Ce înseamnă o mai bună legiferare?
Un proces de legiferare UE mai simplu, mai ușor și mai rapid este unul dintre factorii-cheie ai competitivității Europei. Acesta este motivul pentru care atât simplificarea, cât și implementarea, prin structuri și mecanisme specifice, sunt priorități importante ale Comisiei. Comisia caută să simplifice și să reducă sarcina administrativă asociată reglementărilor UE pentru a se asigura că acestea sunt proporționale, stabile, coerente și neutre din punct de vedere tehnologic.
În acest context, Agenda pentru o mai bună legiferare ajută UE să pună în aplicare politici și legi bazate pe date concrete, care să își atingă obiectivele în modul cel mai eficient, dar care să fie în același timp adaptate nevoilor cetățenilor, întreprinderilor și societății civile din UE. Orientările și setul de instrumente pentru o mai bună legiferare oferă îndrumări concrete serviciilor Comisiei care se ocupă de pregătirea noilor inițiative și propuneri, sau de gestionarea și evaluarea legislației existente.

O mai bună legiferare garantează că:
- acțiunile UE se bazează pe cele mai bune date disponibile și sunt concepute pentru a obține impactul dorit, pentru a aduce beneficii societății, economiei și mediului UE și pentru a ajuta Comisia să își îndeplinească prioritățile strategice
- mediul de reglementare este simplu, eficace, eficient, coerent și corect pus în aplicare, astfel încât întreprinderile din Europa să își poată desfășura activitatea mai simplu și mai rapid
- formalitățile administrative și obligațiile de raportare sunt reduse în Europa, pentru a stimula investițiile și competitivitatea
- procesul decizional este deschis și transparent pentru cetățeni, întreprinderi și alte părți interesate
- cetățenii și părțile interesate pot contribui la procesul de elaborare a politicilor și a legislației participând la consultările cu părțile interesate, la consultări publice online, la dialoguri privind punerea în aplicare, verificări pe teren și la cererile de contribuții și la actele Comisiei
- inițiativele UE dau rezultate conform așteptărilor și rămân adecvate scopului și provocărilor viitoare, bazându-se inclusiv pe activitatea Comisiei în materie de analiză prospectivă strategică
- principiile subsidiarității și proporționalității sunt respectate
- valorile UE și modelele de reglementare eficace sunt promovate la nivel mondial, prin sprijinirea bunelor practici în materie de legiferare în procesul de elaborare a politicilor la nivel internațional, de exemplu prin crearea de standarde mondiale.
Care sunt principalele instrumente ale unei mai bune legiferări?
Evaluările, verificările adecvării și studiile de impact
Comisia are sarcina de a planifica, pregăti și propune noi norme și politici ale UE. Activitățile sale sunt ghidate de programul anual de lucru al Comisiei. În cadrul procesului pregătitor, Comisia respectă un set de norme și orientări.
În conformitate cu principiul „evaluării înainte de a acționa”, evaluarea precedă lucrările de revizuire a unei politici sau a unei legislații în vigoare și furnizează informații pentru definirea problemei.
Evaluările și verificările adecvării efectuate de Comisie analizează performanța politicilor, a programelor și a legislației existente. Pe baza datelor concrete, evaluările analizează eficacitatea, relevanța, coerența și valoare adăugată europeană ale unei politici sau legislații în vigoare. Aceste evaluări contribuie apoi la pregătirea revizuirilor sau a noilor inițiative.
Studiile de impact examinează dacă este necesară o acțiune la nivelul UE, evaluează impactul potențial al soluțiilor disponibile și orientează alegerea Comisiei și pregătirea propunerii. Ele sunt realizate în faza de pregătire, înainte de finalizarea, de către Comisie, a unei propuneri de legislație nouă sau de revizuire.
În plus, analiza prospectivă strategică este un instrument important pentru crearea unor politici coerente și adaptate exigențelor viitorului în toate sectoarele. Analiza prospectivă strategică explorează diferite evoluții posibile, precum și posibilitățile și dificultățile care s-ar putea prezenta. Nu în ultimul rând, îi ajută pe decidenți să acționeze în prezent pentru a modela viitorul.
