Siirry pääsisältöön

Tammikuu–huhtikuu 2021

Uutisia EU:n koronavirustoimista tammikuusta huhtikuuhun 2021

Protective equipment

27.4.2021 – EU kanavoi apua Intialle EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

Vastauksena Intian avunpyyntöön EU-maat lähettävät sinne lähipäivinä muun muassa happea, lääkkeitä ja laitteita. Irlanti on tarjonnut 700 happirikastinta, happigeneraattorin ja 365 hengityskonetta. Belgia on tarjonnut 9 000 annosta remdesiviiriä sisältävää viruslääkettä. Romania on tarjonnut 80 happirikastinta ja 75 happisylinteriä. Luxemburg on tarjonnut 58 hengityskonetta. Portugali on tarjonnut 5 503 pulloa remdesiviiriä ja 20 000 litraa happea viikossa, ja Ruotsi on tarjonnut 120 hengityskonetta. Muiden EU-maiden, mm. Ranskan ja Saksan, odotetaan tarjoavan apuaan lähipäivinä.

Berlaymont

16.4.2021 – REACT-EU: 562,5 miljoonaa euroa investointirahoitusta Suomelle, Liettualle, Ranskalle ja Bulgarialle

REACT-EU-välineestä myönnetään Suomelle, Liettualle Ranskalle ja Bulgarialle yhteensä noin 562,5 miljoonaa euroa investointirahoitusta. Näin laajennetaan koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskevan investointialoitteen kautta toteutettavia kriisintorjuntatoimia. REACT-EU on osa NextGenerationEU-elpymisvälinettä, ja siitä annetaan yhteensä 47,5 miljardia euroa lisätukea koheesiopolitiikan ohjelmille vuosina 2021 ja 2022. Varoilla tuetaan työpaikkoja, yrityksiä sekä vihreää ja digitaalista siirtymää. Tuki on korvamerkitty tutkimuksen ja innovoinnin kehittämiseen Suomessa, sähköisten liiketoimintamallien laajentamiseen, tutkimusinvestointien lisäämiseen ja uusien tuotteiden kehittämiseen Liettuassa, käyttöpääoman tarjoamiseen Ranskassa ja infrastruktuurien pitkän aikavälin mukauttamiseen ja liiketoiminnan häiriönsietokyvyn parantamiseen Bulgariassa, osana pandemian torjumista.

President von der Leyen

14.4.2021 – EU:ssa on annettu 100 miljoonaa covid-19-rokoteannosta

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi rokotehankintoja: ”Rokottaminen nopeutuu kaikkialla Euroopassa. Jäsenmaille on toimitettu yli 126 miljoonaa rokoteannosta. Minulla on ilo ilmoittaa, että EU:ssa on annettu 100 miljoonaa rokoteannosta. Voimme olla ylpeitä tästä saavutuksesta.”

Picture of the Berlaymont facade

14.4.2021 – NextGenerationEU: Komissio valmistautuu hankkimaan 800 miljardia euroa elpymisen rahoittamiseen

Komissio on toteuttanut toimia varmistaakseen, että väliaikaiseen NextGenerationEU-elpymisvälineeseen liittyvä lainanotto toteutetaan EU-maiden ja niiden kansalaisten kannalta mahdollisimman edullisin ehdoin. Komissio ottaa käyttöön monipuolisen rahoitusstrategian, jonka avulla on tarkoitus hankkia noin 800 miljardia euroa rahoitusta vuoteen 2026 mennessä.

