Gå direkt till innehållet

Januari till april 2021

Läs nyheterna från januari till april 2021

Protective equipment

27 april 2021 – EU skickar hjälp till Indien via sin civilskyddsmekanism

EU-länderna kommer de närmaste dagarna att skicka syrgas, läkemedel och utrustning till Indien som har ett akut behov och har bett omvärlden om hjälp. Irland har erbjudit 700 syrgaskoncentratorer, en syrgasgenerator och 365 respiratorer. Belgien har erbjudit 9 000 doser av antivirusläkemedlet remdesivir. Rumänien har erbjudit 80 syrgaskoncentratorer och 75 syrgasflaskor. Luxemburg skickar 58 respiratorer. Portugal ställer upp med 5 503 flaskor remdesivir och 20 000 liter syrgas per vecka och Sverige skickar 120 respiratorer. Andra EU-länder väntas erbjuda mer stöd de närmaste dagarna, bland annat Frankrike och Tyskland.

Berlaymont

16 april 2021 – Bulgarien, Finland, Frankrike och Litauen får 562,5 miljoner euro från React-EU

Stöd från React-EU ska utöka krisinsatserna i Bulgarien, Finland, Frankrike och Litauen med 562,5 miljoner euro genom investeringsinitiativet mot effekter av coronaviruset. React-EU ingår i återhämtningsinstrumentet NextGenerationEU och ska ge ett övergripande extra stöd på 47,5 miljarder euro till sammanhållningspolitikens program under 2021 och 2022. Extrapengarna ska gå till att stödja sysselsättning, företag och den gröna och digitala omställningen. Investeringarna har öronmärkts för att stödja långsiktiga anpassningar av infrastrukturen och göra företagen mer resilienta i Bulgarien och utveckla forskning och innovation i Finland. I Franrike ska stödet användas för rörelsekapital och i Litauen till att bredda e-handelsmodeller, öka forskningsinvesteringarna och utveckla nya produkter.

President von der Leyen

14 april 2021 – EU-länderna har gett 100 miljoner vaccinationer mot covid-19

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vaccinationstakten ökar i EU! Fram till i går hade EU-länderna fått 126 miljoner doser. Jag är glad att jag i dag kan berätta att vi har nått 100 miljoner vaccinationer i EU. Det är en milstolpe vi kan vara stolta över.”

Picture of the Berlaymont facade

14 april 2021 – Kommissionen gör sig redo att låna 800 miljarder euro till NextGenerationEU för att stödja återhämtningen

Kommissionen har inlett arbetet med att se till att upplåningen till återhämtningsinstrumentet NextGenerationEU görs på de förmånligaste villkoren för EU-länderna och deras invånare. Kommissionen vill använda en diversifierad finansieringsstrategi för att låna upp cirka 800 miljarder euro i löpande priser fram till slutet av 2026.

Humanitarian aid workers in a warehouse

8 april 2021 – Team Europas partnerländer fick över 26 miljarder euro under 2020

Den 1 januari 2021 hade Team Europa redan gett över 26 miljarder euro i stöd till drygt 130 partnerländer runtom i världen. 3,2 miljarder euro har använts för att tillgodose humanitära behov, 3,5 miljarder för att stärka hälso- och sjukvården och förbättra tillgången till vatten och sanitet och 19,5 miljarder euro för att mildra pandemins sociala och ekonomiska konsekvenser. Team Europa arbetar också för att säkra global och rättvis tillgång till vacciner mot covid-19 och stöder ländernas vaccinationskampanjer, samtidigt som man undersöker möjligheterna att öka den lokala tillverkningskapaciteten. Det globala Covax-initiativet, som EU har varit med om att starta, har dessutom fått över 2,2 miljarder euro från Team Europa.

ghs-visual.jpg

7 april 2021 – Ny webbplats om det globala hälsotoppmötet den 21 maj

EU-kommissionen har tagit fram en ny webbplats med information om det kommande världstoppmötet om hälsa. Toppmötet hålls i Rom den 21 maj 2021 och anordnas av kommissionen och det italienska ordförandeskapet för G20. Det blir ett tillfälle för G20-gruppen och inbjudna ledare, chefer för internationella och regionala organisationer och företrädare för globala hälsoaktörer att diskutera vad man lärt sig av coronapandemin.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

6 april 2021 – React-EU:s första stödåtgärder för återhämtning och omställning godkända för Nederländerna och Österrike

Kommissionen har godkänt de första besluten inom initiativet React-EU om att ändra fyra av Europeiska regionala utvecklingsfondens operativa program i Nederländerna och Österrike och öka investeringsanslagen med nästan 262 miljoner euro från React-EU. Nederländerna och Österrike är därmed de första EU-länderna som får pengar från React-EU, som är en del av återhämtningsinstrumentet Next Generation EU. Stödet går till att fortsätta och utöka de krishanterings- och reparationsåtgärder som genomförs genom investeringsinitiativen mot coronaeffekter och fungerar som en bro till den långsiktiga återhämtningsplanen.

worker in a shop

30 mars 2021 – Kommissionen betalar ut ytterligare 13 miljarder euro från Sure till sex medlemsländer

Sex EU-länder har fått totalt 13 miljarder euro i den sjätte delutbetalningen från Sure-instrumentet för att skydda jobben och arbetstagarna. Det är den tredje utbetalningen under 2021. Tjeckien får 1 miljard euro, Belgien 2,2 miljarder euro, Spanien 4,06 miljarder euro, Irland 2,47 miljarder euro, Italien 1,87 miljarder euro och Polen 1,4 miljarder euro. Det är första gången som Irland får pengar från Sure-instrumentet, medan de andra fem EU-länderna redan har fått lån genom Sure. Hittills har 17 medlemsländer fått totalt 75,5 miljarder euro från Sure-instrumentet i back-to-back-lån. Se hur mycket som har betalats ut hittills och obligationernas olika löptider i vår översikt.

A nurse

26 mars 2021 – EU för hälsa med en budget på 5,1 miljarder euro träder i kraft

Kommissionen välkomnar att programmet EU för hälsa har trätt i kraft. EU för hälsa kommer att vara viktigt för EU:s återhämtning efter coronapandemin genom att bidra till att göra EU:s befolkning sundare, stödja kampen mot internationella hot mot människors hälsa och främja EU:s beredskap och förmåga att effektivt hantera framtida hälsokriser, som en del av en framtida och stark europeisk hälsounion. Programmet är ett långtgående och målinriktat finansieringsprogram för 2021–2027 som ska se till att människors hälsa skyddas på EU:s alla politikområden och i all verksamhet. EU för hälsa är i ekonomiska termer det mest omfattande folkhälsoprogrammet hittills och ska förse EU-länder, hälsoorganisationer och icke-statliga organisationer med finansiering.

Lot of vaccines doses

24 mars 2021 – Kommissionen skärper exportvillkoren för vacciner mot covid-19

Kommissionen har beslutat att man även ska beakta principerna ömsesidighet och proportionalitet innan man godkänner export av vacciner. Det innebär att medlemsländerna bör väga in mottagarlandets eventuella exportrestriktioner för vacciner eller råvaror och de förhållanden som råder där, t.ex. smittläget, vaccinationstäckningen och befintliga vaccinlager. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”EU är stolt över att ha vaccintillverkare som exporterar vacciner över hela världen, eftersom vi är övertygade om att ingen är säker förrän alla är säkra. Men EU är den enda större tillverkaren i OECD som fortsätter att exportera vacciner, även till länder som har egen produktionskapacitet men som har hittat sätt att begränsa exporten. Dessutom går exporten till länder där smittläget är mindre allvarligt än i EU och som har kommit längre i vaccineringen av sina invånare. Därför måste vi införa ömsesidighet och proportionalitet i EU:s tillståndsmekanism.”

A man supervising a young employer

22 mars 2021 – Sure räddar jobb enligt rapport

Kommissionen har publicerat en första preliminär utvärdering av Sure, EU:s instrument på 100 miljarder euro som ska bevara jobb och skydda ekonomin mot coronakrisens effekter. Enligt kommissionens rapport hjälpte stödet mellan 25 och 30 miljoner människor under 2020. Mellan 1,5 och 2,5 miljoner företag som drabbats av coronakrisen har fått stöd från Sure och på så sätt kunnat behålla sina anställda. Kommissionen har hittills fördelat totalt 90,6 miljarder euro i ekonomiskt stöd till 19 EU-länder.

