Skip to main content
Logotip Europske komisije

Europa Analytics

O službi Europa Analytics

Europa Analytics korporativna je služba koja prati i ocjenjuje djelotvornost i učinkovitost internetskih stranica Europske komisije na portalu Europa.

Izrađen je na analitičkoj platformi otvorenog koda „Matomo” i postavljen na PHP/MySQL web-poslužitelj.

I infrastruktura i softver pod potpunom su kontrolom Europske komisije i u potpunosti ispunjavaju odredbe postojećeg zakonodavstva EU-a o zaštiti podataka.

Komisijin službenik za zaštitu podataka potvrdio je valjanost zaštite privatnosti koju Europa Analytics pruža.

Sustav održava Glavna uprava Komisije za informatiku te ga u obliku usluge nudi vlasnicima internetskih stranica u Europskoj komisiji, kojima Europa Analytics može služiti da osiguraju ciljanost, relevantnost i troškovnu učinkovitost svoje internetske komunikacije.

Iako je ta usluga općenito prisutna na stranicama na domeni europa.eu koje su u vlasništvu Komisije, upotrebljava se prvenstveno na glavnoj Komisijinoj poddomeni, ec.europa.eu.

Europska komisija održava međuinstitucijske internetske stranice (stranice najviše razine domene europa.eu) u ime svih institucija EU-a. Europa Analytics je prisutan i na svim stranicama najviše razine na domeni europa.eu, ali korisnici moraju dati zasebnu privolu za svaku od tih stranica ako žele odobriti upotrebu te usluge. Politika zaštite privatnosti koja se primjenjuje na međuinstitucijske internetske stranice dostupna je ovdje.

Druge institucije i tijela EU-a trenutačno upotrebljavaju vlastite analitičke sustave. Za više informacija posjetite njihove stranice s pravnim obavijestima.

Pravna obavijest Europske komisije

Zaštita podataka: informacije i mjere

Kolačići prve strane

Europa Analytics konfiguriran je tako da upotrebljava domenu europa.eu (domena internetskih stranica europskih institucija) i da pohranjuje kolačiće prve strane, koji se automatski uklanjaju s korisnikova uređaja kad isteknu, tj. nakon 13 mjeseci.

Kolačić je mali skup podataka koji internetska stranica pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj posjetitelja. Postoje dvije vrste kolačića – sesijski i trajni.

Više informacija o našim kolačićima pronađite ovdje.

Kolačići Europa Analyticsa omogućavaju Europskoj komisiji da prikuplja informacije o posjetiteljima koje se koriste za izradu agregiranih, anonimiziranih statističkih izvještaja o aktivnosti posjetitelja. Te se informacije sastoje od:

 • IP adrese (anonimizirana)
 • lokacije: države, regije, grada, približne geografske širine i dužine (geolokacije)
 • datuma i vremena (posjeta web-mjestu)
 • naziva stranice kojoj se pristupa (naziva stranice)
 • URL-a stranice kojoj se pristupa (URL-a stranice)
 • URL-a stranice kojoj se pristupilo prije trenutačne stranice (URL uputitelja)
 • razlučivosti zaslona korisnikova uređaja
 • vremena u posjetiteljevoj vremenskoj zoni
 • datoteka na koje se kliknulo i koje su preuzete (preuzimanja)
 • poveznica na vanjsku domenu na koje se kliknulo (outlink)
 • vremena generiranja stranice: vremena potrebnog da web-poslužitelj generira stranicu te da je posjetitelj preuzme (brzina stranice):
 • glavnog jezika preglednika koji se upotrebljava (prihvati – izbor jezika u zaglavlju)
 • verzije preglednika, dodataka preglednika (PDF, Flash, Java…), verzije operativnog sustava, identifikatora uređaja (korisnik – agent u zaglavlju)
 • jezika posjećene stranice
 • kampanja
 • pretraživanja stranice
 • događanja

Kako bi se povećala točnost izvješća, određeni podaci pohranjuju se i u kolačićima prve strane te ih zatim prikuplja Europa Analytics:

 • jedinstveni nasumično odabrani identifikacijski broj posjetitelja
 • vrijeme prvog posjeta određenog posjetitelja
 • vrijeme prethodnog posjeta određenog posjetitelja
 • broj posjeta određenog posjetitelja.

Europska komisija snosi punu odgovornost za podatke prikupljene putem kolačića prve strane i potpuno kontrolira te podatke jer ih pohranjuje na poslužitelje koje sama Europska komisija u potpunosti kontrolira.

Među prikupljenim podacima nema osobnih podataka. Nasumično softverski generiran jedinstveni identifikacijski broj posjetitelja ne može se upotrijebiti za identifikaciju određenog posjetitelja. Podaci se neće dijeliti s drugim organizacijama u svrhe oglašavanja, radi istraživanja tržišta ili u poslovne svrhe.

Odabir opcije „ne prati me”

Opcija „ne prati me” funkcija je koja posjetiteljima omogućuje da odaberu hoće li ih se pri posjećivanju stranica pratiti u bilo koju svrhu, uključujući upotrebu analitičkih usluga, oglasnih mreža i društvenih platformi.

Odaberite odgovarajuću poveznicu da biste saznali kako se u vašem pregledniku aktivira opcija „Do Not Track”:

Ako preglednik koji koristite nije na popisu, informacije potražite na stranicama preglednika ili njegova proizvođača.

Privola za prikupljanje podataka o posjeti stranicama u svrhu anonimizirane statističke obrade

Kad otvorite stranicu na kojoj je Europa Analytics aktivan, bilježe se podaci o tome što radite tijekom posjeta. U tom se trenutku može otvoriti obavijest i ponuditi vam hoćete li prihvaćati ili odbijati kolačiće.

Ako odbijete kolačiće, deaktivirat ćete i Europa Analytics. Ako dopustite da vaše ponašanje na našim internetskim stranicama bude uvršteno u anonimiziranu statističku obradu, pomoći ćete nam da znatno poboljšamo način, doseg i troškovnu učinkovitost naše komunikacije.

Ako ste u pregledniku aktivirali opciju „Do Not Track”, poštujemo vaš izbor pa u skladu s tim analitička usluga neće obrađivati vaš posjet stranicama Komisije.

Ako ne želite sudjelovati u anonimiziranoj statističkoj obradi, to ni na koji način neće utjecati na pregledavanje stranica tijekom posjeta. Privola se može dati ili povući u bilo kojem trenutku. Ako želite vidjeti trenutačni status privole, kliknite na odgovarajuću kućicu:

Ograničen pristup informacijama

Svi analitički podaci šifrirano se prenose HTTPS protokolom. Anonimiziranim analitičkim izvješćima koja je izradio Europa Analytics može se pristupiti isključivo putem Sustava Europske komisije za provjeru autentičnosti (ECAS), a pristup je ograničen na osoblje institucija EU-a ili propisno ovlaštene vanjske suradnike, od kojih se može tražiti analiza, razvoj i/ili redovito održavanje određenih stranica.

Skrivanje IP adresa posjetitelja

Europa Analytics upotrebljava mehanizam anonimizacije IP-a koji automatski skriva dio IP adrese posjetitelja, čime se efektivno onemogućava da se na temelju IP adrese identificiraju pojedinačni posjetitelji stranica Europa.

Radi prikupljanja statističkih podataka na temelju potpune IP adrese utvrđuju se grad i država. Ti se podaci pohranjuju i agregiraju prije anonimizacijskog mehanizma.

Zapisnici o posjetiteljima

Europa Analytics automatski briše anonimizirane neagregirane podatke nakon 13 mjeseci.

Europska komisija pohranjuje anonimizirane i agregirane podatke na neodređeno vrijeme za potrebe analize.

Kontakt

Sva posebna pitanja o pohrani i upotrebi podataka za službu Europa Analytics možete poslati putem obrasca za kontakt na internetskim stranicama europa.eu.