Humanitarian aid workers in a warehouse

8.4.2021 – Team Europe on antanut vuoden aikana kumppanimaille tukea yli 26 miljardia euroa

Team Europe oli 1.1.2021 mennessä myöntänyt tukea runsaat 26 miljardia euroa yli 130 kumppanimaalle eri puolilla maailmaa. Humanitaarisiin tarpeisiin käytettiin 3,2 miljardia euroa. Terveys-, vesi- ja saniteettihuollon parantamiseen käytettiin 3,5 miljardia euroa. Pandemian sosioekonomisten seurausten lieventämiseen käytettiin 19,5 miljardia euroa. Team Europe pyrkii myös varmistamaan covid-19-rokotteiden maailmanlaajuisen ja tasapuolisen saatavuuden ja tukemaan rokotuskampanjoiden käynnistämistä samalla kun tutkitaan mahdollisuuksia lisätä paikallista valmistuskapasiteettia. EU oli johtavassa asemassa COVAX-mekanismin perustamisessa. Team Europen 2,2 miljardin rahoitusosuus tekee siitä yhden mekanismin tärkeimmistä avunantajista.

ghs-visual.jpg

7.4.2021 – Maailmanlaajuinen terveyshuippukokous: Pysy ajan tasalla uuden verkkosivuston kautta

Euroopan komissio on julkaissut uuden verkkosivuston, jolla on keskeistä tietoa tulevasta maailmanlaajuisesta terveyshuippukokouksesta. Euroopan komission ja G20-ryhmän puheenjohtajavaltion Italian isännöimä huippukokous pidetään Roomassa 21.5.2021. Se tarjoaa G20-ryhmälle sekä osallistumaan kutsutuille vaikuttajille, kansainvälisten ja alueellisten järjestöjen johtajille ja kansainvälisten terveysjärjestöjen edustajille tilaisuuden jakaa covid-19-pandemiasta saatuja kokemuksia.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

6.4.2021 – Ensimmäiset REACT-EU-välineestä annettavat elpymis- ja siirtymätuet myönnetty Alankomaille ja Itävallalle

Komissio hyväksyi ensimmäiset REACT-EU-välinettä koskevat päätökset, joihin sisältyy muutoksia neljään Alankomaissa ja Itävallassa toteutettavaan Euroopan aluekehitysrahaston toimenpideohjelmaan ja joilla lisätään investointeihin REACT-EU-välineestä käytettävissä olevaa rahoitusta lähes 262 miljoonalla eurolla. Alankomaista ja Itävallasta tuli näin ollen ensimmäiset EU-maat, jotka saivat tukea REACT-EU-välineestä. Nämä tuet ovat osa NextGenerationEU-elpymisvälinettä ja niiden ansiosta koronaviruksen vaikutusten lieventämistä koskevien investointialoitteiden kautta toteutettavien kriisintorjunta- ja korjaustoimenpiteiden jatkaminen ja laajentaminen on mahdollista. Lisäksi ne toimivat yhdyskäytävänä pitkän aikavälin elvytyssuunnitelmaan.

worker in a shop

30.3.2021 – SURE-tukivälineestä uusi 13 miljardin euron rahoitus kuudelle EU-maalle työpaikkojen säilyttämisen tueksi

Euroopan komissio on maksanut SURE-tukivälineen kuudennessa erässä 13 miljardia euroa kuudelle EU-maalle. Kyseessä on kolmas maksuerä vuonna 2021. Tukea tässä erässä saivat Belgia (2,2 mrd euroa), Espanja (4,06 mrd euroa), Irlanti (2,47 mrd euroa), Italia (1,87 mrd euroa), Puola (1,4 mrd euroa) ja Tšekki (1 mrd euroa). Irlanti sai nyt SURE-rahoitusta ensimmäistä kertaa. Muut viisi maata ovat jo aiemminkin saaneet SURE-lainoja. Tähän mennessä 17 EU-maata on saanut SURE-välineestä yhteensä 75,5 miljardia euroa ns. back-to-back-lainoina. Tähän mennessä maksetut määrät ja eri joukkovelkakirjalainojen erääntymisajat esitetään tiivistetysti täällä.