A girl waiting in line at the airport

17 mars 2021 – Kommissionen föreslår ett digitalt covidintyg med information om vaccination, tester och genomgången sjukdom

Kommissionen föreslår att det införs ett digitalt grönt covidintyg som ska fungera som bevis på att man har vaccinerats, testat negativt eller haft covid-19, och gemensamma regler för att utfärda, verifiera och godta intygen. De som av olika skäl inte vaccineras får inte diskrimineras. Alla måste kunna utöva sin rätt till fri rörlighet. Därför kommer det inte att krävas ett vaccinationsintyg för att få resa i EU, oavsett färdmedel. Förslaget ska underlätta den fria rörligheten i EU under coronapandemin genom att det införs säkra intyg som erkänns och fungerar i hela EU.

Two people talking

16 mars 2021 – Kommissionen betalar ut ytterligare 9 miljarder euro från Sure till sju EU-länder

Sju länder har fått totalt 9 miljarder euro i den femte delutbetalningen från Sure-instrumentet. Det är den andra utbetalningen under 2021. Tjeckien får 1 miljard euro, Spanien 2,87 miljarder euro, Kroatien 510 miljoner euro, Italien 3,87 miljarder euro, Litauen 302 miljoner euro, Malta 123 miljoner euro och Slovakien 330 miljoner euro. Lånen ska hjälpa länderna att hantera plötsliga ökningar av de offentliga utgifterna för att bevara jobben. Hittills har 16 medlemsländer fått totalt 62,5 miljarder euro från Sure-instrumentet i back-to-back-lån. Under 2021 satsar kommissionen på att låna upp ytterligare drygt 25 miljarder euro genom att utfärda EU-Sure-obligationer.

vaccine vials

11 mars 2021 – Kommissionen godkänner det fjärde säkra och effektiva vaccinet mot covid-19

Kommissionen har beviljat ett villkorligt godkännande för försäljning för Johnson & Johnsons vaccin. Det är det fjärde vaccinet mot covid-19 som godkänns i EU. Godkännandet, som stöds av EU-länderna, kommer efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten som gjort en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet och verkan. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vaccinet kommer att hjälpa oss att öka vaccinationstakten under andra kvartalet 2021. Endast en dos krävs av vaccinet, vilket tar oss ett steg närmare vårt gemensamma mål att 70 % av den vuxna befolkningen ska ha vaccinerats i slutet av sommaren.

A nurse

11 mars 2021 – Kommissionen vill satsa 530 miljoner euro från EU:s solidaritetsfond på att bekämpa coronapandemin

EU-kommissionen föreslår att nära 530 miljoner euro ska anslås från EU:s solidaritetsfond för att bidra till de offentliga utgifterna för medicinsk och personlig skyddsutrustning, krisstöd till befolkningen och åtgärder för att förebygga, övervaka och begränsa smittspridningen. Förslaget kommer att bidra till insatserna i sjutton EU-länder och tre anslutningsländer när det har godkänts av Europaparlamentet och rådet. Stödpaketet omfattar också de förskott på 132,7 miljoner euro som redan har betalats ut till Irland, Grekland, Kroatien, Portugal, Spanien, Tyskland och Ungern.

Cargo freight on palettes branded with EU flag being loaded onto an airplane.

10 mars 2021 – Nya grepp för EU:s globala bistånd mot bakgrund av coronapandemin

Kommissionen har lagt fram ett meddelande om humanitära insatser som beskriver hur EU kan trappa upp sitt arbete för att lösa de humanitära utmaningarna i samband med coronapandemin. I meddelandet föreslås åtgärder för att skynda på det humanitära biståndet, skapa bättre förutsättningar för partnersamarbete på det humanitära området och ta itu med krisernas bakomliggande orsaker enligt Team Europa-strategin. Man lyfter också fram internationell humanitär rätt och insatser mot klimatförändringarnas dramatiska humanitära konsekvenser.

Two men working in a factory.

4 mars 2021 – För en återhämtning som ger jobb – effektiva arbetsmarknadsåtgärder i handlingsplanen om sociala rättigheter

Som ett led i handlingsplanen för den europeiska pelaren för sociala rättigheter har kommissionen lagt fram en rekommendation till EU-länderna om hur de kan underlätta övergången från krisstöd för att bevara jobben till att skapa framtidssäkra jobb. Rekommendationen om effektiva aktiva arbetsmarknadsåtgärder (Ease) främjar jobbskapande och övergångar på arbetsmarknaden från näringar på nedgång till expansiva branscher inom framför allt de digitala och gröna områdena. De nya åtgärderna omfattar tre viktiga aspekter som EU-länderna bör inkludera i sina återhämtnings- och resiliensplaner: anställningsincitament och stöd till företagande, möjligheter till kompetensutveckling och omskolning och ökat stöd till arbetsförmedlingar.

Picture of the press conference

3 mars 2021 – Ett år sedan covid-19-utbrottet: uppdaterad strategi för finanspolitiken

Kommissionen har antagit ett meddelande med allmänna riktlinjer för den finanspolitik som EU-länderna bör bedriva framöver. Kommissionen redogör också för sina överväganden huruvida den allmänna undantagsklausulen ska fortsätta att vara aktiverad eller avaktiveras. Det är viktigt att länderna samordnar sin finanspolitik för att stödja den ekonomiska återhämtningen. Kommissionen föreslog i mars 2020 att den allmänna undantagsklausulen skulle aktiveras som ett led i sin strategi för snabba, kraftfulla och samordnade insatser mot coronakrisen. Därmed har EU-länderna kunna vidta åtgärder för att hantera krisen och de har kunnat avvika från de budgetkrav som under normala förhållanden skulle gälla enligt EU:s finanspolitiska regelverk.

President von der Leyen

24 februari 2021 – Ursula von der Leyen talar vid lanseringseventet för kampanjen ”En återhämtningsplan för världen”

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen välkomnar organisationen Global Citizens nya kampanj: Låt oss övervinna pandemin med en global vaccinationskampanj. Låt oss stoppa hungerkrisen. Få tillbaka barnen till klassrummen. Bekämpa den ökande ojämlikheten. Och arbeta för en grön återhämtning som behandlar vår planet med omsorg och respekt.” Årets första viktiga internationella sammankomst är enligt Ursula von der Leyen det globala hälsotoppmötet i Rom som hon kommer att sammankalla med den italienske premiärministern Mario Draghi.

Vaccines

19 februari 2021 – EU:s stöd till Covax fördubblas till 1 miljard euro för att ge tillgång till säkra och effektiva vacciner

EU har meddelat att man anslår ytterligare 500 miljoner euro till Covax och alltså fördubblar sitt bidrag till det globala initiativet för att säkra en rättvis och jämlik tillgång till säkra och effektiva vacciner mot covid-19. Det nya bidraget innebär att det totala bidragsbeloppet uppgår till 1 miljard euro. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav det nya bidraget på det virtuella G7-toppmötet: ”Som ett led i den globala kampen mot coronaviruset lovade vi förra året att vacciner ska vara tillgängliga för alla på vår jord som behöver dem. Detta mål uppnår vi lämpligast genom Covax. Vi har därför beslutat att fördubbla EU-kommissionens stöd till Covax till 1 miljard euro.”

Image of a researcher

17 februari 2021 – Kommissionen tar itu med virusmutationer och ökar beredskapen

Kommissionen lägger fram en ny beredskapsplan mot biologiska hot, den så kallade Hera-inkubatorn, för att hantera hot i närtid och på medellång sikt och samtidigt lägga grunden till EU:s långsiktiga beredskap för hälsokriser. Genom Hera-inkubatorn ska forskare, bioteknikföretag, tillverkare, tillsynsmyndigheter och andra myndigheter samarbeta för att snabbt upptäcka och kartlägga nya virusvarianter, snabbt anpassa vaccinerna, inrätta ett europeiskt nätverk för kliniska prövningar och utöka tillverkningen. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Tillsammans kommer vi att arbeta för att identifiera nya varianter snabbare, anpassa befintliga vacciner, anordna kliniska prövningar, dela data, snabba på godkännandet och utöka masstillverkningen av nya vacciner.”