Simplificarea în centrul unei mai bune legiferări
Bazându-se pe Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT), Comisia își intensifică acțiunile în direcția simplificării legislației UE și a reducerii costurilor inutile aferente legiferării, fără a pierde din vedere obiectivele. Prin testarea rezistenței acquis-ului UE cu ajutorul evaluărilor și verificărilor adecvării, propunerile de simplificare ale Comisiei vor simplifica, în cele din urmă, legislația UE și vor reduce sarcinile de reglementare. Acest lucru va ajuta Comisia să reducă sarcinile administrative existente cu cel puțin 25 % și cu 35 % pentru IMM-uri. Abordarea bazată pe principiul numărului constant („one in, one out”) garantează că toate sarcinile introduse de inițiativele Comisiei sunt luate în considerare și că sunt compensate prin eliminarea sarcinilor echivalente din același domeniu de politică.
Competitivitatea este o prioritate-cheie: un nou mecanism de verificare a IMM-urilor și a competitivității va contribui la o mai bună reflectare a acestor două dimensiuni în studiile de impact. Comisia prezintă anual o imagine de ansamblu asupra eforturilor sale de simplificare și de reducere a sarcinii administrative pentru a arăta progresele înregistrate în direcția atingerii acestor obiective.
Controlul calității
Comitetul de control normativ, un organism independent format din funcționari ai Comisiei și experți din afara Comisiei, examinează studiile de impact și unele evaluări. El publică rapoarte anuale în care arată ce a întreprins pentru a-și îndeplini misiunea.
Subsidiaritatea și proporționalitatea
Conform principiului subsidiarității, Comisia urmărește să acționeze numai atunci când este necesar și în situațiile în care acțiunile sale oferă beneficii clare față de măsurile luate la nivel național, regional sau local. O grilă de subsidiaritate este atașată tuturor inițiativelor importante și sensibile din punct de vedere politic însoțite de un studiu din impact.
Principiul proporționalității se axează pe impactul financiar și administrativ al legislației propuse, pentru a garanta că acțiunile de reglementare nu merg dincolo de ce este necesar pentru a îndeplini obiectivele legislative și de politică. Orice astfel de impact trebuie redus la minimum și trebuie să fie proporțional cu obiectivele de politică. Aceasta înseamnă că toate politicile sunt puse în aplicare în modul cel mai simplu și mai puțin costisitor, evitând birocrația inutilă.

Colaborarea cu părțile interesate
Consultarea părților interesate se află în centrul Agendei pentru o mai bună legiferare. Comisia le oferă cetățenilor și părților interesate posibilitatea de a-și exprima părerea online pe parcursul întregului ciclu de viață al unei politici, pentru a colecta elemente în sprijinul procesului de elaborare a politicilor și pentru a asigura transparența.
Portalul „Exprimați-vă părerea: Consultări publice și observații”
Cum funcționează?
- Părțile interesate își pot împărtăși opiniile și pot comunica date concrete cu privire la propunerile de noi politici și acte juridice ale UE, precum și cu privire la legislația în vigoare (evaluări și verificări ale adecvării)
- este multilingv, centralizat, transparent și foarte ușor de utilizat
- contribuțiile servesc procesului decizional.
Abordarea Comisiei în ceea ce privește implicarea părților interesate este recunoscută ca fiind o abordare de vârf: în 2018 și 2021, OCDE a clasat UE pe primul loc între membrii săi.
Cererile de contribuții și consultările publice
Opiniile, experiența practică, elementele și datele provenite de la părțile interesate și de la public contribuie la elaborarea unor inițiative și evaluări de politică de mai bună calitate și mai solide:
- cererile de contribuții (pentru studii de impact, evaluări și verificări ale adecvării) sunt deschise timp de 4 săptămâni
- consultările publice (pentru actele legislative) sunt deschise pentru o perioadă de 12 săptămâni
Ambele sunt în principiu disponibile în toate limbile oficiale ale UE. Europenii își pot aduce contribuția în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE și pot obține o traducere automată informală a tuturor observațiilor și documentelor de poziție în propria limbă.