A nurse

26.3.2021 – 5,1 miljardin euron suuruisen EU4Health-ohjelman voimaantulo

Komission ehdottama uusi EU4Health-ohjelma tulee voimaan. EU4Health-ohjelma on osa tulevaa vahvaa Euroopan terveysunionia. Ohjelman merkitys covid-19-pandemian jälkeisessä elpymisessä on huomattava. Sillä tervehdytetään EU:n väestöä, tuetaan rajatylittävien terveysuhkien torjuntaa ja vahvistetaan EU:n valmiuksia reagoida tehokkaasti tuleviin terveyskriiseihin. EU4Health on kunnianhimoinen rahoitusohjelma vuosiksi 2021–2027. Sen tarkoituksena on varmistaa ihmisten terveyden korkeatasoinen suojelu kaikissa unionin toimintalinjoissa ja toimissa. EU4Health-ohjelma on rahamääräisesti EU:n kaikkien aikojen suurin terveysohjelma. Siitä tuetaan EU-maita, terveysjärjestöjä ja kansalaisjärjestöjä.

Lot of vaccines doses

24.3.2021 – Komissio tiukentaa covid-19-rokotteiden vientiä koskevaa avoimuus- ja lupamenettelyä

Komissio on ottanut käyttöön uusia kriteereitä, jotka on otettava huomioon ennen vientiluvan myöntämistä rokotteille. Ne ovat vastavuoroisuus ja oikeasuhteisuus. Tämä tarkoittaa, että EU-maiden olisi selvitettävä, mitä vientirajoituksia kohdemaassa on voimassa. Lisäksi on tarkasteltava kohdemaassa vallitsevia olosuhteita, kuten sen epidemiologista tilannetta, rokotuskattavuutta ja rokotevarastoja. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan EU on ylpeä siitä, että sen alueella toimivat rokotetuottajat vievät rokotteita kaikkialle maailmaan. ”Olemme vakuuttuneita, että voimme tuntea olomme turvalliseksi vasta, kun koko maailma on turvallinen. EU on OECD:n jäsenistä ainoa merkittävä tuottaja, joka vie rokotteita yhä myös maihin, joilla on omaa tuotantokapasiteettia mutta jotka ovat löytäneet keinoja rajoittaa vientiä. Lisäksi EU:sta viedään rokotteita maihin, joissa on parempi rokotekattavuus ja joiden tartuntatilanne ei ole yhtä vakava kuin EU:ssa. Tästä syystä komissio ottaa käyttöön EU:n vientilupajärjestelmässä vastavuoroisuuden ja oikeasuhteisuuden periaatteet.”

A man supervising a young employer

22.3.2021 – SURE-väline on onnistunut työpaikkojen turvaamisessa

Komissio on julkaissut ensimmäisen alustavan arviointinsa SURE-tukivälineen vaikutuksista covid-19-pandemian uhkaamien työpaikkojen ja toimeentulon turvaamiseen. Välineen kokonaismäärärahat ovat 100 miljardia euroa. Komission raportissa todetaan, että SURE-välineestä on vuoden 2020 aikana saanut tukea 25–30 miljoonaa ihmistä. Raportissa esitetyn arvion mukaan lisäksi 1,5–2,5 miljoonaa covid-19-pandemiasta kärsinyttä yritystä on pystynyt SURE-tuen ansiosta säilyttämään työpaikkoja. Komissio on tähän mennessä ehdottanut yhteensä 90,6 miljardin euron rahoitustukea 19 EU-maalle.

A girl waiting in line at the airport

17.3.2021 – Euroopan komissio ehdottaa digitaalista vihreää todistusta, joka kattaa rokotukset, testaamisen ja taudista toipumisen

Komissio ehdottaa digitaalista vihreää todistusta, joka kattaa rokotukset, testaamisen ja taudista toipumisen. Ehdotus on EU:n tason ratkaisu todistusten antamista, tarkastamista ja hyväksymistä varten. Jotta rokottamattomia henkilöitä ei syrjittäisi, rokotustodistus ei saa olla ennakkoedellytys vapaata liikkuvuutta koskevan oikeuden käyttämiselle. Tämä tarkoittaa, että maiden rajat ylittävän matkustajaliikenteen harjoittajat, kuten lento-, juna-, linja-auto- tai laivaliikenteen harjoittajat, eivät saa vaatia matkustajilta rokotustodistusta. Ehdotuksen tarkoituksena on helpottaa vapaata liikkuvuutta EU:ssa covid-19-pandemian aikana ottamalla käyttöön rokottamista, testausta ja taudista toipumista koskevia turvallisia ja yhteentoimivia todistuksia.