euro coin

11 februari 2021 – Kommissionens ekonomiska vinterprognos 2021: tuff vinter men det finns ljus i slutet av tunneln

Kommissionen har publicerat sin ekonomiska vinterprognos 2021 som förutspår att ekonomin i euroområdet kommer att växa med 3,8 % både 2021 och 2022 medan ekonomin i EU kommer att växa med 3,7 % 2021 och 3,9 % 2022. Ekonomierna i euroområdet och i EU väntas komma tillbaka till samma produktionsnivå som före krisen tidigare än vad som förutspåddes i den ekonomiska höstprognosen 2020. Ekonomierna väntas börja växa igen under våren och tillväxten ta fart på riktigt under sommaren i takt med att vaccinationsprogrammen får genomslag och länderna kan börja lätta på restriktionerna. Pandemins ekonomiska konsekvenser skiljer sig åt mellan EU-länderna och hur snabbt länderna återhämtar sig väntas också variera kraftigt.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

10 februari 2021 – Europaparlamentet godkänner faciliteten för återhämtning och resiliens med en budget på 672,5 miljarder euro

EU-kommissionen välkomnar omröstningen i parlamentet som bekräftar den politiska överenskommelse om faciliteten som nåddes i december 2020. Godkännandet är ett viktigt steg mot att göra 672,5 miljarder euro i lån och bidrag tillgängliga för EU-länderna till stöd för reformer och investeringar. Faciliteten för återhämtning och resiliens är det viktigaste instrumentet inom Next Generation EU, en plan som ska se till att EU kan gå starkare ur krisen. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Med vaccin besegrar vi viruset. Men vi måste också hjälpa enskilda invånare, företag och samhällen att ta sig ur den ekonomiska krisen. Den budget på 672,5 miljarder euro som tilldelats faciliteten för återhämtning och resiliens ska gå just till detta ändamål. Investeringarna ska göra EU mer miljövänligt, digitalt och resilient, till förmån för alla på lång sikt.”

AstraZeneca

29 januari 2021 – Kommissionen godkänner det tredje säkra och effektiva vaccinet mot covid-19

Kommissionen har beviljat ett villkorligt godkännande för försäljning för AstraZenecas vaccin. Det är det tredje vaccinet mot covid-19 som godkänns i EU. Godkännandet, som stöds av EU-länderna, kommer efter en positiv vetenskaplig rekommendation som bygger på en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet och verkan som gjorts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Att se till att EU-länderna får tillgång till säkra vacciner är vår främsta prioritering. Nu när AstraZenecas vaccin har godkänts får vi ytterligare 400 miljoner doser. Jag förväntar mig att företaget levererar doserna enligt överenskommelse så att EU-invånarna kan vaccineras så snart som möjligt. Vi kommer att fortsätta att göra allt vi kan för att säkra fler vacciner för EU-länderna, våra grannländer och våra samarbetspartner i hela världen.”

proof of COVID-19 vaccination

27 januari 2021 – EU-länderna antar riktlinjer för vaccinationsintyg för medicinska syften

EU-länderna har med stöd av EU-kommissionen antagit riktlinjer för bevis på covid-19-vaccination som kan användas för medicinska syften. Riktlinjerna ska bidra till enhetliga vaccinationsintyg som erkänns i alla EU-länder och innehåller vissa uppgifter, bland annat en unik identitetsbeteckning. Målet är ett system som fungerar för både pappersintyg och digitala intyg, är flexibelt och kompatibelt med nationella lösningar och garanterar skydd av personuppgifter. Riktlinjerna har tagits fram efter diskussioner i nätverket för e-hälsa och samråd med hälsosäkerhetskommittén, EU:s läkemedelsmyndighet och smittskyddsmyndighet och WHO.