Observațiile
De asemenea, cetățenii își pot transmite observațiile Comisiei, comentând propunerile de acte juridice sau de acte delegate și de punere în aplicare. Comisia analizează și sintetizează apoi răspunsurile, observațiile și sugestiile pe care le primește. Europenii pot astfel vedea cum contribuie părerea lor la pregătirea inițiativelor. Observațiile cu privire la proiectele de acte legislative sunt comunicate colegiuitorilor (Parlamentul European și Consiliul).

- 7 000 000 vizite pe portalul „Exprimați-vă părerea”
- 93 de propuneri legislative
- 400 000 observații
- 81 consultări publice
- 45 500 contribuții
- 139 de documente referitoare la cererile de contribuții
- 70 000 de comentarii
- 144 proiecte de acte de punere în aplicare și de acte delegate
- 7 500 de observații publicate
Dialogurile privind punerea în aplicare și verificările pe teren
Fiecare membru al Comisiei Europene va organiza anual cel puțin două dialoguri privind punerea în aplicare cu părțile interesate, pentru a alinia punerea în aplicare a legislației UE la realitățile de pe teren. Va fi creată o platformă pentru discuții deschise și transparente între părțile interesate. În cadrul acestor dialoguri, Comisia va colabora cu părțile interesate pentru a identifica obstacolele din calea unei puneri în aplicare corespunzătoare.
În cadrul verificărilor pe teren, Comisia se va adresa, de asemenea, practicienilor din cadrul întreprinderilor, pentru a înțelege experiența lor pe teren și impactul legislației UE asupra activităților lor. Aceste schimburi la nivel tehnic vor contribui la identificarea experiențelor pozitive și la soluționarea problemelor practice și a obstacolelor, precum și la a înțelege cum se leagă acestea de normele UE, de punerea în aplicare și de transpunerea la nivel național.
Rezultatul verificărilor situației reale alimentează testele de rezistență ale legislației existente (inclusiv evaluări și verificări ale adecvării) și contribuie la elaborarea viitoarelor propuneri de simplificare.
Parteneriat și cooperare
Cooperarea dintre instituțiile UE
Îmbunătățirea procesului de legiferare al UE este un obiectiv comun și responsabilitatea tuturor instituțiilor UE și a statelor membre. Cea mai bună modalitate de a îmbunătăți procesul de legiferare al UE și pentru a oferi rezultate mai bune este ca Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană să colaboreze mult mai strâns.
Comisia poate să determine doar impactul, costurile și economiile asociate cu propriile sale propuneri legislative. Modificările realizate în cursul negocierilor cu Parlamentul European și cu Consiliul pot modifica în mod semnificativ impacturile pentru persoane, întreprinderi sau administrații.
Comisia va relansa dialogul politic cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru ca toate părțile să poată evalua împreună impactul modificărilor lor și să își poată îndeplini angajamentele asumate în temeiul Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare.
Punerea în aplicare de către statele membre
UE se bazează pe norme convenite de comun acord. Pentru a oferi un mediu juridic sigur cetățenilor și întreprinderilor din întreaga UE, statele membre trebuie să pună pe deplin în aplicare aceste norme în timp util. Ele trebuie să se asigure că normele sunt aplicate și respectate în mod corect pentru a oferi beneficiile scontate. Punerea în aplicare deficitară creează costuri și insecuritate juridică pentru cetățeni și întreprinderi.
Cooperare internațională
Cooperarea internațională în materie de reglementare este o parte esențială a politicii de reglementare a UE. Politica Comisiei privind o mai bună legiferare s-a dezvoltat de-a lungul anilor și s-a inspirat, de asemenea, din evoluțiile internaționale, de exemplu din diverse recomandări de politică elaborate în cadrul OCDE.
Orientările și setul de instrumente ale Comisiei privind o mai bună legiferare specifică modul în care ar trebui luat în considerare contextul internațional atunci când se evaluează și elaborează politica UE și modul în care ne consultăm cu partenerii internaționali și cu părțile interesate. Este vorba, de exemplu, de obligația de a ține seama de tratatele și acordurile internaționale în elaborarea politicilor noastre, de a analiza în profunzime impactul geopolitic, de a notifica proiectele legislative Organizației Mondiale a Comerțului, de a integra obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, care sunt incluse în prezent în evaluări și studii de impact, etc.