Two people talking

16.3.2021 – Komissio maksaa SURE-välineestä 9 miljardia euroa seitsemälle EU-maalle

Komissio on maksanut SURE-tukea viidennessä erässä 9 miljardia euroa seitsemälle EU-maalle. Tuki myönnetään lainojen muodossa. Kyseessä on vuoden 2021 toinen maksuerä. Tukea maksettiin Tšekille (miljardi euroa), Espanjalle (2,87 miljardia euroa), Kroatialle (510 miljoonaa euroa), Italialle (3,87 miljardia euroa), Liettualle (302 miljoonaa euroa), Maltalle (123 miljoonaa euroa) ja Slovakialle (330 miljoonaa euroa). Nämä lainat auttavat jäsenmaita selviytymään työpaikkojen säilyttämiseen tähtäävistä toimista aiheutuneesta julkisten menojen äkillisestä kasvusta. Tähän mennessä 16 EU-maata on saanut SURE-välineestä yhteensä 62,5 miljardia euroa ns. back-to-back-lainoina. Komissio pyrkii hankkimaan vuoden 2021 aikana vielä yli 25 miljardia euroa laskemalla liikkeeseen SURE-joukkolainoja.

vaccine vials

11.3.2021 – Euroopan komissio hyväksyy neljännen turvallisen ja tehokkaan koronavirusrokotteen

Euroopan komissio on myöntänyt ehdollisen myyntiluvan Johnson & Johnsonin kehittämälle koronavirusrokotteelle, joka on neljäs EU:ssa hyväksytty koronavirusrokote. Myyntilupa perustuu tieteelliseen suositukseen, jonka perustana on Euroopan lääkeviraston tekemä perusteellinen arvio rokotteen turvallisuudesta ja tehosta. EU-maat ovat hyväksyneet luvan. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi, että Janssenin rokote on neljäs hyväksytty rokote, ja se vauhdittaa rokotekampanjaa huomattavasti vuoden 2021 toisella neljänneksellä. ”Janssenin rokote voidaan antaa yhtenä kerta-annoksena, mikä auttaa saavuttamaan yhteisen tavoitteemme rokottaa 70 % aikuisväestöstä kesän loppuun mennessä.”

A nurse

11.3.2021 – Euroopan komissio ehdottaa lähes 530 miljoonan euron rahoitustukea koronaviruspandemian torjuntaan

Komissio ehdottaa, että EU:n solidaarisuusrahastosta myönnetään lähes 530 miljoonaa euroa rahoitustukea lääkintälaitteita ja -tarvikkeita sekä henkilönsuojaimia, väestölle annettavaa hätätilanteen tukea ja taudin leviämisen ehkäisy-, seuranta- ja torjuntatoimia koskeviin julkisiin menoihin. Tukea myönnetään 17 EU-maalle ja kolmelle EU-jäsenyydestä neuvottelevalle maalle sen jälkeen, kun Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksyneet ehdotuksen. Tukipaketti sisältää myös yhteensä 132,7 miljoonan euron edestä ennakkomaksuja, jotka on jo suoritettu Saksalle, Irlannille, Kreikalle, Espanjalle, Kroatialle, Unkarille ja Portugalille.

Cargo freight on palettes branded with EU flag being loaded onto an airplane.

10.3.2021 – EU:n avun uudet näkymät koronaviruspandemian haasteiden keskellä

Komissio on antanut EU:n humanitaarisia toimia koskevan tiedonannon ja ehdottaa siinä, miten EU voi vastata nopeammin covid-19-pandemian aiheuttamiin humanitaarisiin haasteisiin. Tiedonannossa ehdotetaan toimia, joilla voitaisiin nopeuttaa humanitaarisen avun toimittamista, tukea humanitaarisille kumppaneille suotuisan toimintaympäristön luomista ja puuttua kriisien perimmäisiin syihin Team Europe -lähestymistavan avulla. Lisäksi tiedonannossa asetetaan painopiste entistä vahvemmin kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen, ja siinä puututaan myös ilmastonmuutoksen humanitaarisiin vaikutuksiin.

Two men working in a factory.

4.3.2021 – Työllistävää elpymistä tukeva Euroopan sosiaalisten oikeuksien toimintasuunnitelma

Osana Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevan toimintasuunnitelmaa Euroopan komissio on antanut EU-maille suosituksen, jolla helpotetaan siirtymistä kriisin ajan työllisyystuista tulevaisuuden työpaikkojen luomiseen. Suositus tehokkaasta työllisyyden aktiivitukijärjestelmästä (EASE) edistää työpaikkojen luomista ja ammatillisia siirtymiä hiipuvilta aloilta kasvualoille, etenkin vihreille ja digitaalisille aloille. Suositeltuihin uusiin toimenpiteisiin olisi kuuluttava kolme osatekijää, jotka jäsenvaltioiden olisi sisällytettävä elpymis- ja palautumissuunnitelmiinsa: työhönottoon liittyvät kannustimet ja yrittäjyyden tukeminen, täydennys- ja uudelleenkoulutukseen liittyvät mahdollisuudet ja työvoimapalvelujen antaman tuen tehostaminen.

Picture of the press conference

3.3.2021 – Vuosi covid-19-pandemian puhkeamisen jälkeen – finanssipoliittisten toimien päivitys

Komissio on hyväksynyt tiedonannon, jossa EU-maille annetaan lähitulevaisuuden finanssipolitiikkaa koskevaa yleisluonteista ohjausta. Lisäksi siinä selostetaan komission näkemyksiä siitä, olisiko yleisen poikkeuslausekkeen soveltaminen keskeytettävä vai olisiko sitä jatkettava. EU-maiden finanssipolitiikkojen koordinointi on tärkeää, jotta voidaan tukea talouden elpymistä. Komission strategiana on reagoida koronaviruspandemiaan ripeästi, tehokkaasti ja koordinoidusti, minkä vuoksi se ehdotti maaliskuussa 2020 yleisen poikkeuslausekkeen aktivoimista. Aktivointi antoi EU-maille mahdollisuuden toteuttaa asianmukaisia kriisitoimia ja poiketa julkisen talouden vaatimuksista, joita EU:n finanssipoliittisen kehyksen yhteydessä tavallisesti sovellettaisiin.

President von der Leyen

24.2.2021 – Global Citizen käynnistää kampanjan maailmanlaajuisen elpymisen tueksi

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen osallistui kampanjan käynnistystilaisuuteen ja totesi: ”Me voimme voittaa pandemian maailmanlaajuisella rokotuskampanjalla. Me voimme lopettaa nälänhädän. Päästetään lapset takaisin lähiopetukseen. Torjutaan kasvavaa eriarvoisuutta. Tuetaan vihreää elpymistä ja pidetään huolta maapallostamme.” Lisäksi hän muistutti, että vuoden ensimmäinen tärkeä tapaaminen on toukokuussa pidettävä maailmanlaajuinen terveyshuippukokous Roomassa. Von der Leyen kutsuu sen koolle yhdessä Italian pääministeri Mario Draghin kanssa.

Vaccines

19.2.2021 – EU nostaa rahoitusosuutensa COVAX-rokotehankkeelle miljardiin euroon

EU on tänään ilmoittanut myöntävänsä vielä 500 miljoonaa euroa COVAX-hankkeeseen, jonka tavoitteena on turvallisten ja tehokkaiden covid-19-rokotteiden oikeudenmukainen ja tasapuolinen saatavuus maailmassa. EU:n tuen kokonaismäärä on nyt miljardi euroa. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti komission uudesta rahoituksesta COVAX-hankkeelle G7-maiden johtajien virtuaalikokouksessa. Hän muistutti samalla EU:n viime vuonna käynnistämästä kansainvälisestä varainkeruukampanjasta, jonka yhteydessä komissio sitoutui varmistamaan rokotteiden saatavuuden kaikkialla maailmassa. ”Pääsemme tähän tavoitteeseen parhaiten COVAXin avulla. Sen vuoksi päätimme kaksinkertaistaa panoksemme, ja nostimme komission rahoitusosuuden COVAXille miljardiin euroon.”

Image of a researcher

17.2.2021 – Euroopan komissio torjuu koronavirusmuunnoksia ja lisää varautumista tulevaan

Komissio laatii uuden biouhkiin varautumisen suunnitelman HERA Incubator, jolla torjutaan lyhyen ja keskipitkän aikavälin uhkia. Uusi suunnitelma toimii myös mallina EU:n pitkän aikavälin varautumisessa terveysuhkiin. HERA Incubator kokoaa yhteen tutkimuslaitoksia, biotekniikkayrityksiä, valmistajia ja viranomaisia, jotka keskittyvät virusmuunnosten nopeaan havaitsemiseen ja tunnistamiseen, rokotteiden nopeaan mukauttamiseen, eurooppalaisen kliinisen tutkimuksen verkoston perustamiseen ja rokotteiden tuotannon lisäämiseen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan yhteistyön tavoitteena on tunnistaa nopeammin koronaviruksen uudet muunnokset, mukauttaa olemassa olevia rokotteita, järjestää kliinisiä tutkimuksia, jakaa dataa, nopeuttaa rokotteiden lakisääteistä hyväksyntää ja lisätä uusien rokotteiden massatuotantoa.

euro coin

11.2.2021 – Talven 2021 talousennuste: talvi on haastava, mutta tunnelin päässä näkyy valoa

Euroopan komissio on julkaissut talven 2021 talousennusteensa. Sen mukaan euroalueen talous kasvaa 3,8 prosenttia sekä vuonna 2021 että vuonna 2022, kun taas EU:n talous kasvaa 3,7 prosenttia vuonna 2021 ja 3,9 prosenttia vuonna 2022. Sekä euroalueen että EU:n talouden odotetaan toipuvan koronaviruskriisin aiheuttamasta tuotannon supistumisesta aikaisemmin kuin syksyn 2020 talousennusteessa ennakoitiin. Kasvun ennakoidaan elpyvän keväällä ja vauhdittuvan kesällä rokotusohjelmien edetessä ja rajoitusten helpottuessa. Pandemian taloudelliset vaikutukset tuntuvat edelleen eri tavoin eri EU-maissa, ja elpymisvauhdin ennustetaan myös vaihtelevan merkittävästi.

Image of the Berlaymont banner "Next Generation EU"

10.2.2021 – Euroopan parlamentti hyväksyy elpymis- ja palautumistukivälineen: 672,5 mrd. euroa tukea EU-maille

Euroopan komissio on tyytyväinen Euroopan parlamentin äänestykseen, jossa vahvistettiin joulukuussa 2020 saavutettu poliittinen yhteisymmärrys elpymis- ja palautumistukivälineestä. Tämä on tärkeä askel, jotta välineestä voidaan myöntää 672,5 miljardia euroa lainoja ja avustuksia, joilla tuetaan EU-maiden uudistuksia ja investointeja. Elpymis- ja palautumistukiväline on keskeinen osa Next Generation EU ‑ohjelmaa, jonka avulla EU pyrkii selviytymään covid-19-kriisistä vahvempana. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan viruksen torjuminen rokotteiden avulla on ratkaisevan tärkeää. ”Lisäksi on autettava kansalaisia, yrityksiä ja yhteisöjä selviytymään talouskriisistä. Elpymis- ja palautumistukivälineestä saadaan 672,5 miljardia euroa juuri tähän tarkoitukseen. Sen avulla tehtävillä investoinneilla Euroopasta tulee vihreämpi, digitaalisempi ja palautumiskykyisempi, mistä pitkällä aikavälillä hyötyvät kaikki.”

