Skip to main content

Konferencia Európa jövőjéről

Zárójelentések és javaslatok

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalos zárórendezvényét 2022. május 9-én – az Európa-napon – tartották Strasbourgban. Ezt megelőzően e nagyszabású páneurópai kezdeményezés keretében a polgárok Európa minden szegletéből egy teljes éven át dolgoztak együtt, vitáztak és tanácskoztak arról, hogy milyen Európában is szeretnének élni. A zárónapon a konferencia vezető testületének társelnökei benyújtották az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének jelentésüket, amely 49 javaslatot tartalmazott.  

E javaslatok kilenc témát ölelnek fel: éghajlatváltozás és környezetvédelem; egészségügy; erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális átállás; európai demokrácia; migráció; oktatás, kultúra, ifjúság és sport. A javaslatok általános célkitűzéseket és több mint 300 konkrét intézkedést tartalmaznak. A három intézmény jelenleg vizsgálja, hogy saját hatáskörén belül és a szerződésekkel összhangban hogyan tudná megvalósítani a javaslatokat.

A Bizottság intézkedései a konferenciát követően

A Bizottság június 17-én közleményt tett közzé, amelyben részletezte, hogy milyen intézkedésekre van szükség a konferencia javaslatai alapján. A dokumentumban áttekintette a következő lépéseket: hogyan érdemes levonni a konferencia tanulságait és beépíteni a részvételi demokráciát az Európai Unió politikai döntéshozatalába és jogalkotásába. Az európai polgári vitacsoportok sikerére építve például a Bizottság – szélesebb körű szakpolitikai döntéshozatalának részeként és a minőségi jogalkotás elveivel összhangban – bizonyos kulcsfontosságú javaslatokkal kapcsolatban adott esetben vitacsoportok ajánlásait fogja kikérni. A Bizottság jelenleg szervezi az első újgenerációs polgári vitacsoportot, amelynek témája az élelmiszer-pazarlás elleni uniós küzdelem lesz.

Európai polgári vitacsoportok

Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetét értékelő 2022. szeptemberi beszédben, valamint az azt kísérő szándéknyilatkozatban jelentette be az új javaslatok első csomagját. Ezeket a javaslatokat a Bizottság a 2023. évi munkaprogramjába is beépítette. A konferencián részt vevő polgárok tájékoztatása és a lendület fenntartása érdekében 2022. decemberében rendezvényre került sor, amelynek témája a konferencia értékelése volt. A felszólalók részletezték, hogy a három uniós intézmény miképpen követi nyomon a konferencia javaslatait.

A konferenciáról

       
Ursula von der Leyen elnök
Elmondták nekünk, hogy jobb jövőt akarnak építeni, beteljesítve a múlt legmaradandóbb ígéreteit. A békére és jólétre, a méltányosságra és a haladásra vonatkozó ígéreteket; egy szociális és fenntartható, gondoskodó és bátor Európa ígéretét. Elmondták nekünk, hogy milyen Európát szeretnének. Most pedig rajtunk a sor, hogy a legközvetlenebb módon járjunk el: vagy a szerződésekben rejlő lehetőségek teljes körű kihasználásával, vagy – szükség esetén – a szerződések módosításával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der Leyen elnök ígéretei között szerepelt, hogy az európaiak nagyobb beleszólást kapnak abba, mit és hogyan tesz értük az EU. A tanácskozási folyamatban minden európai polgár – foglalkozástól, lakóhelytől függetlenül – részt vehetett.

A konferencia célja az volt, hogy tükrözze sokszínűségünket, és közelebb vigye az Uniót az emberekhez. Fontos, hogy az EU üzenete ne csak a fővárosokhoz jusson el, hanem az EU minden szegletében megismerjék. Az Uniónak emellett meg kellett erősítenie a kapcsolatot az európaiak és az őket szolgáló intézmények között. E célok megvalósulását a konferenciához kapcsolódóan EU-szerte rendezett események és viták sokasága, valamint egy többnyelvű interaktív digitális platform szolgálta, méghozzá nagy sikerrel: 2022 májusára a platform közel 5 millió egyedi látogatót fogadott, továbbá 18 000 vitában és több mint 6 500 regisztrált rendezvényen összesen több mint 50 000 aktív résztvevő cserélt eszmét.  

A fiatalokat különösen biztattuk, hogy vegyenek részt és osszák meg ötleteiket. Rendezvényeket szervezhettek európai uniós, országos, regionális és helyi hatóságok, valamint a civil társadalom és más szervezetek is, hogy minél több ember vegyen részt a tanácskozásban.

Videók

A konferencia összefoglalója

 

Pillanatképek az európai vitacsoportokban folyó munkáról

 

Aktualitások

Dokumentumok

 

17 JÚNIUS 2022
Communication on the Conference on the Future of Europe
English
(277.66 KB - PDF)
Letöltés

 

17 JÚNIUS 2022
Annex to the Communication on the Conference on the Future of Europe
English
(987.99 KB - PDF)
Letöltés

 

13 MÁJUS 2022
Factsheet - Conference on the Future of Europe - Report on the final outcome
English
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

9 MÁJUS 2022
Conference on the Future of Europe: Report on the final outcome
English
(HTML)
Letöltés

 

8 MÁRCIUS 2021
EGYÜTTES NYILATKOZAT AZ EURÓPA JÖVŐJÉRŐL SZÓLÓ KONFERENCIÁRÓL
magyar
(246.12 KB - PDF)
Letöltés

 

22 JANUÁR 2020
Communication: Shaping the Conference on the Future of Europe
English
(616.61 KB - PDF)
Letöltés

 

Tájékoztatók

10 JÚNIUS 2021
Factsheet - Conference Roll-out
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés

 

10 JÚNIUS 2021
Factsheet - Digital Platform
magyar
(5.95 KB - HTML)
Letöltés