Voornaamste financieringsmogelijkheden
Verbetering van de toegang van kmo’s tot financiering en markten
Het programma voor de interne markt heeft tot doel om de toegang van kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) tot financiering en markten te verbeteren. Het programma wordt beheerd door het Europees Uitvoerend Agentschap Innovatieraad en het mkb (Eismea).
Kmo’s die de energie-, vervoers- en digitale netwerken van de EU ondersteunen
Kmo’s komen ook in aanmerking voor steun uit de Connecting Europe Facility (CEF), een programma dat projecten op het gebied van energie, vervoer en ICT financiert. De verschillende onderdelen van de CEF worden beheerd door het Europees Uitvoerend Agentschap klimaat, infrastructuur en milieu (Cinea) en het Europees Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en digitaal beleid (HaDEA).
Kmo’s op het gebied van onderzoek en innovatie
Het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek is Horizon Europa, de opvolger van Horizon 2020. Horizon Europa ondersteunt onderzoeksprojecten op tal van gebieden, die worden uitgevoerd door organisaties of individuen.
Kmo’s in de Europese regio’s
Het cohesiebeleid van de EU heeft tot doel om de verschillen in welvaart tussen de Europese regio’s te verkleinen. In het cohesiebeleid ligt de nadruk op investeringen in regio’s, steden en de reële economie om groei en het scheppen van banen te stimuleren. Het beleid draagt ook bij aan de bestrijding van klimaatverandering, het verminderen van de afhankelijkheid van ingevoerde energie en het terugdringen van armoede en sociale uitsluiting.
De ondersteuning van kmo’s is een belangrijke prioriteit van het cohesiebeleid. Elke EU-lidstaat is verantwoordelijk voor het beheer van de cohesiefinanciering op zijn eigen grondgebied.
Ondersteuning van kmo’s in de landbouwsector
In het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) wordt financiering beschikbaar gesteld aan kleine ondernemingen via:
- de schoolfruit-, -groenten- en -melkregeling en het programma ter bevordering van de afzet van Europese landbouwproducten
- Rechtstreekse betalingen uit het Europees Landbouwgarantiefonds
- het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling
Andere financieringsmogelijkheden voor kmo’s
- De Europese Commissie verstrekt subsidies aan projecten of organisaties die de belangen van de EU bevorderen. Kmo’s en andere belangstellende partijen kunnen een aanvraag indienen door te reageren op oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van de EU-financieringsprogramma’s. De Commissie maakt ook gebruik van overheidsopdrachten om goederen en diensten in te kopen. De leveranciers worden geselecteerd door middel van een aanbestedingsprocedure.
- Ondernemers en bedrijven kunnen via lokale financiële instellingen steun ontvangen uit een brede waaier aan EU-programma’s. Het portaal “Access to finance” (Toegang tot financiering) helpt bij het vinden van EU-financiering voor projecten in de vorm van onder meer leningen, garanties en eigenvermogensinstrumenten.
- De Microfinancieringsfaciliteit van het EU-programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) helpt het midden- en kleinbedrijf door particulieren leningen tot 25.000 euro te verstrekken voor het opzetten of ontwikkelen van een kleine onderneming.
- Het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) verleent steun aan kmo’s voor het verbeteren van hun concurrentievermogen, bijvoorbeeld via opleidingen.
- Het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur (EFMZV) biedt kmo’s de mogelijkheid meer steun te ontvangen, aangezien de overgrote meerderheid van de bedrijven in de visserij en aquacultuur kleine of middelgrote ondernemingen zijn.
- Het programma LIFE voor klimaatactie, dat wordt beheerd door het Cinea, helpt bedrijven om hun groene producten, technologieën, diensten en procedés op de markt te brengen door zogeheten “close-to-market”-projecten te financieren.
- Financieringsmogelijkheden op het gebied van ontwikkeling