Siirry pääsisältöön
Euroopan komissio

Eurooppalainen digitaalinen identiteetti

Digitaalinen identiteetti kaikille eurooppalaisille
Digitaalinen identiteetti eurooppalaisille

Henkilökohtainen digitaalinen lompakko EU:n kansalaisille, yrityksille ja asukkaille

EU:n digitaalisen identiteetin lompakko on EU:n vastaus henkilöiden tunnistamiseen liittyviin haasteisiin. Lompakon avulla voi käyttää julkisia ja yksityisiä palveluja verkossa ja muualla, tallentaa ja jakaa digitaalisia asiakirjoja sekä luoda oikeudellisesti sitovia allekirjoituksia.

Lompakot tulevat jäsenvaltioissa kaikkien kansalaisten, asukkaiden ja yritysten saataville vuoden 2026 loppuun mennessä. 
 

Hyödyt

EU:n digitaalisen identiteetin lompakosta on monia hyötyjä.

  • Julkiset ja yksityiset palvelut ovat helpommin kansalaisten saatavilla.
  • Tietosuoja säilyy, koska käyttäjät jakavat vain tarpeelliset tiedot.
  • Kyberturvallisuus paranee tiukkojen turvastandardien ansiosta.
  • Petostentorjunta on julkishallinnon ja yritysten kannalta tehokkaampaa.
  • Yrityksille aiheutuva hallinnollinen taakka vähenee ja asiakkaiden tunnistamisen kustannukset laskevat.
  • Kaikki voivat käyttää digitaalisia palveluja suojatun sähköisen yhteyden ansiosta.

Miksi sitä tarvitaan?

Pääperiaatteet

  • alt=""

    Tarjolla kaikille sen käytöstä kiinnostuneille EU:n kansalaisille, asukkaille ja yrityksille

  • alt=""

    Laajasti käytettävissä tunnistautumiseen tai tiettyjen henkilötietojen vahvistamiseen sähköisissä palveluissa kaikkialla EU:ssa

  • alt=""

    Käyttäjät voivat valita, mitä tietojaan he jakavat, ja seurata tietojensa käyttöä

Käytännön esimerkkejä

Lompakon avulla voit

  • tunnistautua
    • Todista henkilöllisyytesi yhä useammissa palveluissa yksityisyyttäsi vaarantamatta.
  • tallentaa
    • Tallenna lompakkoon kaikenlaisia asiakirjoja junalipusta yliopiston tutkintotodistukseen.
  • jakaa
    • Jaa lompakkoosi tallennettuja asiakirjoja. Voit esimerkiksi toimittaa opintotodistusten jäljennöksiä mahdolliselle työnantajalle.
  • allekirjoittaa
    • Luo oikeudellisesti sitova sähköinen allekirjoituksesi nopeasti ja helposti.

EU:n digitaalisen identiteetin käyttö: lainan hakeminen pankista

Pankkilainan hakeminen on tyypillinen esimerkki monivaiheisesta prosessista: tapaamisten sopimista ja järjestämistä, asiakirjojen keräämistä ja allekirjoittamista – ja kaiken toistamista, jos jokin asiakirja puuttuu.

Infografiikka, jossa esitetään pankkilainan hakuvaiheet, kun EU:n digitaalista identiteettiä ei ole käytössä – vaihe 1: sovitaan tapaaminen; vaihe 2: tapaaminen pankissa; vaihe 3: lainanhakija toimittaa kaikki asiakirjat paperilla; vaihe 4: pankki lähettää tarjouksen; vaihe 5: sovitaan uusi tapaaminen; vaihe 6: uusi tapaaminen pankissa lainasopimuksen allekirjoittamiseksi.

EU:n digitaalisen identiteetin avulla käyttäjä saa pankin pyytämät asiakirjat valitsemalla ne digitaalisesta lompakostaan, jossa ne ovat paikallisesti tallennettuina. Järjestelmä luo todennettavissa olevat digitaaliset asiakirjat ja lähettää ne turvallisesti pankkiin, joka voi käsitellä hakemuksen.

Pankkilainan hakuvaiheet, kun EU:n digitaalinen identiteetti on käytössä – vaihe 1: lainanhakijalla on digilompakossaan kaikki tarvittavat asiakirjat (henkilökortti, palkkalaskelma jne.); vaihe 2: hän valitsee pankin pyytämät asiakirjat ja lähettää ne turvallisesti; vaihe 3: pankki vastaanottaa asiakirjat sähköisesti, ja jos jokin asiakirja puuttuu, lainanhakija voi lähettää sen yhdellä napsautuksella ja hakemus on valmis käsiteltäväksi.