AstraZeneca

29.1.2021 – Euroopan komissio hyväksyy kolmannen turvallisen ja tehokkaan covid-19-rokotteen

Euroopan komissio on myöntänyt ehdollisen myyntiluvan AstraZenecan kehittämälle covid-19-rokotteelle, josta tulee kolmas EU:ssa hyväksytty koronavirusrokote. Lupa perustuu tieteelliseen suositukseen, jonka perustana on Euroopan lääkeviraston (EMA) tekemä perusteellinen arvio rokotteen turvallisuudesta ja tehosta. EU:n jäsenmaat ovat sen hyväksyneet. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi, että turvallisten rokotteiden takaaminen eurooppalaisille on äärimmäisen tärkeää. ”Nyt kun AstraZeneca-rokote on hyväksytty, Euroopassa on saatavilla 400 miljoonaa lisäannosta. Odotan yhtiön toimittavan nämä annokset sovitun mukaisesti, jotta eurooppalaiset voidaan rokottaa mahdollisimman pian. Teemme jatkossakin kaikkemme, jotta saisimme lisää rokotteita eurooppalaisille, naapurimaille ja kumppanimaille muualla maailmassa.”

proof of COVID-19 vaccination

27.1.2021 – EU:n jäsenmaat hyväksyvät covid-19-rokotustodistusta koskevat ohjeet

EU:n jäsenmaat ovat komission tuella hyväksyneet covid-19-rokotustodistusta koskevat ohjeet. Ohjeet auttavat yhteentoimivan covid-19-rokotustodistuksen laatimisessa. Niissä muun muassa määritellään todistuksia varten tarvittava vähimmäisdatajoukko, mukaan lukien yksilöllinen tunniste. Ohjeilla pyritään järjestelmään, joka kattaa sekä paperiasiakirjat että digitaaliset todistukset sekä varmistaa joustavuuden ja yhteensopivuuden olemassa olevien kansallisten järjestelmien kanssa ja tehokkaan henkilötietojen suojan. Ohjeet ovat muotoutuneet sähköisten terveyspalvelujen verkostossa käytyjen keskustelujen tuloksena. Lisäksi niiden osalta on kuultu EU:n terveysturvakomiteaa, Euroopan lääkevirastoa, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskusta ja Maailman terveysjärjestöä.

 

People walking in an airport

25.1.2021 – Komissio haluaa tehostaa matkustusrajoitusten koordinointia EU:ssa

Komissio esittää, että EU:hun sen ulkopuolisista maista suuntautuvassa matkustajaliikenteessä otettaisiin käyttöön lisätoimia koronaviruksen torjumiseksi. Se ehdottaa myös EU:n sisäiseen vapaaseen liikkuvuuteen vaikuttavia koordinoituja toimenpiteitä koskevan EU:n neuvoston suosituksen päivittämistä. EU-maat voisivat esimerkiksi edellyttää maahan saapuvilta pakollista testausta jo ennen matkaa, tiukentaa erityisen korkean riskin alueilta tuleviin matkustajiin sovellettavia vaatimuksia ja ottaa käyttöön yhteisen eurooppalaisen matkustajatietolomakkeen. Komissio ehdottaa, että Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) ylläpitämään karttaan lisättäisiin tummanpunainen väri osoittamaan alueet, joilla virusta esiintyy erittäin paljon. Uudet koronavirusmuunnokset ja koko maailman epävakaa terveystilanne edellyttävät lisätoimia sen varmistamiseksi, että EU:hun suuntautuvasta välttämättömästä matkustamisesta ei aiheudu terveysriskejä. EU:n neuvosto tarkastelee seuraavaksi tätä ehdotusta, jonka voimaantulo edellyttää jäsenmaiden hyväksyntää.

vaccines

21.1.2021 – EU-johtajat sopivat rokottamisen vauhdittamisesta Eurooppa-neuvostossa

EU-johtajat totesivat, että tilanne on vakava uusien koronavirusmuunnosten vuoksi. He haluavat vauhdittaa rokottamista ja sopivat standardoidun ja yhteentoimivan rokotustodistuksen laatimisesta. Testausta ja genomin sekvensointia tulee lisätä. Lisäksi johtajat vahvistivat solidaarisuutensa EU:n ulkopuolisia maita kohtaan. EU-maiden rajat on pidettävä auki, jotta voidaan varmistaa sisämarkkinoiden toiminta. Muuta kuin välttämätöntä matkustamista pitäisi kuitenkin hillitä voimakkaasti. Komissio ehdotti tummanpunaisen värin lisäämistä Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) viikoittain julkaisemaan karttaan. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin lausunto lehdistölle.

