Direct la conținutul principal

Conflicte de interese

Măsurile luate de Comisie pentru a aborda riscul unor conflicte de interese și normele aplicabile

Comisia ia măsuri pentru a evita riscul apariției unor conflicte de interese în execuția bugetului UE. Situațiile care implică conflicte de interese (inclusiv cele percepute) pot apărea în orice moment. Este extrem de important ca acestea să fie prevenite sau gestionate în mod corespunzător atunci când apar. Acest lucru este esențial pentru menținerea reputației și imparțialității sectorului public și a celor care iau decizii legate de gestionarea fondurilor UE, precum și a credibilității principiilor statului de drept ca valoare fundamentală a UE. Existența unor politici și norme detaliate pentru evitarea și gestionarea conflictelor de interese și a conflictelor de interese percepute ca atare reprezintă un aspect esențial al bunei guvernanțe și al bunei gestiuni financiare.

Care sunt normele privind evitarea conflictelor de interese în execuția bugetului UE?

Versiunea revizuită a regulamentului financiar, EU Financial Regulationcare a intrat în vigoare la 2 august 2018, a îmbunătățit și mai mult măsurile existente privind protejarea intereselor financiare ale UE. Un exemplu esențial este consolidarea normelor privind conflictele de interese (articolul 61 din regulamentul financiar din 2018). În prezent, pe lângă gestiunea directă și indirectă, acestea vizează în mod explicit și gestiunea partajată între autoritățile statelor membre și orice persoană care execută fonduri UE.

Comisia a emis orientări menite să sensibilizeze opinia publică și să promoveze o interpretare și o aplicare uniformă a normelor privind prevenirea conflictelor de interese. Aceste orientări cuprind, de asemenea, exemple practice, sugestii și recomandări menite să le ofere instituțiilor UE și autorităților statelor membre orientări și instrumente care să le ajute să evite conflictele de interese.

Orientările fac parte din eforturile Comisiei de a consolida în continuare măsurile de protejare a intereselor financiare ale UE. Acestea subliniază, de asemenea, complementaritatea cu regulamentul privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului UE, în temeiul căruia incapacitatea autorităților publice de a asigura absența conflictelor de interese poate indica eventuale încălcări ale principiilor statului de drept, precum și cu monitorizarea eficace a punerii în aplicare a planurilor de redresare și reziliență și cu eforturile suplimentare de asigurare a conformității în ceea ce privește execuția bugetului UE în cadrul gestiunii directe, indirecte și partajate.

7 APRILIE 2021
Orientări privind evitarea și gestionarea conflictelor de interese în temeiul Regulamentului financiar