Direct la conținutul principal
Dialog strategic privind viitorul agriculturii UE

Fără agricultori nu avem nici prezent, nici viitor

Datorită sectorului agroalimentar european, 450 de milioane de oameni au acces la alimente sigure, sănătoase și la prețuri acceptabile.

Agricultorii din UE reprezintă coloana vertebrală a autonomiei alimentare a Europei și sunt actori principali ai ocupării forței de muncă și ai creșterii durabile în zonele rurale. Ei contribuie în mod semnificativ la tranziția verde colectivă a Europei. Din păcate, în același timp, se confruntă cu provocări precum schimbările climatice și supraviețuirea pe o piață globală competitivă. Fermierii au dat dovadă de o reziliență remarcabilă în fața pandemiei, a crizei energetice, a consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a inflației ridicate.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Trebuie să colaborăm cu toți oamenii implicați în agricultura din UE pentru a ne asigura aprovizionarea cu alimente în viitor. Fermierii noștri se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari. Din acest motiv, am dori să lansăm un dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE. Sunt convinsă că agricultura și protecția naturii pot face casă bună împreună. Avem nevoie de ambele.

Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene), Starea Uniunii 2023
Productivitatea
suferă din cauza schimbărilor climatice și a condițiilor meteo extreme
Peste 17 milioane de persoane
lucrează în agricultura UE
57 de ani
Vârsta medie a fermierilor din UE

Lansarea Dialogului strategic

Profesorul Peter Strohschneider a fost numit președinte al acestui dialog, datorită experienței sale îndelungate, în special în calitate de președinte al Comisiei pentru viitorul agriculturii din cadrul Guvernului federal al Germaniei.

Prima reuniune a Dialogului strategic privind agricultura a avut loc pe 25 ianuarie 2024.

Datele reuniunilor plenare:

  1. Reuniunea plenară 1
    25 ianuarie
  2. Reuniunea plenară 2
    11-12 martie
  3. Reuniunea plenară 3
    22-23 aprilie
  4. Reuniunea plenară 4
    11-12 iunie
  5. Reuniunea plenară 5
    9-10 iulie

Raportul va fi publicat în vara anului 2024

Scopul dialogului

Este esențial să discutăm pentru a dezvolta o înțelegere comună a viitorului sistem agricol și alimentar al UE. Dialogul abordează următoarele provocări și oportunități:

  • Cum le putem oferi agricultorilor noștri și comunităților rurale în care trăiesc o perspectivă mai bună, inclusiv un nivel de trai corect?
  • Cum putem sprijini agricultura, ținând seama, totodată, de limitele planetei și ale ecosistemului său?
  • Cum putem valorifica mai bine imensele oportunități oferite de cunoaștere și de inovarea tehnologică?
  • Cum putem promova un viitor prosper pentru sistemul alimentar al Europei într-o lume competitivă?

Dialogul este o oportunitate de a asculta perspectivele, ambițiile, preocupările și soluțiile fermierilor și ale altor actori importanți din întregul lanț agroalimentar, cu scopul de a găsi o înțelegere comună privind viitorul sectorului agroalimentar al Uniunii.

Ce face UE pentru agricultură