Landbrugerne er afgørende nu og for vores fremtid
Takket være Europas landbrugsfødevaresektor har 450 mio. mennesker adgang til sikre, sunde og prismæssigt overkommelige fødevarer.
EU's landbrugere er rygraden i Europas selvforsyning med fødevarer og en livsvigtig drivkraft for beskæftigelse og bæredygtig vækst i landdistrikterne. De yder et afgørende bidrag til vores fælles grønne omstilling. Samtidig står de over for udfordringer som. f.eks. klimaændringer og et konkurrencedygtigt globalt marked. De har vist bemærkelsesværdig modstandsdygtighed under en pandemi, en energikrise, konsekvenserne af Ruslands angrebskrig mod Ukraine og høj inflation.
Indledningen af den strategiske dialog
På grund af de voksende udfordringer søger EU de bedste måder at støtte EU's landbrugere på og tilpasse EU's landbrugspolitikker med landbrugernes behov for øje.
For at skabe resultater på dette område har kommissionsformand Ursula von der Leyen lanceret den strategiske dialog om landbrugets fremtid, sådan som hun lovede i sin tale om Unionens tilstand i september 2023.
Europa-Kommissionen samler landbrugere, ejere af lokale fødevareforretninger, europæiske detailhandlende, forbrugerorganisationer, miljøgrupper, finansielle institutioner og den akademiske verden for at udveksle idéer og lytte til landbrugernes behov.
Hvad gør EU på landbrugsområdet?
Europa-Kommissionen lancerede allerede i 2023 en femårig støtteordning for landbrugere i form af en ny fælles landbrugspolitik. Den nye fælles landbrugspolitik modtog 300 mia. euro i finansiering og omfatter stærkere incitamenter til at hjælpe vores landbrugere med at indføre mere bæredygtige og modstandsdygtige metoder. Landbrugerne vil blive betalt mere for deres høstudbytte, hvis de også lagrer kulstof.
I deres strategiske planer under den fælles landbrugspolitik yder medlemslandene højere niveauer af støtte til dem, der har mest brug for det. Eksempelvis vil over 10 % af EU's direkte betalinger, det vil sige 4 mia. euro om året, blive omfordelt til mindre landbrugsbedrifter. Vi har også øget nødhjælpen i forbindelse med katastrofer og prischok.
Alene i 2023 ydede Europa ekstraordinær bistand for over 500 mio. euro til de landbrugere, som blev mest påvirket af kriser.
Som reaktion på landbrugernes bekymringer har Kommissionen fremlagt muligheder for at mindske den administrative byrde for EU's landbrugere og arbejder på foranstaltninger, der skal forbedre deres position i fødevarekæden og håndhævelsen af illoyal handelspraksis. Den har desuden iværksat to spørgeundersøgelser, hvor landbrugere og alle de mindre leverandører i hele fødevareforsyningskæden i den første kan dele deres synspunkter og erfaringer med illoyal handelspraksis, og hvor landbrugere i den anden kan dele deres synspunkter med hensyn til forenkling af visse regler og procedurer.