Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel18 oktober 2023Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 1 min

Viseringar kan upphävas snabbare, för längre tid och ska övervakas noggrannare

Man with backpack walking past travel centre

 

Kommissionen har föreslagit att den gällande upphävandemekanismen för viseringar ska ändras så att EU-länderna kan agera mot missbruk av inresor som inte kräver visum.

Kommissionen föreslår att man 

  • utökar listan över skäl för att upphäva viseringsfria system
  • förlänger förfarandet så att det finns mer tid för korrigerande åtgärder
  • stärker kommissionens övervaknings- och rapporteringskrav.

EU har för närvarande ett viseringsfritt system med 60 länder utanför EU. Resor utan visumkrav har stora fördelar och främjar resande och turism. Samtidigt har det geopolitiska läget lett till nya problem med koppling till viseringsfria resor. Det är därför viktigt att EU står väl rustat för att hantera situationer då systemet med viseringsfria resor missbrukas.

Kommissionen har också lagt fram den sjätte rapporten om upphävandemekanismen för viseringar. I rapporten utvärderas EU:s viseringsfria system för Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Georgien, Moldavien och Ukraina. Dessutom utvärderas de så kallade gyllene passen för viseringsfria länder i Stillahavsområdet och Karibien. I rapporten drar kommissionen slutsatsen att alla de åtta länderna måste vidta fler åtgärder för att anpassa sin viseringspolitik till EU:s och fortsätta sitt arbete med att motverka ogrundade asylansökningar och irreguljär migration. Rapporten belyser också kommissionens oro för system för medborgarskap för investerare som bidrar till att fler kan få resa in i EU utan visum.  

Läs mer

Pressmeddelande: Viseringspolitik – kommissionen föreslår en mer robust upphävandemekanism

Frågor och svar om ändringar av upphävandemekanismen för viseringar

Vår europeiska livsstil

Rapport om upphävandemekanismen för viseringar

Översikt

Publiceringsdatum
18 oktober 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation