διακυβέρνησης. Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τα διάφορα εργαλεία της προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στις χώρες-εταίρους. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν διάφορες οδοί:

·ενίσχυση της κινητοποίησης εγχώριων πόρων, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών και της διαχείρισης του χρέους, και βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους·

·διευκόλυνση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-εταίρους για τη θέσπιση διαφανών, αμερόληπτων και βιώσιμων ρυθμιστικών πλαισίων εναρμονισμένων με τα διεθνή πρότυπα, και ανάπτυξη της ικανότητάς τους να επιβάλλουν τη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις·

·βελτίωση της ροής της βιώσιμης χρηματοδότησης, με την προώθηση σχετικών ταξινομήσεων, προτύπων και γνωστοποιήσεων. Η Επιτροπή αναπτύσσει ολοκληρωμένη στρατηγική για την αύξηση της πρόσβασης σε βιώσιμη χρηματοδότηση στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος·

·ενίσχυση της ικανότητας των χωρών-εταίρων να αναπτύσσουν σχέδια υποδομών και να προετοιμάζουν αξιόπιστες δεξαμενές έργων σύμφωνα με τις εθνικές αναπτυξιακές στρατηγικές και ανάγκες·

·ενθάρρυνση της τήρησης των διεθνών προτύπων όσον αφορά τις δαπάνες για υποδομές από άλλους παρόχους διμερούς και πολυμερούς χρηματοδότησης·

·ενεργός συμμετοχή σε σχετικούς διεθνείς φορείς τυποποίησης. 

Καλύτερη διάθεση των δαπανών για υποδομές — η ΕΕ:

-Θα προωθήσει τη χρήση πολυμερών εργαλείων, όπως το πλαίσιο του ΔΝΤ για την αξιολόγηση της διαχείρισης των δημόσιων επενδύσεων (PIMA), η μεθοδολογία του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των συστημάτων δημόσιων συμβάσεων (MAPS) και το μοντέλο αξιολόγησης δημοσιονομικών κινδύνων στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PFRAM) του ΔΝΤ / της Παγκόσμιας Τράπεζας, για να βελτιωθεί η προετοιμασία των έργων και να διασφαλιστεί η οικονομική αποδοτικότητα των υποδομών.

-Θα παράσχει τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπόνηση τεχνικών μελετών σε χώρες-εταίρους, μέσω των προγραμμάτων του NDICI — Η Ευρώπη στην κόσμο και του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης για τα κράτη μέλη της ΕΕ, το οποίο καθιστά δυνατή την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εθνικών διοικήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το TAIEX.

-Θα προωθήσει την εφαρμογή των αρχών της G20 για επενδύσεις σε ποιοτικές υποδομές σε διεθνές επίπεδο.

4.Συντονισμός των προσπαθειών με ομοϊδεάτες εταίρους

Κατά την υλοποίηση της Global Gateway, η ΕΕ θα συνεργαστεί στενά με ομοϊδεάτες εταίρους για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των αντίστοιχων προσπαθειών τους όσον αφορά τη συνδεσιμότητα και τις ποιοτικές υποδομές με τρίτες χώρες και για την επίτευξη του μέγιστου αντικτύπου όσον αφορά τη γεφύρωση του παγκόσμιου χάσματος υποδομών. Η συνεργασία αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές του έργου μας, συμπεριλαμβανομένων του συντονισμού των πολιτικών, της συνεργασίας στο πλαίσιο κοινών ή παράλληλων έργων και της συγχρηματοδότησής τους, της κοινής συμμετοχής με τις χώρες υποδοχής, τον ιδιωτικό τομέα και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και της συνεργασίας στο πλαίσιο των σχετικών διεθνών φόρουμ καθορισμού προτύπων.

Η G7 έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών που στηρίζουν τις βιώσιμες υποδομές στις χώρες-εταίρους. Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη στη σταδιακή αλλαγή της χρηματοδότησης των υποδομών για την οποία δεσμεύτηκαν οι ηγέτες της G7 κατά τη σύνοδο κορυφής του κόλπου Carbis τον Ιούνιο του 2021 και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην εκπλήρωση αυτής της φιλοδοξίας. Η ΕΕ θεωρεί ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα παραμείνει ανοικτή στη συμμετοχή και άλλων.

Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει εταιρικές σχέσεις συνδεσιμότητας με την Ιαπωνία και την Ινδία. Σκοπεύει επίσης να επιδιώξει εταιρική σχέση συνδεσιμότητας με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με βάση την υπουργική δήλωση του 2020. Στις αρχές του τρέχοντος έτους η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαινίασαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του οποίου τα μέρη συνεργάζονται επίσης για την προώθηση της ασφαλούς και βιώσιμης, διεθνούς ψηφιακής συνδεσιμότητας. Η ΕΕ θα επιδιώξει να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασία με τις ΗΠΑ, καθώς και με τον Καναδά, τη Δημοκρατία της Κορέας και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους.

Για να τεθεί το ζήτημα αυτό σε σημαντικότερη θέση της πολιτικής ατζέντας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγάγει την Global Gateway σε προτεραιότητα στο πλαίσιο των πολυμερών και, κατά περίπτωση, διμερών συνόδων κορυφής με τους διεθνείς εταίρους μας, ξεκινώντας από την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ανατολικής εταιρικής σχέσης, την οποία θα ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης. Θα ενσωματώσει επίσης τις αρχές της Global Gateway στην υφιστάμενη συνεργασία της για τη συνδεσιμότητα με περιφέρειες-εταίρους, οργανισμούς-εταίρους και χώρες-εταίρους.

5.Διακυβέρνηση και επικοινωνία

Τα έργα της Global Gateway θα αναπτυχθούν και θα υλοποιηθούν μέσω πρωτοβουλιών της «Ομάδας Ευρώπη». Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς και με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα στις χώρες-εταίρους.

Η υλοποίηση της Global Gateway θα προωθηθεί υπό τη γενική καθοδήγηση του Προέδρου της Επιτροπής από την Ύπατη Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής και τους αρμόδιους Επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό, θα συσταθεί συμβούλιο Global Gateway για την παροχή στρατηγικής καθοδήγησης στην πρωτοβουλία αυτή, ιδίως σε σχέση με την ανάπτυξη έργων της «Ομάδας Ευρώπη».

Η Επιτροπή θα συστήσει συμβουλευτική ομάδα επιχειρήσεων για την Global Gateway. Η ομάδα αυτή θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα είναι εύκολα προσβάσιμη και θα αποσκοπεί στη συζήτηση της εφαρμογής της στρατηγικής για την Global Gateway. Θα τροφοδοτείται με στοιχεία από τις επιχειρήσεις και θα ανταλλάσσει γνώσεις προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Η ομάδα αυτή θα λειτουργεί συμπληρωματικά και χωρίς να θίγει τις υφιστάμενες οργανώσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Θα καθιερωθεί επίσης διάλογος με την κοινωνία των πολιτών για να εξασφαλιστεί η υιοθέτηση πλήρως συμπεριληπτικής προσέγγισης.

Για τη στήριξη αυτής της δραστηριότητας προσέγγισης, οι αντιπροσωπείες της ΕΕ —σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη»— θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στον συντονισμό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη επιτόπου και στην προσέγγιση των χωρών-εταίρων, προκειμένου να προσδιορίσουν έργα, να τα συνδυάσουν με χρηματοδότηση και να δώσουν συνέχεια στην υλοποίηση. Το έργο τους αυτό θα αποτελέσει μέρος των ευρύτερων διπλωματικών προσπαθειών που θα αναληφθούν από κοινού με τα κράτη μέλη για την προώθηση του μοντέλου της Global Gateway και των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών οφελών που αποφέρει.

Η ΕΕ θα δρομολογήσει εκστρατεία ευαισθητοποίησης στις χώρες-εταίρους για να εξηγήσει την προσέγγιση της Global Gateway στους πολίτες και στα θεσμικά ενδιαφερόμενα μέρη, καλώντας τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας. Η Επιτροπή θα διοργανώσει επίσης ειδική εκστρατεία επικοινωνίας στο πλαίσιο της Global Gateway εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια του 2022.

6.Επόμενα βήματα

Στόχος της Global Gateway είναι να συνδυάσει τα κεφάλαια και την εμπειρογνωσία της «Ομάδας Ευρώπη», των διεθνών εταίρων της και του ιδιωτικού τομέα. Θα καθοδηγείται από τις ανάγκες των χωρών-εταίρων μας και τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πνεύμα αυτό, θα αναπτύξουμε την Global Gateway μαζί με τις χώρες-εταίρους και θα ζητήσουμε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και του τοπικού ιδιωτικού τομέα στις ανταλλαγές μας. Η ΕΕ θα προσεγγίσει τώρα και άλλες χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν. Θα επιδιώξουμε επίσης τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σκοπό να αποδεσμεύσει τα κεφάλαιά του, την εμπειρογνωσία και την πείρα του.

Η πρόοδος ως προς την υλοποίηση της Global Gateway θα υπόκειται σε τακτική και ενεργό παρακολούθηση, αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων. Η στρατηγική θα προσαρμόζεται, αν κρίνεται αναγκαίο. Η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεσμεύονται για την ταχεία εφαρμογή της στρατηγικής και θα ενημερώνουν διεξοδικά Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο.

Με βάση το επιτυχημένο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Συνδεσιμότητας που πραγματοποιήθηκε το 2019, με τη συμμετοχή ορισμένων χωρών-εταίρων της ΕΕ και βασικών ενδιαφερόμενων μερών, η ΕΕ θα διοργανώνει τακτικά συναντήσεις του Global Gateway Forum. Η Επιτροπή θα διοργανώσει συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη τον Ιούνιο του 2022 για να προβεί σε απολογισμό της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά την υλοποίηση της Global Gateway και να διεξαγάγει διάλογο σχετικά με τα επόμενα βήματα.

(1)

Παγκόσμιο κέντρο υποδομών: https://outlook.gihub.org/  

(2)

Rozenberg, Julie· Fay, Marianne. 2019. Beyond the Gap: How Countries Can Afford the Infrastructure They Need while Protecting the Planet. Ουάσινγκτον: Παγκόσμια Τράπεζα.

(3)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου 10629/21 «Μια Ευρώπη συνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο» της 12ης Ιουλίου 2021.

(4)

  https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/statement_21_5767 . 

(5)

Ανακοίνωση «Ένα οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια» [COM(2020) 641 final].

(6)

Κοινή ανακοίνωση «Ενίσχυση της ανθεκτικότητας: μια ανατολική εταιρική σχέση που αποφέρει αποτελέσματα για όλους» [JOIN(2020) 7 final] και κοινό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής «Recovery, resilience and reform: post 2020 Eastern Partnership priorities» (Ανάκαμψη, ανθεκτικότητα και μεταρρύθμιση: προτεραιότητες της ανατολικής εταιρικής σχέσης μετά το 2020) [SWD(2021) 186 final].

(7)

Κοινή ανακοίνωση «Ανανεωμένη εταιρική σχέση με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας: Ένα νέο θεματολόγιο για τη Μεσόγειο» [JOIN(2021) 2 final], και κοινό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής με τίτλο «Renewed Partnership with the Southern Neighbourhood Economic and Investment Plan for the Southern Neighbours» (Ανανεωμένη εταιρική σχέση με το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Νότιας Γειτονίας για τις χώρες της Νότιας Γειτονίας) [SWD(2021) 23 final].

(8)

 Ανακοίνωση της Επιτροπής «Ψηφιακή Πυξίδα 2030: η ευρωπαϊκή οδός για την ψηφιακή δεκαετία» της 9.3.2021 [COM(2021) 118 final].

(9)

Kruk, Margaret E.· Gage, Anna D.· Joseph, Naima T.· Danaei, Goodarz· García-Saisó, Sebastián· Salomon, Joshua A., Mortality due to low-quality health systems in the universal health coverage era: a systematic analysis of amenable deaths in 137 countries, The Lancet 392.10160 (2018), pp. 2203-2212, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31668-4 .

(10)

Η Επιτροπή προτείνει μια νέα πρωτοβουλία Global Gateway για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Προσφέρεται να διαθέσει επιπλέον 750 εκατ. EUR κατά την περίοδο 2022-2027 σε ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΤΕπ θα συμβάλει στα κεφάλαια αυτά σύμφωνα με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και ότι η υλοποίηση των εν λόγω έργων θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί. Για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να προχωρήσουν επειγόντως οι εργασίες για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των έργων. Η Επιτροπή προτείνει να αξιολογηθεί αυτό το ζήτημα το 2024 με σκοπό τη διεύρυνση του προϋπολογισμού κατά περίπτωση.

Top