Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli24. marraskuuta 2023Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 1 min

EU vaatii naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista

Woman stands with back to camera against a background of pictures of women

 

Joka vuosi yli 3 000 naista saa EU:ssa surmansa kumppaninsa, puolisonsa tai muun perheenjäsenen väkivallanteon seurauksena ja lukemattomat muutkin naiset joutuvat kaltoinkohtelun ja häirinnän uhreiksi. Sukupuoleen perustuva väkivalta uhkaa puolta ihmiskunnasta eli kaikkia naisia ja tyttöjä, ja sitä esiintyy niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin. Väkivallalla on monia muotoja: teot voivat olla luonteeltaan fyysisiä, henkisiä tai seksuaalisia, tai kyseessä voi olla taloudellinen hyväksikäyttö tai riisto.  

  • Yli 30 % naisista EU:ssa ja muualla maailmassa on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa vähintään kerran elämässään.
  • Vähintään 2 naista viikossa kuolee EU:ssa nykyisen tai entisen kumppaninsa tai perheenjäsenensä väkivallanteon uhrina.
  • 32 % seksuaalisen häirinnän tapauksista EU:ssa tapahtuu työpaikoilla. 

Väkivalta ja häirintä pitää saada loppumaan. Vuosittain 25. marraskuuta vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Teemapäivän yhteydessä EU jatkaa työtään naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi EU:ssa ja sen ulkopuolella sekä peräänkuuluttaa toimia uhrien tueksi.

EU suojelee naisia ja lapsia sukupuoleen perustuvalta väkivallalta ja perheväkivallalta lainsäädännön, käytännön toimien ja taloudellisen tuen avulla. Komissio hyväksyi vuonna 2022 ehdotuksen ensimmäiseksi koko EU:n kattavaksi säädökseksi, jolla torjutaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa. Säädöksellä halutaan varmistaa, että tällaisen väkivallan vakavimmat muodot, kuten raiskaus, naisten sukuelinten silpominen ja netissä tapahtuva sukupuoleen perustuva väkivalta, kuten ahdistelu ja intiimien kuvien jakaminen ilman suostumusta, kriminalisoidaan kaikissa EU-maissa. EU allekirjoitti vuonna 2023 Istanbulin yleissopimuksen eli Euroopan neuvoston yleissopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnasta. Tämä osoittaa selvästi, että EU on sitoutunut tehostamaan sukupuoleen perustuvan väkivallan torjuntatoimia koko unionissa.

Väkivalta naisia kohtaan ei ole hyväksyttävää. Euroopan komissio on sitoutunut rakentamaan yhteiskunnan, jossa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta estetään ja tuomitaan ja jossa tallaisten rikosten tekijät asetetaan syytteeseen.

Lisätietoa 

EU:n toimet sukupuoleen perustuvan väkivallan lopettamiseksi 

EU:n sukupuolten tasa-arvostrategia 2020–2025

Ehdotus naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan torjumista koskevaksi direktiiviksi 

Istanbulin yleissopimus: Auttavat puhelinpalvelut Euroopan maissa  

Komission ja EU:n ulkoasiainedustajan julkilausuma ennen kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää (25.11.2023)  

Sukupuolistuneen väkivallan torjuntahankkeiden ja -organisaatioiden rahoitus 

Euroopan tasa-arvoinstituutti: Sukupuoleen perustuva väkivalta 

Eurostat: Tilastotietoja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta 

Tiedot

Julkaisupäivä
24. marraskuuta 2023
Laatija
Viestinnän pääosasto