 

Joustavampaa asiointia kansalaisille ja yrityksille

EU:n eIDAS-asetuksella luodun luottamuskehyksen ansiosta EU:ssa voidaan jo käyttää seuraavia todentamis- ja luottamuspalveluja oikeudellisesti sitovalla tavalla. Ne ovat keskeisiä välineitä luottamuksen ja turvallisuuden luomiseen digitaalisilla sisämarkkinoilla. Jotkin palvelut – kuten sähköiset allekirjoitukset – integroidaan digitaaliseen lompakkoon niiden käytön helpottamiseksi.

  KansalaisetYritykset
alt=""

Sähköinen allekirjoitus

Henkilön sähköisessä muodossa antama hyväksyntä asiakirjan sisällölle. Toiminto integroidaan lompakkoon.

Auttaa allekirjoittamaan oikeudellisia asiakirjoja ja sähköpostiviestejä ilman paperitulosteitaYksinkertaistaa prosesseja, säästää aikaa ja rahaa ja auttaa luomaan innovatiivisia menettelyjä
alt=""

 

 

Sähköinen aikaleima

Sähköinen todiste siitä, että tietty tietokokonaisuus oli olemassa tiettynä ajankohtana.

Auttaa todistamaan esimerkiksi konserttilippujen ostamisenTehostaa asiakirjojen jäljittämistä ja parantaa vastuuvelvollisuutta
alt=""

 

 

Sähköinen identiteetti

Yritysten ja kuluttajien keino todistaa identiteettinsä sähköisesti.

Mahdollistaa pankkitilin avaamisen toisessa maassa kansallisella henkilötunnuksellaLaajentaa asiakaskuntaa, säästää aikaa ja rahaa ja lisää luottamusta rajat ylittäviin liiketoimiin
alt=""

 

 

QWAC-varmenne (Qualified Web Authentication Certificate)

Varmistaa verkkosivustojen luotettavuuden.

Kertoo, ovatko sivustot ja sovellukset luotettavia ja turvallisiaLisää kuluttajien luottamusta, auttaa välttämään tietojen kalastelua ja suojelee yrityksen mainetta
alt=""

 

 

Sähköinen leima

Takaa asiakirjan alkuperän ja muuttamattomuuden.

Takaa, että esimerkiksi jalkapalloliput ovat aitoja eivätkä väärennöksiäYksinkertaistaa prosesseja, säästää aikaa ja rahaa ja lisää luottamusta asiakirjan alkuperäisyyteen
alt=""

 

 

Sähköinen rekisteröity jakelupalvelu

Suojelee tietoja siirtämisen yhteydessä häviämiseltä, varkaudelta, vaurioitumiselta tai muuttamiselta.

Varmistaa esimerkiksi, että lahjalähetys saapuu perille turvallisestiSäästää aikaa ja rahaa asiakirjojen vaihdossa, lisää tehokkuutta ja luottamusta ja parantaa asiakirjojen jäljittämistä

Tekniset vaatimukset

Jokaisen jäsenmaan on tarjottava kansalaisilleen vähintään yksi EU:n digitaalisen identiteetin lompakko. Jotta lompakkoa voidaan varmasti käyttää kaikkialla EU:ssa, standardien ja vaatimusten on oltava samat kaikissa maissa. Tämä takaa yhteentoimivuuden. 

EU:n digitaalisen identiteetin lompakon järjestelmää koskevat säännöt vahvistetaan arkkitehtuuri- ja viitekehyksessä. Siinä määritetään liikkeeseenlaskijoiden, lompakoiden ja palveluntarjoajien välisessä tietojenvaihdossa käytettävät standardit, protokollat ja muodot.

EU:n digitaalisen identiteetin lompakosta on käytössä viitesovellusympäristö, jonka avulla EU-maat ja sidosryhmät voivat kehittää omia lompakoitaan. Se koostuu avoimen lähdekoodin kirjastoista, modulaarisista komponenteista ja lompakon arkkitehtuuri- ja viitekehykseen perustuvasta täysin toimivasta sovelluksesta.

Lue lisää teknisistä vaatimuksista 

Laajamittaiset pilottihankkeet

Laajamittaisissa pilottihankkeissa testataan, miten EU:n digitaalisen identiteetin lompakot toimivat erilaisissa tilanteissa ennen kuin ne otetaan käyttöön kaikkialla EU:ssa. Pilottihankkeisiin osallistuu yli 350 yritystä ja viranomaista 26 EU-maassa sekä Norjassa, Islannissa ja Ukrainassa. 

Ensimmäiset pilottihankkeet aloitettiin 1. huhtikuuta 2023. Lisää hankkeita aloitetaan myöhemmin vuonna 2025.

Asiakirjat

Täältä löydät eurooppalaiseen digitaaliseen identiteettiin liittyviä asiakirjoja.