 

People walking in an airport

25 januari 2021 – Kommissionen vill uppdatera de samordnade åtgärderna för resor inom och till EU

Kommissionen har föreslagit ytterligare skyddsåtgärder och krav för internationella resenärer till EU och en uppdatering av rådets rekommendation om att samordna åtgärder som inskränker den fria rörligheten i EU. Åtgärderna omfattar obligatorisk testning före avresan, striktare åtgärder för resenärer från högriskområden och ett gemensamt europeiskt passagerarformulär. Kommissionen föreslår bland annat att man lägger till mörkrött som ny färg på Europeiska smittskyddsmyndighetens karta över smittläget. På grund av de nya varianterna av coronaviruset och det instabila smittläget i världen krävs fler åtgärder för att garantera säkra resor till EU. EU-länderna ska nu diskutera förslaget och enas om det.

vaccines

21 januari 2021 – EU-ledarna enas om att öka vaccinationstakten och diskuterar andra åtgärder på sitt videotoppmöte

Vid Europeiska rådets möte konstaterade EU:s ledare att läget är allvarligt, särskilt med tanke på de nya virusvarianterna. De enades om att försöka öka vaccinationstakten och ta fram ett enhetligt vaccinationsintyg för medicinska syften. Solidariteten med länder utanför EU bekräftades också. EU-ledarna slog dessutom fast att det behövs mer testning och genomsekvensering. De framhöll att gränserna måste förbli öppna för att den inre marknaden ska fungera men att man starkt bör avråda från alla icke nödvändiga resor. EU-kommissionen föreslog att man skulle lägga till mörkrött som en ny färg på Europeiska smittskyddsmyndighetens karta över smittläget. Läs pressuttalandet från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

person being vaccinated

19 januari 2021 – Kommissionen vill se nya åtgärder för en enad front mot covid-19

Två dagar före EU-ledarnas videokonferens om samordnade insatser mot coronapandemin lägger kommissionen fram ett meddelande med ett antal åtgärder för att intensifiera kampen mot pandemin och påskynda vaccineringen. Senast i mars 2021 bör EU-länderna ha vaccinerat minst 80 % av alla över 80 år och 80 % av vård- och omsorgspersonalen. Till sommaren 2021 bör minst 70 % av den vuxna befolkningen ha vaccinerats. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vi behöver vaccin för att ta oss ut ur krisen. Vi har redan säkrat tillräckligt med vaccin för EU:s hela befolkning. Nu måste vi påskynda leveranserna och vaccineringen.”

girl getting vaccinated

12 januari 2021 – Kommissionen slutför sonderande samtal med Valneva för att säkra ett nytt potentiellt vaccin

Kommissionen har slutfört sonderande samtal med läkemedelsföretaget Valneva om att köpa in dess vaccin mot covid-19 när det väl har visat sig vara säkert och effektivt. Enligt det planerade avtalet kan EU-länderna köpa sammanlagt 30 miljoner doser, och i ett senare skede uppemot 30 miljoner doser till. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Dagens steg mot att ingå ett avtal med Valneva kompletterar EU:s utbud av vacciner, och är ett synbart bevis på kommissionens beslutsamhet när det gäller att finna en varaktig lösning på pandemin.”

pfizer vaccine

8 januari 2021 – Kommissionen vill köpa ytterligare 300 miljoner doser av vaccinet från Biontech-Pfizer

Kommissionen föreslår att EU-länderna köper ytterligare 200 miljoner doser av Biontechs och Pfizers vaccin mot covid-19, med möjlighet att köpa 100 miljoner doser till. Doserna kan levereras från och med andra kvartalet 2021. EU kan därmed köpa upp till 600 miljoner doser totalt och fördubbla mängden doser av det här vaccinet, som redan används. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Med de två godkända vaccinerna har vi redan säkrat doser för att vaccinera 380 miljoner människor. Det är mer än 80 % av EU:s befolkning. Och det kommer fler vacciner de närmaste veckorna och månaderna.”

vaccination medical student

6 januari 2021 – Kommissionen godkänner det andra säkra och effektiva vaccinet mot covid-19

Kommissionen har beviljat ett villkorligt godkännande för försäljning för det vaccin mot covid-19 som utvecklats av Moderna. Det är det andra vaccinet som godkänns i EU. Godkännandet, som stöds av EU-länderna, kommer efter en positiv vetenskaplig rekommendation som bygger på en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet, verkan och kvalitet av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Med Modernas vaccin, som är det andra vaccinet som nu godkänns i EU, får vi ytterligare 160 miljoner doser. Och fler vacciner kommer. EU har säkrat två miljarder doser av potentiella vacciner mot covid-19.”