Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel24 november 2023Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 2 min

EU vill sätta stopp för våldet mot kvinnor

Woman stands with back to camera against a background of pictures of women

 

Över 3 000 kvinnor dödas varje år i Europa av sin partner eller en anhörig och många fler skadas och trakasseras, på nätet och i verkliga livet. Våld mot kvinnor och flickor är ett hot mot hälften av mänskligheten. Det kan drabba alla kvinnor och ta sig många uttryck, t.ex. utnyttjande och fysiskt, sexuellt, psykiskt och ekonomiskt våld.  

  • Var tredje kvinna både i och utanför EU har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld minst en gång i livet.
  • Minst två kvinnor i veckan dödas i EU av sin partner eller en anhörig.
  • 32 procent av förövarna av sexuella trakasserier i EU finns på arbetsplatsen. 

Det här måste få ett slut. Den 25 november varje år firar EU Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. I samband med dagen förnyar EU sitt åtagande att utrota våld mot kvinnor och flickor i och utanför EU och uppmanar till åtgärder för att visa solidaritet med offer och överlevande.

EU skyddar kvinnor och barn mot könsrelaterat våld och våld i hemmet genom lagstiftning, praktiska åtgärder och ekonomiskt stöd. År 2022 antog kommissionen sitt förslag till den första EU-lagen om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Enligt det föreslagna direktivet ska de allvarligaste formerna av våld mot kvinnor kriminaliseras i hela EU, t.ex. våldtäkt, kvinnlig könsstympning och könsrelaterat nätvåld som nätstalkning och spridning av intima bilder utan samtycke. EU:s anslutning till Istanbulkonventionen 2023 är en annan viktig milstolpe mot kvinnovåldet. Anslutningen visar tydligt vårt engagemang för att trappa upp insatserna mot könsrelaterat våld i de 27 EU-länderna.

Våld mot kvinnor är oacceptabelt. EU-kommissionen står fast vid sitt löfte att bygga ett samhälle som förebygger, fördömer och lagför våld mot kvinnor.

Läs mer 

Åtgärder mot könsrelaterat våld 

EU:s jämställdhetsstrategi för 2020–2025

Förslag till direktiv om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i nära relationer 

Istanbulkonventionen: hjälplinjer i Europa  

Uttalande från EU-kommissionen och EU:s utrikesrepresentant inför Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor (25 november 2023)  

Finansiering av projekt och organisationer som bekämpar könsrelaterat våld 

Europeiska jämställdhetsinstitutets resurser mot könsrelaterat våld 

Eurostat: statistik om könsrelaterat våld 

Översikt

Publiceringsdatum
24 november 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation