Siirry pääsisältöön

EU-ohjausjakson suositusten toimeenpano

Kun maakohtaiset suositukset on toukokuussa julkaistu, EU:n jäsenmaat toteuttavat toimia niiden toimeenpanemiseksi.

Yleiskatsaus

Kun EU-ohjausjakson kevätpaketti on toukokuussa julkaistu, Euroopan komissio jakaa sen sisällön EU:n muiden toimielinten ja jäsenmaiden kanssa. Paketin keskeinen osa ovat luonnokset maakohtaisiksi suosituksiksi, joissa kullekin jäsenmaalle annetaan räätälöityä ohjausta harjoitettavasta talous-, työllisyys- ja finanssipolitiikasta.

Kun Euroopan unionin neuvosto on heinäkuussa hyväksynyt lopulliset maakohtaiset suositukset, jäsenmaat sisällyttävät ne osaksi tulevana vuonna harjoittamaansa politiikkaa ja osaksi talousarviosuunnitelmiaan. Tätä lokakuulle jatkuvaa toimeenpanovaihetta kutsutaan kansalliseksi vaiheeksi. Tämän jälkeen euroalueen jäsenmaiden on toimitettava talousarvioesityksensä komissiolle tarkasteltavaksi.

Maakohtaisten suositusten toimeenpanon seurantaa varten on perustettu tietokanta, johon on kirjattu kaikki vuodesta 2011 alkaen annetut suositukset. Komission arvio suositusten toimeenpanossa saavutetusta edistymisestä muodostaa perustan seuraavalle EU-ohjausjaksolle.

Aikataulu

  1. Kesäkuu
    Neuvosto keskustelee maakohtaisista suosituksista

    Kesäkuussa neuvosto keskustelee ehdotetuista maakohtaisista suosituksista, käsittelee muutoksia ja sopii lopullisesta versiosta. Jos suositukset poikkeavat komission alkuperäisestä ehdotuksesta, neuvosto antaa selvityksen tähän johtaneista syistä. Tämän jälkeen maakohtaiset suositukset toimitetaan Eurooppa-neuvostolle, joka antaa niille virallisen vahvistuksen.

  2. Heinäkuu
    Lopulliset maakohtaiset suositukset hyväksytään

    Heinäkuussa neuvosto hyväksyy virallisesti lopulliset maakohtaiset suositukset.

  3. Heinä-lokakuu
    Jäsenmaat noudattavat annettua ohjausta ns. kansallisen vaiheen aikana

    Heinäkuusta alkaen EU:n jäsenmaat aloittavat maakohtaisten suositusten toimeenpanon konkreettisilla politiikkatoimilla ja uudistuksilla. Julkista taloutta koskevat suositukset otetaan huomioon tulevan vuoden talousarvioesityksissä.

    Komissio seuraa tiiviisti jäsenmaiden edistymistä maakohtaisten suositusten toimeenpanossa ja arvioi toimenpiteiden vaikutusta. Lisäksi se käy vuoropuhelua sidosryhmien kanssa. Saamansa palautteen perusteella komissio laatii vuotuisen kasvuselvityksen, joka on seuraavalla EU-ohjausjaksolla perustana uusille politiikkasuosituksille.

    Euroalueen jäsenmaiden on toimitettava lokakuun puoliväliin mennessä seuraavan vuoden talousarvioesityksensä komissiolle ja euroryhmälle. Komissio arvioi, ovatko ne maakohtaisten suositusten, sovitun nettomenopolun ja vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimusten mukaisia. EU-ohjausjakso päättyy tähän.

Seuraavat vaiheet

Syyspaketin julkaiseminen marraskuussa käynnistää uuden EU-ohjausjakson. Paketin sisältö perustuu komission arvioon jäsenmaiden toimista kansallisessa vaiheessa.

On tärkeää huomata, että päättyneen EU-ohjausjakson maakohtaiset suositukset ovat edelleen voimassa. Syyspakettiin sisältyvissä alustavia talousarviosuunnitelmia koskevissa lausunnoissa puututaan talousarvioesityksiin, jotka eivät ole sopusoinnussa aiempien maakohtaisten suositusten kanssa.

Jäsenmaat hyväksyvät talousarvionsa vuoden lopussa.