person being vaccinated

19.1.2021 – Komissio esittää keskeiset toimet koronaviruksen yhtenäiseen torjuntaan

Komissio haluaa tehostaa koronaviruspandemian torjuntaa ja vauhdittaa rokottamista EU-maissa. Se pohjustaa tiedonannossaan pian järjestettävää EU-maiden johtajien tapaamista, jossa käsitellään maiden koordinoituja kriisitoimia. Maaliskuuhun 2021 mennessä vähintään 80 prosenttia yli 80-vuotiaista ja 80 prosenttia terveydenhuollon ja sosiaalialan työntekijöistä pitäisi olla rokotettuina kaikissa EU-maissa. Kesään 2021 mennessä vähintään 70 prosenttia EU-maiden aikuisväestöstä pitäisi olla rokotettuina. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan rokottaminen on olennaisen tärkeää kriisistä selviytymiseksi. ”Olemme jo varmistaneet riittävästi rokotteita koko Euroopan unionin väestöä varten. Nyt meidän on nopeutettava toimituksia ja rokottamista.”

girl getting vaccinated

12.1.2021 – Euroopan komission alustavat neuvottelut Valnevan kanssa varmistavat uuden mahdollisen rokotteen saannin

Komissio on saattanut päätökseen alustavat neuvottelut Valneva-lääkevalmistajan kanssa mahdollisen covid-19-rokotteen ostamisesta, kun sen turvallisuus ja teho on varmistettu. Sopimus antaisi kaikille EU-maille mahdollisuuden ostaa 30 miljoonaa rokoteannosta sekä jopa 30 miljoonaa lisäannosta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan tämänpäiväinen askel kohti sopimusta Valnevan kanssa täydentää EU:n rokotevalikoimaa ja osoittaa, että komissio on sitoutunut löytämään kestävän ratkaisun pandemiaan.

pfizer vaccine

8.1.2021 – Jopa 300 miljoonaa lisäannosta BioNTech-Pfizer-rokotetta EU-maille

Komissio on ehdottanut EU-maille, että ne ostaisivat 200 miljoonaa lisäannosta BioNTechin ja Pfizerin tuottamaa covid-19-rokotetta ja hankkisivat osto-option vielä 100 miljoonaan annokseen. Näin EU voisi kaksinkertaistaa tämän EU:ssa jo käytössä olevan rokotteen annosmäärän ja ostaa yhteensä jopa 600 miljoonaa annosta. Lisäannosten toimitukset alkavat vuoden 2021 toisella neljänneksellä. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi rokotehankintoja: ”Komissio on hyväksynyt jo kaksi rokotetta ja varmistanut EU-maille riittävästi rokoteannoksia yhteensä 380 miljoonan eurooppalaisen rokottamiseen. Tämä on yli 80 % Euroopan väestöstä. Lähiviikkoina ja -kuukausina saadaan käyttöön myös muiden valmistajien rokotteita.”

vaccination medical student

6.1.2021 – Euroopan komissio hyväksyy toisen turvallisen ja tehokkaan covid-19-rokotteen

Euroopan komissio on myöntänyt ehdollisen myyntiluvan Modernan kehittämälle covid-19-rokotteelle, josta tulee toinen EU:ssa hyväksytty koronavirusrokote. Lupa perustuu tieteelliseen suositukseen, jonka perustana on Euroopan lääkeviraston (EMA) tekemä perusteellinen arvio rokotteen turvallisuudesta ja tehosta. EU:n jäsenmaat ovat sen hyväksyneet. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: ”Moderna-rokote on toinen EU:ssa hyväksytty koronavirusrokote, ja sen myötä saamme 160 miljoonaa rokoteannosta lisää. Ja lisää rokotteita on tulossa. EU-maiden saataville on nyt varmistettu jopa kaksi miljardia annosta kehitteillä olevia koronavirusrokotteita.”